LA NOGUERA PARTICIPA EN EL PROJECTE “PIRINEUS, LA NUIT”


La iniciativa transfronterera servirà per millorar i promocionar les infraestructures i els serveis de la comarca —amb el COU com a equipament emblemàtic— relacionats amb l’observació astronòmica i la qualitat del cel.


El Consell Comarcal de la Noguera, mitjançant el Parc Astronòmic del Montsec, participarà —juntament amb quatre socis més— en el projecte de cooperació transfronterera “Pirineus, la nuit”, una iniciativa inclosa en el programa de cooperació Intereg-Poctefa de la Unió Europea. El projecte “Pirineus, la nuit” pretén millorar la qualitat dels ecosistemes fronterers, a banda i banda dels Pirineus, mitjançant una estratègia per a la protecció i la millora de la qualitat de la foscor natural nocturna, que a més serveixi de referència per a altres zones que vulguin abordar la mateixa problemàtica.

En el cas de la Noguera, el projecte preveu accions concretes com la renovació de la Certificació Starlight (període 2017-2021) i l’obtenció inicial de la Certificació Internacional Dark Sky (IDA), amb la qual cosa el Montsec serà el primer territori que obtindrà les dues certificacions internacionals de reconeixement de la qualitat de cel fosc; l’organització d’una nova exposició permanent interactiva al Centre d’Observació de l’Univers (COU) sobre astronomia i cel fosc; la senyalització viària a les entrades de la zona del Montsec informativa de les Certificacions Starlight i IDA, i l’adequació de tres miradors astronòmics vinculats a monuments megalítics en indrets de la zona.

Les actuacions, que corresponen al Consell Comarcal de la Noguera/Parc Astronòmic del Montsec, tenen un pressupost de 875.000 €, amb una subvenció de la Unió Europea de 569.000 €. Els 306.000 € restants es completaran amb aportacions de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Lleida i amb fons propis del Consell Comarcal.

Cal dir també que, en una iniciativa conjunta de tots els membres del projecte, és previst que el territori del Montsec aculli el Congrés ALAN 2020, la trobada multidisciplinària més important del món en matèria de contaminació lumínica i medi nocturn.

Els altres socis del projecte transfronterer són les empreses públiques Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio (NICDO), mitjançant el Planetari de Pamplona, i Gestión Ambiental de Navarra (GAN), per part de Navarra, i l’Observatori Astronòmic del Pic du Midi i l’associació astronòmica À Ciel Ouvert (ACO), per part de França.

Les comarques de Lleida són punt de referència per la qualitat del seu cel. La serra del Montsec —a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà— té la distinció de Destinació Turística i Reserva Starlight, atorgada per la Fundació Starlight amb l’aval de la UNESCO per distingir els millors espais per observar els estels.

El territori alberga el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), format per l’Observatori Astronòmic del Montsec, al municipi de Sant Esteve de la Sarga (el Pallars Jussà), i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), situat a 3,5 km d’Àger (la Noguera), un modern multiespai dirigit al turisme cultural i científic que ja s’ha convertit en el centre de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya.

Més informació:

Consell Comarcal de la Noguera
Tel. 973 44 89 33
Web: www.ccnoguera.cat/

Parc Astronòmic del Montsec-Centre d'Observació de l'Univers
Tel. 973 053 022 / 973 455 246
Web: www.parcastronomic.cat