LA TEMPORADA DE TURISME ACTIU I ESPORTS D’AVENTURA A LES COMARQUES DE LLEIDA S’INICIA AMB LA PREVISIÓ DE SUPERAR ELS 730.000 SERVEIS CONTRACTATS


La nova temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2018 en el conjunt de les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida s’ha iniciat amb 228 empreses distribuïdes per tot el territori. Les perspectives per a aquesta campanya són molt bones i es preveu que es pugui superar la contractació dels 730.000 serveis (o fins i tot assolir els 740.000), una xifra que encara no s’ha aconseguit mai i que representaria un increment d’entre el 3 i el 5% respecte a la temporada anterior.


La temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2018 ha començat aquesta primavera a les comarques de Lleida amb 228 empreses (184 pertanyen a la zona del Pirineu i del Prepirineu i 44, a la plana de Lleida), que ofereixen els seus serveis amb una cinquantena d’activitats de terra, d’aire i d’aigua en el conjunt de la demarcació.

En els darrers 5 anys es constata una certa estabilització pel que fa al nombre d’empreses, que fluctuen entre les 230 de l’any 2017 i les 223 del 2014. Els creixements més importants es van produir del 2008 al 2013, quan van passar de 144 empreses el 2008 fins a les 206 del 2013.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va incidir en qualificar les previsions per aquest any 2018 de molt positives, ja que consolidarien el creixement sostingut que ja va registrar el sector l’any 2017, durant la presentació de l’estudi amb les dades estructurals, comercials i econòmiques de les empreses de turisme actiu de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida de l’any 2017, que elabora anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. D’altra banda, el president de la corporació va asseverar que l’ampliació de la navegabilitat de la Noguera Pallaresa per a barques de ràfting i caiac entre la zona de Llavorsí i el tram de la Figuereta de la Pobla de Segur consolidarà aquesta zona com a referent mundial en l’àmbit dels esports d’aventura fluvials.

A la presentació de l’estudi de turisme actiu, que va tenir lloc a Sort, també hi van participar el vicepresident tercer de la Diputació i vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre; el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús; l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i el president de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet.

Reñé va posar de manifest que malgrat que les condicions meteorològiques no han acompanyat gaire a l’inici de la temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2018, sobretot durant les vacances de Setmana Santa, com també alguns caps de setmana del mes de maig, la campanya del 2018 es presenta amb unes bones condicions per a les activitats relacionades amb el turisme actiu i de manera més concreta amb les activitats de riu gràcies a les fortes nevades d’aquest hivern, la qual cosa permetrà quotes d’aigua més grans i més llargues.

Les elevades reserves de neu que hi ha a les capçaleres dels rius i el bon cabal de la Noguera Pallaresa aquesta temporada fan que les previsions per a les activitats de riu siguin molt positives, segons el president de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet. Va afegir que aquestes grans reserves de neu, les millors des del 2003, garanteixen una oferta d’activitats “històrica” ja que faran que els cabals del riu a l’estiu siguin fins i tot comparables als de primavera.

Per la seva banda, Carles Isús, després de recordar la importància del Pallars Sobirà com a punt de referència d’aquest sector turístic, va assenyalar que les obres d’ampliació de la navegabilitat de la Noguera Pallaresa s’acabaran al final de setembre, amb la qual cosa el recorregut de 50 quilòmetres de navegació ininterrompuda per aquest riu ja serà operatiu en el darrer tram de la temporada.

98,5 milions d’impacte econòmic
L’impacte econòmic d’aquest sector va ser l’any 2017 de 98,5 milions d’euros (considerant els ingressos procedents de la mateixa activitat, l’allotjament i la restauració). Aquesta xifra representa un increment de 800.000 euros respecte a l’any 2016 en la contractació d’activitat directa i d’uns 5,4 milions d’euros més si es comptabilitza l’impacte econòmic directe en el sector de l’hostaleria i la restauració.

El client que practica activitats de turisme actiu i esports d’aventura a la demarcació de Lleida continua sent majoritàriament de Catalunya, amb un 75% del total, sobretot de Barcelona. Un altre 15% es desplaça des d’altres comunitats autònomes, mentre que el mercat estranger, que representa el 10% dels clients, és sobretot d’origen francès, holandès i anglès, sense oblidar els visitants israelians i també americans.

