LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU DE LLEIDA PREVEUEN INCREMENTAR MÉS D’UN 4% LA VENDA DE FORFETS RESPECTE A LA CAMPANYA ANTERIOR I SUPERAR LA BARRERA DELS 1.300.000


La temporada d’esquí 2017/2018 al Pirineu de Lleida es va iniciar el 18 de novembre, dues setmanes abans del que és habitual, amb l’obertura parcial de Baqueira Beret. Les estacions d’alpí de Boí Taüll, Espot Esquí i Port Ainé obren avui dia 1 de desembre, i Port del Comte, demà dia 2. Tavascan obre avui dia 1 per a usos turístics i recreatius. Totes preveuen estar en ple funcionament pel pont de la Puríssima i la Constitució, si les condicions meteorològiques acompanyen. Les estacions de nòrdic de Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm i Virós-Vallferrera tenen previst obrir portes per a usos turístics el dia 6 de desembre i per a la pràctica de l’esquí en el cas que arribin noves precipitacions, amb la qual cosa també es podria afegir a l’inici de temporada l’estació de Tuixent-la Vansa.


La Diputació de Lleida va acollir el 28 de novembre la presentació de la temporada de neu 2017/2018 a les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida en un acte presidit pel president de la corporació, Joan Reñé, i que va comptar amb la participació dels responsables i els representants dels diferents centres d’hivern. També hi van assistir el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i el director del Patronat, Juli Alegre, que va presentar la nova campanya per promocionar la temporada sota el lema “Viu la neu al Pirineu de Lleida”.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va dir que les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida per a la campanya de neu 2017/2018 són força optimistes per a tots els sectors implicats, motiu pel qual preveu incrementar per sobre del 4% la venda de forfets respecte a la temporada anterior, que va tancar amb 1.284.476 forfets i està considerada com una de les millors dels darrers anys, i superar enguany la barrera dels 1.300.000 forfets.

Durant la presentació de la campanya, que va tenir lloc a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida, es va informar que els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida han invertit per a aquesta campanya 13,25 milions d’euros en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures. Aquesta xifra suposa una inversió de 4,5 milions més que la campanya anterior i se situa en la tercera inversió més important de les darreres 10 temporades.

Cal significar que els 13,25 milions d’euros invertits per les estacions d’esquí lleidatanes representen el 69,86% del que han invertit per a la present temporada el conjunt dels complexos d’hivern de Catalunya, que s’eleva a 18,97 milions d’euros. Aquesta política d’inversions que manté el conjunt de les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà es tradueix en un import acumulat de 105 milions d’euros en les darreres 10 temporades.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va indicar que les perspectives per a la campanya de neu són força optimistes i es preveu un increment per sobre del 4% en la venda de forfets respecte a la temporada anterior i superar enguany la barrera dels 1.300.000 forfets. Reñé va subratllar també que la temporada serà una mica més curta, ja que la Setmana Santa s’escau més d’hora en el calendari i afavorirà la destinació de muntanya davant la de platja per les vacances de Pasqua. Per tant, la nova campanya 2017/2018 tindrà uns 142 dies d’esquí, comptabilitzant el fet que Baqueira Beret ha encetat la temporada el 18 de novembre, i es preveu que finalitzi el 8 d’abril, el cap de setmana posterior a Setmana Santa.

El president de la corporació lleidatana va destacar el gran impacte econòmic que representa per al territori l’activitat que generen les estacions d’esquí lleidatanes. A la temporada 2016/2017 va ser d’uns 367,8 milions d’euros i el nombre de llocs de treball creats de forma directa va ser de 2.150, als quals s’han de sumar uns 7.500 d’indirectes.

La Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana són cada any la destinació triada per una gran part dels aficionats a l’esport de l’esquí. La temporada 2016/2017 el 61,29% dels esportistes que van esquiar a Catalunya ho van fer a les estacions del Pirineu lleidatà, com també el 24,31% del nombre d’esquiadors que ho van fer als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol. D’altra banda, cal dir que els practicants estrangers van representar el 12,95% del total d’esquiadors, dels quals el 64% són francesos.

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 490,68 km esquiables, amb 239 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 112.204 passatgers/hora, 81 remuntadors, més de 109 km de superfície innivada amb 1.407 canons de neu, 85,5 km de circuits de raquetes i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències. A més, es brinda una oferta complementària a la neu integrada per 108 empreses especialitzades en els esports d’hivern.

