LA CULTURA DE LES COMARQUES DE LLEIDA, PROTAGONISTA DEL SALÓ FITUR 2018


La cultura i el patrimoni de les comarques de Lleida tindran un lloc destacat en l'oferta turística de Catalunya present a la 38a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2018, que se celebrarà del 17 al 21 de gener a Madrid, coincidint amb el fet que el 2018 ha estat declarat Any Europeu de Patrimoni Cultural.


La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, hi serà present per tal de donar a conèixer tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida (neu, turisme actiu i esports d’aventura, natura, productes culturals i gastronòmics, etc.), a més de la seva capacitat internacionalitzadora.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida hi participarà dins de l’espai de l’Agència Catalana de Turisme, amb el mòdul Pirineus, on hi seran presents els consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran, i amb el mòdul Terres de Lleida, amb la participació dels consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.

El 2018 ha estat declarat Any Europeu de Patrimoni Cultural. Per aquest motiu, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida donarà a conèixer la guia “Lleida cultura” que ha elaborat amb els principals recursos turístics de la demarcació de Lleida vinculats amb la cultura i el patrimoni, per tal de promoure el turisme cultural sostenible, posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de la destinació, desestacionalitzar l’oferta turística i incrementar el consum d’experiències turístiques culturals de qualitat. La guia inclou rutes culturals, elements Patrimoni de la Humanitat i les principals propostes culturals (monuments, museus, fires i festes i rutes) que es poden trobar a totes les comarques lleidatanes.

També es promocionaran les rutes culturals, com la de nova creació de Gaspar de Portolà a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida (va estar vinculat a Os de Balaguer, Balaguer, Àger, Castellnou de Montsec, Arties, Lleida i Guissona).

Les comarques de Lleida tenen un sorprenent patrimoni cultural que ha merescut diferents distincions mundials i s'ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. El desembre del 2015 la UNESCO va atorgar a les falles i les festes del foc la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les falles lleidatanes incloses en la llista són ​​les que se celebren a Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d'Aran; Isil, Alins, Alòs i València d’Àneu, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Aquesta declaració ha permès a la Vall de Boí l'honor de tenir dos reconeixements de la UNESCO, atès que el 30 de novembre de 2000 es va declarar el seu conjunt romànic –format per vuit esglésies i una ermita– Patrimoni Mundial.

El conjunt d'art rupestre del final de la prehistòria, a l'arc mediterrani de la península Ibèrica, va ser declarat Patrimoni Mundial el 1998 per la UNESCO. El conjunt engloba 757 jaciments i pintures rupestres. I d'aquests, 16 vestigis arqueològics estan situats a les comarques de Lleida. Sobresurten la cova dels Vilasos a Os de Balaguer, la Cova del Tabac a Camarasa i les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul.

Cal destacar també els monuments romànics de la Val d’Aran (amb les esglésies de Bossòst, Vielha, Escunhau, Arties, Tredòs o Salardú, entre d’altres), el Pallars Sobirà (amb els conjunts emblemàtics d’Alòs d’Isil i el monestir de Sant Joan d’Isil, a més del monestir de Sant Pere de Burgal, de Santa Maria d’Àneu i de Gerri de la Sal), el Pallars Jussà (amb les esglésies de la Vall Fosca i el conjunt de Mur), l’Alt Urgell (destaca la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell), la Noguera (la Baronia de Sant Oïsme, la col·legiata de Sant Pere d’Àger, Sant Pere de Ponts i els monestirs de Santa Maria de les Avellanes, Santa Maria de les Franqueses i Santa Maria de Gualter), el Solsonès (amb l’església de Sant Esteve d’Olius), el Segrià (la Seu Vella i l’església de Sant Llorenç a Lleida), l’Urgell (amb Santa Maria d’Agramunt i el monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges) i la Segarra (amb les esglésies de Sant Pere el Gros i Santa Maria).

Un dels atractius turístics més suggestius de la plana de Lleida el constitueix el conjunt dels castells medievals, com els de Montsonís, Montclar, les Pallargues, Florejacs, Vicfred, Mur i la Floresta. Les Terres de Lleida són riques en jaciments prehistòrics i la zona de la Conca Dellà conserva restes de l’era cretàcica, quan la terra estava encara habitada per dinosaures, i es pot visitar el Museu de la Conca Dellà.

També es promocionaran les festes populars, com ara la Trobada Internacional d’Acordionistes d’Arsèguel, el Concurs de Gossos d’Atura de Llavorsí, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, el Ranxo de Ponts, el Carnestoltes de Solsona, la Transsegre de Balaguer, la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur, la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, la Festa del Brut i la Bruta de Torà, els Tres Tombs d’Anglesola, la Passió de Cervera, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de Ceràmica Negra de Verdú, la Festa de Moros i Cristians de Lleida, l’Aplec del Caragol de Lleida, la Festa del Segar i el Batre de la Fuliola, l’Aquelarre de Cervera, la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, el Concurs Nacional de Vestits de Paper de Mollerussa i els mercats ambientats en diferents èpoques de la història, com el Mercat Romà de Iesso a Guissona o el Mercat Medieval de Guimerà.

Enguany, el Pati Gastronòmic de Fitur de l’estand de Catalunya serà atès i coordinat per l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida amb la col·laboració de la Federació d’Hostaleria de Lleida, que oferiran menús amb plats típics de les comarques lleidatanes, com ara la coca de recapte, els cargols a la gormanda, la cassoleta de peres al vi, els panadons d’espinacs i panses, la tupina amb fesols, etc. 

El Patronat de Turisme també promocionarà el conjunt de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, que continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat espanyol, amb 490,68 km esquiables, amb 239 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 112.204 passatgers/hora, 81 remuntadors, més de 109 km de superfície innivada amb 1.407 canons de neu, 85,5 km de circuits de raquetes i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències. A més, es brinda una oferta complementària a la neu integrada per 108 empreses especialitzades en els esports d’hivern.

Finalment, es promocionarà el turisme actiu i els esports d’aventura. La temporada 2017 la demarcació de Lleida va disposar de 230 empreses, distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques lleidatanes, que van oferir unes 50 d’activitats de terra, d’aire i d’aigua de dificultat variable i pensades per a públics de tot tipus i edat. Un any més la demarcació de Lleida manté el lideratge a l’Estat espanyol en aquest àmbit i constitueix un referent bàsic en les activitats d’aigua, terra i aire. El ràfting és el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d’aventura, seguit de les activitats de trekking i senderisme, el descens de barrancs i la BTT.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat