EL PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI REP 560.086 VISITANTS DURANT EL 2017


El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici consolida el nombre de visitants, després que l’any 2017 rebés un total de 560.086 persones. El 19% dels turistes que van entrar a l’espai natural van ser estrangers.


Aquestes dades de visitants s’han obtingut del registre fet en les diferents cases del parc, centres d’informació i controls d’accés. Durant l’època de l’any en què algunes d’aquestes infraestructures no estan operatives, les dades es complementen amb els 25 comptadors automàtics de persones i vehicles situats en diferents entrades de l’espai natural. Aquestes xifres consoliden l’únic Parc Nacional català com un dels grans motors de turisme als Pirineus.

Com ja és tendència any rere any, el nombre de visitants es distribueix de manera poc uniforme al llarg de l’any, registrant-se forts pics durant els períodes de Setmana Santa i els mesos de juliol i agost.

A més de les principals entrades des d’Espot i la Vall de Boí, destaquen també per la seva importància els accessos al Parc Nacional des de la Val d’Aran, i és que a través de les diferents riberes s’hi han comptabilitzat prop de 80.000 persones. Cal remarcar també les persones que han accedit al parc pel seu extrem sud, atès que el telefèric de la Vall Fosca ha consolidat el nombre d’usuaris, la xifra dels quals s’ha situat en 25.208 persones durant els mesos d’estiu.

Pel que fa a la procedència als centres i punts d’informació, se’n desprèn que un 19% corresponen a visitants estrangers, dels quals sobresurten Israel, França, els Països Baixos i Alemanya. Prenen molta importància les visites a les cases del parc d’Espot (25.925 persones) i Boí (21.267 persones).

Estudis recents duts a terme per l’Institut Cerdà i l’Obra Social “la Caixa” (2015) indiquen que aquests visitants suposen per a l’entorn del Parc Nacional un impacte econòmic de gairebé 17 milions d’euros.

A partir de les enquestes efectuades als visitants, es pot concloure que les persones que visiten el parc solen fer-hi estades de quatre a set dies i destinen un dia complet a la seva visita. El senderisme (en qualsevol dels seus vessants: travesses, alpinisme…) és l’activitat principal, a més de gaudir del paisatge i del patrimoni cultural de la zona. En la gran majoria dels casos, la visita al parc ha complert molt o bastant les expectatives previstes (el 95%). Pel que fa a la neteja dels camins, la senyalització i el seu estat físic, per mitjà de les valoracions dels usuaris, en tots els casos s’han obtingut unes notes que es troben per sobre del 8,5. Les menys positives fan referència a la quantitat de gent, sobretot durant el mes d’agost, en algunes localitzacions emblemàtiques, com és el cas de l’estany de Sant Maurici i el planell d’Aigüestortes.

Des del vessant més didàctic i educatiu, cal assenyalar que durant l’any 2017 s’han fet un total de 96 itineraris de natura acompanyats de guies-interpretadors del Parc Nacional amb unes 1.413 persones ateses. Entre les activitats didàctiques i de divulgació destaquen els 1.005 nens i nenes de centres educatius de les quatre comarques de l’àmbit del parc (l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran) que al llarg del 2017 han participat en les activitats d’educació ambiental organitzades dins del programa “El Parc i les escoles”, el Dia Europeu dels Parcs, el programa europeu de voluntariat “Junior Ranger” i el Dia Mundial dels Ocells.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu arriba als 314.000 visitants anuals
El Parc Natural de l’Alt Pirineu va assolir el 2017 els 314.000 visitants anuals i, considerant aquest volum de turistes, s’estima que l’impacte econòmic directe vinculat amb el turisme a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell se situa al voltant dels 14 milions d’euros.

Aquestes dades s’extreuen d’un treball tècnic encarregat a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya-Centre de Lleida, en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Universitat de Lleida, per analitzar la revisió del sistema de control de l'afluència al parc posat en marxa el 2011, l'actualització del perfil dels visitants i el seu impacte econòmic.

El treball identifica un increment de més de 100.000 visitants des del 2011, la qual cosa representa prop d’un 32% més el 2017. La present edició d’aquest treball ha fet una valoració de l’impacte econòmic directe vinculat amb el turisme a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, que s’ha estimat al voltant dels 14 milions d’euros, considerant aquest volum de visitants.

Pel que fa al perfil mitjà dels visitants, s’hi desplacen més homes (el 68,3%), d’entre 32 i 51 anys (el 52,8%), que resideixen a la província de Barcelona (el 47,4%) i Lleida (el 22,1%). La majoria accedeix al parc amb vehicle particular (el 80%), en parella (el 33,8%) o en família (el 27,8%), i en grups de 3,4 persones de mitjana.

L'hotel i el càmping són la tipologia d'allotjament més utilitzada (el 17,5% i el 12,5%, respectivament), encara que més del 41% dels visitants del parc no s'allotgen a la zona durant la seva visita (s’hi inclouen els visitants que resideixen a la zona o els que disposen de segones residències).

Entre les activitats practicades, el treball evidencia un increment notable en la realització de passejades curtes o suaus i detecta canvis importants de les activitats segons la localització de l’accés escollit. Aquest és el cas, per exemple, del notable augment de la pràctica de muntanyisme a l'accés de Tavascan, que va pujar un 35% en el període entre el 2011 i el 2017.

Pel que fa a la durada de la visita, el document identifica un increment del nombre de dies i hores que els visitants romanen a l’àmbit del parc. Així, han passat dels 3 dies de visita a la zona i 7 hores d’entrada al parc, de mitjana el 2011, als 9 dies i 12 hores el 2017, respectivament.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu celebrarà l’1 d’agost el 15è aniversari de la seva creació amb una trobada de parcs naturals catalans i una jornada de recerca i investigació. Ocupa una superfície de 69.850 hectàrees, compreses en 15 municipis del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. És l’espai natural protegit més extens de Catalunya.

 

Més informació:

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc a Boí
Tel. 973 69 61 89

Casa del Parc a Espot
Tel. 973 62 40 36

Web: www.gencat.cat/parcs/aiguestortes

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35

Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu