RUTA DE LA FLOR DELS PRESSEGUERS AL SEGRIÀ


La campanya de la Flor 2018 a Aitona, una activitat del projecte Fruiturisme que enguany té com a eslògan “Un esclat de color”, permetrà els visitants gaudir de visites organitzades pels camps de presseguers i descobrir els racons i el patrimoni cultural i arquitectònic d’aquesta població del Segrià. Com a novetat, aquesta temporada es proposen vols amb globus, recorreguts amb quads i la visita a la cooperativa.


Dins de la campanya de la Flor 2018, es proposa la visita guiada-concertada tot fent la “Ruta de la Flor Rosa del Presseguer”, que es desenvoluparà del 3 al 25 de març, en funció de les condicions climatològiques. L’activitat turística té una durada de tres hores dividida en dues parts. La primera, d’una hora i mitja, és la visita als camps privats de fruiters, que s’efectua amb autocar –no pas amb cotxe particular, per tal de fomentar el turisme i la mobilitat sostenible– i amb dos guies pagesos que aniran explicant els aspectes més importants per entendre de primera mà el moment del naixement de la flor, que és el primer gran esdeveniment del cicle de la vida dels arbres fruiters, i la feina dels agricultors, com també els detalls de l’agricultura de regadiu i de la fruita de proximitat i de qualitat que s’elabora al territori. Es fan parades en punts estratègics i en miradors naturals per gaudir d’aquest meravellós espectacle de color.

Ja arribats al poble, aquest cop de la mà de dues guies locals, es farà una visita pel nucli antic d’Aitona tot passejant pels carrers més emblemàtics, es viuran les històries i les llegendes dels avantpassats i es descobrirà un excepcional patrimoni arquitectònic i cultural, com ara l’església parroquial de Sant Antolí, d’estil barroc i anomenada popularment la “petita catedral del Baix Segre”. La capella de Sant Gaietà, del segle XVI, acull també l’exposició fotogràfica “La primavera del Japó a Aitona”, transmetent el respecte per la natura i el vincle entre Aitona i el Japó.

La ruta amb visita als camps i al nucli antic d’Aitona tindrà lloc de dilluns a dijous, a les 10.30 h, i de divendres a diumenge, als matins, a les 10 h i a les 11.30 h, i, a la tarda, a les 15.30 h.

Per tal de facilitar i agilitzar al màxim el procés de reserves, l'Ajuntament d'Aitona ha habilitat la nova plataforma virtual https://www.inscripcions.cat/fruiturismeaitona2018/formulari_inscripcio, per mitjà de la qual es pot fer la inscripció i el pagament per via telemàtica, escollint el dia i l'hora de la ruta guiada. A la plataforma també s’hi pot accedir mitjançant la pàgina web www.fruiturisme.cat.

Activitats i dinars
Aquesta temporada, com a novetat, l’empresa Globus Kon-Tiki proposa del 10 al 21 de març vols amb globus aerostàtic (amb la participació d’un mínim de sis persones) per veure els camps de fruiters en flor des de l’aire a primera hora del dia. La cooperativa Fruitona organitza visites guiades a la central de fruita per conèixer les instal·lacions i tot el procés que segueixen els fruits, des de la collita, la neteja i l’emmagatzematge fins a la comercialització, i també ofereix la possibilitat de gaudir d’un dinar de càtering amb cassola de tros. Quads Perendreu proposa excursions amb quads de dues places amb monitors pels camps fruiters. A més, es pot gaudir d’un dinar de calçotada en una masia del segle XIV, Torre Roca.

Cal remarcar que any rere any la campanya de la flor dels presseguers –enguany assoleix la sisena edició– ha estat tot un èxit gràcies a la col·laboració dels pagesos i de les guies locals, persones de la mateixa població que s’hi han anat sumant, com també la cooperativa de fruita i la implicació de tots els veïns i les veïnes del poble per donar a conèixer aquest tresor. En total, hi participen una trentena de guies, entre els pagesos que fan les explicacions al camp i a la cooperativa i les guies que donen a conèixer la història i els racons d’interès del poble. L’any passat, més de 5.500 turistes van participar en la campanya de la floració, bàsicament, procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona i també de Girona i Tarragona. Cal destacar la presència de nombroses persones i mitjans de comunicació estrangers, com alguns procedents del Japó, la Xina, el Canadà, Colòmbia, Veneçuela, Rússia, França o Alemanya. Entre d’altres personalitats, es preveu la visita de l’Honorable cònsol general del Japó a Barcelona.

A més de les visites guiades, molts turistes, fins i tot estrangers, s’apropen a la vila d’Aitona per descobrir-la per lliure i deixar-se seduir per la flor rosada dels presseguers. Així, es poden veure nombrosos grups de caminants, ciclistes i fotògrafs per les rutes senyalitzades pels camps fruiters, com ara la de la Serra Brisa (de 4,45 km), de l’Arbre fruiter (de 5,7 km) i del Camí verd natural Aitona-Soses (de 9,8 km).

Fullet amb les visites guiades i les rutes senyalitzades
D’altra banda, l’Ajuntament d’Aitona ha editat un nou fullet amb les visites guiades i les rutes senyalitzades de Fruiturisme, un document que per primera vegada també inclou les rutes que s’organitzen durant la campanya de recollida de la fruita, a l’estiu, i el paisatge, a la tardor i a l’hivern. Aquesta publicació també inclou tres noves visites: la ruta dels avantpassats, al jaciment del poblat de Genó; la ruta de Carratalà, i la visita a la casa asil de Santa Teresa Jornet, la reforma de la qual es va inaugurar recentment.

Cal destacar el suport promocional que se li està donant des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida tant amb la difusió del projecte Fruiturisme, amb la seva divulgació a les fires, com mitjançant accions de promoció que es duran a terme durant la present campanya de la Flor 2018 adreçades a mitjans de comunicació i xarxes socials.

La campanya de la Flor 2018 és una de les activitats de Fruiturisme. Aquest projecte, nascut l’any 2011 a Aitona, és un concepte d’experiència turística que proposa una vivència única, plena de sensacions, sabors i dolces degustacions. A més, és un dinamitzador econòmic que suposa un benefici important per al teixit comercial del poble, ja que els productors locals donen a conèixer, en els expositors habilitats, la riquesa gastronòmica d'Aitona amb productes locals, com la mel, el formatge, la xocolata i la fruita. Els restaurants i els bars d'Aitona i de l'entorn del municipi també noten l'afluència de visitants, que omplen els seus locals respectius.

A més d’Aitona, altres pobles del Baix Segre –comarca natural situada al sud-oest del Segrià–, com ara Soses, Seròs, Alcarràs, la Granja d’Escarp o Torres de Segre, també reben una allau important de visitants per gaudir de l’espectacle natural dels arbres fruiters en flor. I prova d’això és la munió de persones que es poden veure als turons de l’ermita de Carrassumada (Torres de Segre), Montmaneu (Seròs), la Costa General (la Granja d’Escarp) o Sant Joan de Carratalà (Aitona), convertits en miradors privilegiats per observar els bancals plens d’arbres florits.

 

Més informació:

Ajuntament d’Aitona
Tel. 973 79 40 10
Web: www.fruiturisme.cat

E-mail: turisme@ajuntamentaitona.cat