L’ASIGNATURA DE L’ESQUÍ ARRIBA A TOTS ELS COL·LEGIS PÚBLICS DEL PIRINEU DE LLEIDA


El programa Esport Blanc Escolar, que inclou l’esquí com a assignatura obligatòria per als alumnes de tercer i quart de Primària, ha arribat aquest curs 2017-2018 a totes les escoles públiques de les sis comarques de muntanya de Lleida i la Val d’Aran, amb la participació d’un total de 909 alumnes.


El projecte, iniciat el 2013 com a prova pilot, beneficia 909 alumnes de 8 a 10 anys de vint centres educatius públics lleidatans i un total de 2.075 estudiants de cinquanta col·legis de les nou comarques de muntanya de Catalunya (l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d'Aran).

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de tercer i quart de Primària. A més, es vol educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer el territori amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport. Finalment, es pretén ajudar a disposar d’un planter important d’esquiadors que en un futur puguin competir i ser un referent en el camp esportiu tenint present la candidatura del Pirineu per ser seu dels Jocs Olímpics d’Hivern.

El programa multidisciplinari, inclòs dins de l’horari lectiu, consta de vuit sessions del gener al març, amb tres classes pràctiques d’esquí alpí, tres de nòrdic i dues de surf de neu. A més, hi haurà una jornada final, una trobada lúdico-competitiva en la qual els participants podran compartir experiències. Com a novetat, els alumnes hauran d’elaborar un diari personal de les vuit sessions d’esquí en el qual explicaran el seu aprenentatge i quines han estat les seves sensacions, i que es convertirà en una eina per avaluar i analitzar per als docents i els tècnics.

La Generalitat de Catalunya destina 465.000 euros per finançar el projecte i vol que el curs 2019-2020 estigui implantat també a tots els centres concertats del Pirineu i Aran. La Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament impulsen el programa, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells esportius, les estacions d’esquí, els consells comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran i la Diputació de Lleida.

En aquest sentit, els impulsors del programa van firmar un conveni amb la Diputació de Lleida per finançar el transport dels alumnes fins a les estacions d’esquí. El 2017 es van pagar 30.000 euros, per a aquest 2018 hi ha previstos 35.000 euros i 40.000 de cara a l’any 2019.

Continuar esquiant després del programa
A més de les sortides que puguin organitzar les escoles, els consells esportius o les famílies, a Catalunya hi ha més de 80 clubs d’esquí, sense ànim de lucre i associats a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que ofereixen l’opció d’iniciar i tecnificar els infants i els joves en totes les modalitats dels esports d’hivern.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/pica

Consell Català de l’Esport a Lleida
Tel. 973 03 22 50
esports_lleida@gencat.cat

Més informació:

Federació Catalana d’Esports d’Hivern
Tel. 93 237 85 26
Web: www.fceh.cat