SOLSONA CELEBRA EL CARNAVAL MÉS EMBLEMÀTIC


La capital del Solsonès celebrarà entre el 8 i el 14 de febrer de 2018 una de les seves festes més reputades, el Carnaval, que acollirà més de 15.000 persones i inclourà activitats tan singulars com la penjada del ruc o les desfilades dels “gegants bojos”.


El Carnaval ha esdevingut una de les cites festives més emblemàtiques de la capital del Solsonès, tant per la seva història com per la seva singularitat. Declarat Festa d’interès turístic nacional l’any 1978, destaca per la seva combinació de tradició i originalitat. Les disfresses han estat substituïdes per les bates de tots colors i pels “gegants bojos”, que junt amb la penjada del ruc i la sàtira del sermó, són els elements més específics del carnestoltes solsoní, que segons els organitzadors aplega cada any més de 15.000 persones.

Entre els actes més típics del Carnaval destaquen la penjada del ruc al campanar (pionera entre la resta de poblacions que també ho fan); les desfilades dels “gegants bojos”, acompanyats de la Draca, els Nans i altres personatges que evolucionen al ritme d’una melodia pròpia, el “Bufi”; les comparses amb les bates de colors; la sàtira del sermó; el repartiment de figues, coca, aiguardent i vi blanc; les contradanses, l’arribada de Sa Majestat el Carnestoltes o el Carnaval Infantil.

El programa inclou també un ampli ventall d’actes com menjars populars, processons, enramades del nucli antic amb motius humorístics, ballets, correfocs i tronades, baixada de boits (andròmines mòbils) pel carrer del Castell, activitats i tallers infantils, concurs de disfresses, balls i concerts, entre d’altres propostes.

Cal recordar que Solsona, que ja celebrava el Carnaval abans de la Guerra Civil, va ser la primera població de l’Estat que el va recuperar —corria l’any 1971—, tot i ser una festa prohibida per la dictadura franquista i essent viu encara el general Franco. La celebració és organitzada per l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona.

Una ciutat amb història
Solsona destaca pel seu patrimoni històric i cultural. El nucli històric manté l’estructura de ciutat emmurallada i conserva tres portals d’entrada (el del Pont, el del Castell i el de Llobera), parts de la muralla i el Pou de Gel, indret on guardaven el gel perquè es conservés. Hi destaquen els seus carrers estrets i les places, com la de Sant Joan, molts dels quals amb detalls interessants (esgrafiats, escuts, caps de biga treballats a les barbacanes, etc.).

De l’oferta cultural de Solsona destaquen el Palau Episcopal, el Centre d’Interpretació Turística del Solsonès (que acull l’Espai del Ganivet), el Quarto dels Gegants o la catedral, d’estil gòtic, que conserva els tres absis i el campanar del temple romànic, un retaule barroc dedicat a la Mare de Déu de la Mercè i la imatge de la Mare de Déu del Claustre, del final del segle XII, una de les escultures més importants del romànic català. Al Palau Episcopal, edifici neoclàssic, s’hi pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal, que conté importants obres d’art del romànic, del gòtic o del renaixement, i una sala dedicada a escultures procedents de la muntanya de sal de Cardona. Altres edificis remarcables són l’Ajuntament, del segle XVI, o l’Hospital Llobera, d’estil gòtic.

Quaranta anys de Carnaval de Tàrrega
Tàrrega retrà un homenatge als 40 anys de la recuperació del Carnaval al carrer i a totes les persones que han format part de l’organització de la festa amb una sèrie d’actes que s’iniciaran el diumenge dia 4 de febrer amb un “vermut d’anècdotes” que tindrà lloc al Local de l’Ateneu. Amb un format amè i informal, s’explicaran les millors anècdotes a càrrec de membres de cada generació que ha fet possible la celebració del Carnaval. L’acte servirà per obrir la setmana de Carnaval a Tàrrega, que tindrà com a punt culminant la rua de disfresses del dissabte següent.

A més dels anteriors, la demarcació de Lleida acollirà el mes de febrer una gran varietat d’actes al voltant del Carnestoltes i de tipus tradicional com el Ranxo de Ponts, la Festa del Santíssim Misteri de Cervera, el Carnaval de Lleida o la Festa del Brut i la Bruta a Torà, entre molts altres.

 

Més informació:

Oficina de Turisme de Solsona
Tel. 973 48 23 10
Web: http://solsonaturisme.com/es/
info@carnavalsolsona.com

Carnaval de Tàrrega
Tel. 973 31 07 31
Web: www.tarrega.cat