Pel que fa al personal contractat, durant la temporada 2017 es va incrementar un 1% respecte al del 2016. En total es van contractar 1.939 persones, davant les 1.917 de la temporada anterior. Els esports d’aventura van donar feina l’any 2017 a 1.939 persones, de les quals 816 van treballar a temps complet, 298 a temps parcial i altres 825 van ser personal autònom.

El ràfting continua sent el producte amb més demanda 
La temporada 2017 es va tancar amb una contractació de 708.180 serveis, un 5,6% més que l’any anterior, quan se’n van contractar 670.577. Les activitats de terra van aglutinar el major nombre de contractacions amb 348.997 serveis, un 4,8% més que la temporada anterior. Les activitats d’aigua van sumar 341.780 serveis, un 4,9% més que el 2016, i finalment les d’aire es van incrementar un 40% en passar de 12.020 serveis a 17.403 l’any 2017. Cal constatar que les activitats d’aire havien patit l’any 2016 un cert retrocés respecte al 2015. En concret, el 2016 es van registrar 12.020 serveis davant dels 14.000 que havien tingut el 2015.

El ràfting va continuar sent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d’aventura durant l’any 2017, amb 169.213 serveis contractats, seguit de les activitats de trekking i senderisme, amb 132.990 serveis.

En tercer lloc pel volum de serveis contractats es va situar el descens de barrancs, amb 107.361, seguit de la BTT amb 103.642, un sector que també mostra un increment de la demanda important respecte a l’any anterior.

Ampliació de navegabilitat de la Noguera Pallaresa com a principal novetat
El riu Noguera Pallaresa tindrà a partir d’aquest estiu un recorregut sense interrupcions d'uns 50 km per a la navegabilitat de barques de ràfting i caiac, entre d’altres embarcacions, en el tram comprès entre la zona de Llavorsí (a la comarca del Pallars Sobirà) fins al tram de la Figuereta de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà). Aquesta és la principal novetat d’aquesta temporada i serà una realitat abans d’acabar l’estiu. Una segona actuació prevista per a l'any 2019 permetrà perllongar altres 6 km més la navegabilitat del riu fins a l'embassament de Sant Antoni, a Tremp (el Pallars Jussà). 

Amb aquesta iniciativa les comarques dels dos Pallars se situaran a l'altura dels millors grans descensos mundials en aigües braves amb embarcacions i s’obren grans expectatives al sector turístic en general, i sobretot el de les empreses dels esports d'aventura i turisme actiu, atès que la nova oferta d'activitats permetrà passar d'un tram de descens amb barques dels 15 km actuals fins als 56 km que van des de la zona d'Escaló fins a la presa de Sant Antoni i obrir l'oferta d'activitats del riu Noguera Pallaresa.

Aquesta millora se suma a les actuacions que es duen a terme per netejar aquells elements derivats del desgel i que poden provocar problemes a les persones que practiquen ràfting, com arbres o pedres que cauen al riu en aquells trams navegables de la Noguera Pallaresa. Les tasques de neteja, amb un cost de 45.000 euros, són finançades per la Diputació de Lleida i coordinades pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà.

D’altra banda, també és novetat per a aquesta temporada la iniciativa de l’empresa de gestió d’activitats al medi natural Guies de Muntanya Tirantmilles, que amplia les instal·lacions de la Caseta del Pantà de Sant Ponç, al terme municipal de Clariana de Cardener, al Solsonès, per adaptar-les i facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda com també a les famílies amb cotxes adaptats i a la gent gran, tant a l’establiment com al seu entorn i la làmina d’aigua. Amb aquesta mateixa finalitat, també introduiran com a novetat per a aquesta temporada la cadira amfíbia, per tal de facilitar el bany i l’accés a l’ús de caiacs a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda que ho desitgin.

També mereix especial atenció la celebració dels Jocs Special Olympics, que es faran a la Seu d’Urgell i a Andorra la Vella del 4 al 7 d’octubre del 2018 i aplegaran unes 2.500 persones, entre esportistes (tant catalans com d’altres comunitats autònomes i d’una vintena de països estrangers), tècnics, familiars, voluntaris i la societat civil en general. La Seu d'Urgell celebrarà la inauguració dels jocs i acollirà les proves de bàsquet, bàdminton, hoquei interior, petanca, tennis de taula i ciclisme, mentre que Andorra la Vella es quedarà amb la cloenda i les modalitats de gimnàstica, judo, atletisme, natació, futbol sala, handbol i tennis.

 

Més informació:

Diputació de Lleida-Àrea de Comunicació
Tel. 973 70 41 17                                                                  
Web: www.diputaciolleida.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat