VIATGE AL PATRIMONI HISTÒRIC INDUSTRIAL DE CAL TREPAT


El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega divulga el patrimoni històric industrial de la fàbrica J. Trepat i es planteja com un viatge en el túnel del temps d’un ambient fabril dels anys 1930 que s’ha conservat intacte.


L’equipament cultural es va inaugurar el juny del 2012, amb la musealització per l’Ajuntament de Tàrrega de cinc de les 19 naus de l’antiga fàbrica J. Trepat de maquinària agrícola. La visita guiada transcorre per les naus i la cadena de producció, preservades en molt bon estat, que esdevenen un pol de referència per copsar la transició entre la fabricació artesanal i la industrialització contemporània. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge, sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos, a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt.

Les visites guiades comentades tenen lloc tots els diumenges a les 11 i a les 12.30 h (no cal reserva prèvia). Per a altres horaris, cal reservar al telèfon 973 31 16 16 o al mail informacio@museutrepat.cat. El preu de l’entrada (5 euros la general i 3 la d’estudiants i jubilats) es destina al manteniment de l’equipament cultural i a la conservació de la fàbrica, que s’inclou en l’inventari de patrimoni industrial de Catalunya del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La fàbrica J. Trepat és un testimoni i un dels protagonistes de la mecanització agrària, atesa la importància que va tenir en el procés de transformació i mecanització del camp català com també espanyol. En aquesta antiga factoria s’hi fabricaven i comercialitzaven les emblemàtiques màquines agrícoles J. Trepat, com és el cas de les garbelladores, les dalladores, les lligadores i les segadores, entre d’altres. L’empresa va començar a funcionar l’any 1914 en uns petits tallers situats en el casc urbà de Tàrrega i entre els anys 1933 i 1936 es van construir 13 de les 19 naus actuals, de forma rectangular i enganxades l’una al costat de l’altra, que són a l’antiga N-II. L’any 1957, en la seva màxima esplendor, aquesta indústria va tenir uns 250 treballadors en actiu.

Les màquines Josep Trepat van ser tot un èxit comercial i una revolució en el treball del camp perquè s’adaptaven a les necessitats dels pagesos: lleugeres, manejables i amb un preu accessible, cosa que ajudaria a la seva popularitat, i acabarien transformant la feina i la vida al camp. La fàbrica J. Trepat va ser nomenada productora nacional l’any 1931.

A més de ser un museu obert al públic i a les escoles, el complex es pot llogar, per tal com és un espai idoni per a activitats privades, sessions fotogràfiques, rodatges cinematogràfics (com ara la pel·lícula “Vulcania”, que també es va rodar a Xerallo, Buira i Salàs de Pallars), obres teatrals (ha estat escenari de diferents espectacles inclosos en la programació de FiraTàrrega) i festivals de creació contemporània (com l’Embarrat).

Influència de la cultura americana
Per segon any consecutiu, el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat va celebrar l’activitat “McTrepat: la influència de la cultura americana a les nostres terres”, en què Tàrrega va rememorar l’origen nord-americà del patrimoni industrial de Cal Trepat, amb un cap de setmana d’activitats centrades en la cultura dels Estats Units per mitjà de la música, l’automoció i el llegat gastronòmic.

Conferències, exposicions, cotxes clàssics americans, tractors McCormick, parada de roba americana vintage, trobada de motards, food trucks, tallers infantils, música en viu, exhibició de country i recordatori del No Surrender Festival dedicat a Bruce Springsteen van ser, entre d'altres, les activitats programades. La pròxima edició del “McTrepat” tindrà lloc a primers del mes d’octubre.

Més informació:

Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega
Tel. 973 31 16 16
Web: http://www.museutrepat.cat