EL CERDANYA ECORESORT DE PRULLANS CREA EL PRIMER HORT DE PERMACULTURA AMB PRODUCCIÓ TOT L’ANY AL PIRINEU


El Cerdanya Ecoresort ha posat en marxa als afores de Prullans (la Cerdanya), a 1.150 metres d’altitud, un projecte agrari amb el propòsit de proveir d’hortalisses els seus restaurants durant tot l’any. L’empresa organitza visites guiades a aquest hort ecològic i activitats turístiques diverses, com ara excursions familiars amb raquetes de neu.


L’Hotel Muntanya & Spa, el Càmping-Bungalowpark La Cerdanya i l’Aparthotel Ca l’Aurèn van refundar l’octubre del 2016 les empreses per donar lloc al Cerdanya Ecoresort. Van posar al cor de la seva empresa la natura i els valors de respecte al medi ambient, a la cultura i a la societat rural i per això van proposar-se un compromís de poder oferir dins la seva oferta gastronòmica un mínim del 60% de productes locals i un 60% de productes ecològics amb una orientació cap a una alimentació saludable. En veure que no podien complir-ho amb l’oferta que hi havia a la comarca, van decidir cultivar-se les verdures. Això ha suposat un canvi en l’organització de la cuina, atès que ara han de planificar els plats dia a dia d’acord amb la producció obtinguda.

L’hort, anomenat Verger Cerdà, va néixer l’any 2014 amb una plantació de pomeres ecològiques i una petita horta en què es va cultivar la varietat local de les afartapobres, unes mongetes liles que actualment es cultiven en molt pocs horts de la Cerdanya.  

En plantejar-se el sistema de producció van conèixer tota la filosofia de la Permacultura, un model que a més de sostenible és també regeneratiu amb el planeta. Els sistemes ètics i de disseny no només han servit per a la planificació de l’horta sinó que han estat incorporats en la filosofia empresarial d’aquest grup familiar.

La Permacultura pretén recrear un ecosistema a semblança de com funciona un bosc per tal de no haver d’utilitzar productes químics. El secret rau a tenir cura de la terra perquè hi creixin unes plantes vigoroses i saludables que siguin resistents a les plagues i aportin els nutrients saludables per a qui les consumeix. Les plantes creixen en gremis i envoltades de bandes florals per atraure una fauna auxiliar que eviti que proliferin les plagues.

El darrer estiu ja es va abastar el 80% de les necessitats en verdures dels restaurants de l’Ecoresort (Arç i Km Cerdanya), però el gran repte era veure si podrien cultivar verdures a l’hivern a 1.150 m d’altitud i amb temperatures que enguany ja han arribat fins i tot a -15ºC. Gràcies a un sistema d’hivernacle en arc gòtic, seguint models canadencs, i amb mantes tèrmiques, en aquests moments i amb un hivern dels més durs dels darrers anys, les verdures estan resistint molt bé i s’espera que amb l’augment d’insolació puguin ja iniciar una nova collita en breu.

Visites guiades
El Cerdanya Ecoresort ofereix visites guiades per conèixer de primera mà el Verger Cerdà. La visita s’adreça als clients allotjats, però també s’hi pot participar per mitjà del programa turístic “Visita a les granges” del Consell Comarcal de la Cerdanya, que permet tenir coneixement dels millors productors agroalimentaris de la comarca i s’adreça a les famílies amb nens i nenes de totes les edats. Des del maig del 2017, unes 2.000 persones han pres part en aquesta activitat turística.

Cada cap de setmana de l’any l’empresa cerdana prepara un seguit de temàtiques per experimentar noves experiències pel territori. Amb el títol d’“Hivern amb caliu”, al març es proposa una nit amb música d’acordió i violí en directe, excursions familiars amb raquetes de neu, un taller de sabons i un altre de malabars, jocs tradicionals, contacontes, bingo familiar, visita a la granja d’animals i spa familiar.

Premi a la responsabilitat social
El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida va premiar el juliol de l’any passat el Cerdanya Ecoresort amb el guardó a la Responsabilitat Social Corporativa, dins del “Premi als millors projectes empresarials”, pels Social Cerdans, una moneda social encunyada en fusta, que els clients guanyen quan fan accions beneficioses per al medi ambient, com ara reutilitzar les tovalloles de les habitacions de l’hotel, recollir brossa durant les excursions i les activitats a la natura, compartir cotxe o arribar amb transport públic o vehicle elèctric, entre d’altres. Aquestes monedes s’han de dipositar en unes guardioles que corresponen cadascuna a algun projecte d’una ONG i l’empresa, amb la seva Responsabilitat Social Corporativa (RSC), les converteix en donatius. A més, Cerdanya Ecoresort també va rebre una menció en els guardons de Turisme de la Generalitat de Catalunya pel mateix projecte.

Més informació:

Cerdanya Ecoresort
Tel. 973 51 02 60
Web: www.cerdanyaecoresort.com