Vols procedents del Regne Unit, Israel, Suècia i Palma de Mallorca
A més de les novetats a les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, cal assenyalar que la companyia de turoperació sueca Quality Travel volarà per primera vegada a l’Aeroport de Lleida-Alguaire aquest hivern. Els vols seran els diumenges i tindran lloc entre els mesos de febrer i març del 2018 amb dos avions. Les ciutats de sortida de la companyia des de Suècia són Malmö, Estocolm, Göteborg, Linköping, Jönköping i Växjö.

D’altra banda, per setè any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire per esquiar als Pirineus. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà esquiadors al Pirineu des de Londres (Gatwick), Manchester i Stansted, a partir del 21 de desembre. D’altra banda, l’aerolínia israeliana Arkia enllaçarà del gener al març els aeroports de Tel Aviv i Lleida-Alguaire durant la pròxima campanya d’hivern. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida fins a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca fins a Lleida els divendres i els diumenges.

Principals novetats dels centres hivernals
Baqueira Beret presenta una estació actualitzada amb novetats destacades com la remodelació integral de la cafeteria Bosc a Baqueira 1.800 (se n’ha millorat l’accessibilitat, s’ha renovat l’oferta gastronòmica i s'ha dissenyat un free flow, espai de lliure circulació on veure i poder triar què menjar amb total comoditat), i altres de qualitatives com l'ampliació del sistema de producció de neu i la millora de pistes. Aquesta temporada ofereix 157 km esquiables (152 km són de pistes senyalitzades i 5 km d'itineraris fora pista) en el seu domini repartit entre la Val d'Aran i les Valls d'Àneu.

A més, s’ha invertit en la producció de neu i en la millora de pistes. Aquesta temporada s'han substituït dues màquines trepitjaneu per altres dues noves, una d'elles específica per poder treballar a l'snowpark. Aquest estiu s'ha actuat especialment en les pistes de Bonaigua i Baqueira per tal de facilitar el trepitjat de les màquines en cas de poca innivació, detalls que són decisius per trobar unes pistes en les millors condicions.

D'altra banda, al vessant nord s'ha actuat sobre la pista Cara Nord eixamplant els llocs més estrets per facilitar l'accés als esquiadors de nivell intermedi. Al seu torn s'ha fet una petita diagonal, la nova pista Blanqueta, per connectar la part baixa del Tub Nere i les llomes orientades a la cara nord i que tenen bona innivació ampliant l'àrea esquiable del vessant septentrional a la recerca d'aquells llocs en els quals s'assenta la neu en abundància i de qualitat. També s'ha treballat a la zona de l'snowpark de Beret i en algunes pistes de Saumet, tot això sota la filosofia de facilitar el treball de les màquines, sobretot a inici de temporada, quan els gruixos de neu acostumen a ser més justos.

S'ha optimitzat el sistema de producció de neu de Baqueira i s'ha fet una extensió a l'àrea de Bonaigua. Aquesta optimització consisteix en el canvi d’innivadors, que adapten la seva producció a temperatures marginals, amb corbes de producció superiors i consums energètics molt inferiors. En aquest sentit, s'han adquirit cinc canons de baixa pressió i s'han canviat 196 antics per nous amb una major producció i un consum energètic inferior. També s’han dut a terme altres obres menors i el manteniment dels remuntadors.

Finalment, s’ha millorat el sistema de reserves de l'agència de viatges Baqueira Beret amb la instal·lació d'un programa nou que permet agilitzar i facilitar les reserves tant telefòniques com les que es facin directament per mitjà de la renovada web www.viajes.baqueira.es.

Boí Taüll té 45 quilòmetres esquiables (repartits en 43 pistes). Com a novetats, s’ha fet el condicionament general de les pistes, s’ha augmentat la capacitat de producció de neu i s’ha asfaltat parcialment el pàrquing inferior. A més, s’han creat nous itineraris fora pistes, vall de Moró i vall de Ginebrell, amb un freeskibus, que donarà servei de recollida als esquiadors que arribin a la carretera, i es posarà en marxa el nou skirama, amb canvis en les categories de les pistes. Pel que fa als forfets, els adquirits per taquilla o per web són de dies no consecutius i es posa en marxa el sistema de recàrrega on-line. Altres novetats són la renovació del material de lloguer, les noves propostes gastronòmiques a les pistes, el pla pilot per a estacions d’esquí d’implantació de l’etiqueta Boí Taüll sostenible i l’acord comercial amb Helly Hansen pel qual Boí Taüll és la primera estació de la península a formar part del programa Ski Free, conjuntament amb complexos hivernals com Vail i Aspen Snowmass.

Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, han fet treballs de millora a les pistes, la producció de neu, els remuntadors, els edificis i les instal·lacions, a més d’adquirir màquines per condicionar la neu. Així, a Port Ainé s’ha ampliat la terrassa de l’hotel Port Ainé 2.000; s’han dut a terme tasques de seguretat i manteniment a les pistes, amb la instal·lació de paravents nous, l’adquisició de dues màquines trepitjaneus noves, la revisió dels telecadires, la col·locació de senyalitzacions noves, la compra d’equipaments nous per a màquines i motos de neu i les revisions generals dels teleesquís, els telecadires i les cintes. A més, s’ha comprat material nou de lloguer d’esquí i surf de neu, s’ha millorat la senyalització dels itineraris de raquetes de neu i s’ha col·locat el nou mirador Sud del Pic de l’Orri.

A Espot Esquí s’ha construït un minibar a la terrassa de la cota 2.000; s’han fet tasques d’adequació i revisió d’equipaments i pistes, amb l’adquisició d’una màquina trepitjaneu nova, una màquina retroexcavadora mixta i una moto de neu, un canó de neu de baixa pressió d’última generació i la col·locació de paravents nous. També s’han fet revisions generals dels teleesquís, els telecadires i les cintes, i la col·locació de senyalitzacions noves, tant a les pistes com als itineraris de raquetes de neu.

A més, a la carretera d’accés a Port Ainé s’ha agençat el paviment i s’han fet treballs de manteniment i estabilització de talussos, mentre que a la d’Espot Esquí s’han dut a terme actuacions de pavimentació des del poble d’Espot fins a l’estació.

Port del Comte, a la comarca del Solsonès, té un total de 37 pistes abalisades d’esquí alpí i 50 km per esquiar. Com a novetat, s’han adquirit canons de neu de darrera generació amb una millor tecnologia, baix consum i millor eficiència; s’ha fet la sembra de pistes per millorar l'estabilitat i el manteniment de la neu; s’han millorat els accessos als pàrquings, i s’ha dut a terme la neteja parcial de boscos per poder millorar la zona d’esquí fora pista. Port del Comte fa una aposta clara per un futur més sostenible consumint energia produïda en la seva totalitat a partir de fonts d’energia renovables (hidràulica i solar).

L’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan inicia una col·laboració amb l’empresa Esportec Outdoor Sport, que s’encarregarà de gestionar el refugi, l’escola d’esquí i el lloguer de material. El complex col·laborarà amb Ferran Latorre i utilitzarà el seu nom com a prescriptor de l’Espai Ferran Latorre, on es durà a terme un seguit de clínics enfocats a l’esquí de muntanya, a la seguretat i a compartir una experiència. Enguany s’estrena una nova activitat d’immersió en el freeride, que té com a objectiu perfeccionar la tècnica de baixada per fora pista; s’ofereix una activitat de cap de setmana de combinat de freeride i sortida d’esquí de travessa; es posa a disposició dels esquiadors diversos equips de freeride de gamma alta; es faran sessions gratuïtes d’adaptació al material d’esquí alpí; s’ofereixen sessions d’esquí alpí i de fons en diferents idiomes (anglès, francès, italià, castellà i català), i es facilita per primera vegada la possibilitat d’aprendre la disciplina del telemark i llogar material. A més, Tavascan ha renovat la seva oficina de taquilles i l’ha traslladat a un punt nou de l’estació. Tavascan aprofita la versatilitat de les seves instal·lacions, on s’hi pot practicar tot tipus d’activitats relacionades amb la neu, per convertir-se en un centre integral pioner en aquest àmbit. D’aquesta manera, s’han definit itineraris d’alta muntanya fora pista per fer esquí de muntanya, splitboard o raquetes.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany, les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera han fet feines de manteniment i adequació de les pistes i també dels edificis perquè tot estigui en condicions òptimes quan arribi la neu.

Aquesta temporada els complexos volen potenciar el turisme familiar i, d’altra banda, aposten també per les raquetes de neu, les fad bikes o l’skijöring (en aquest cas, a Lles de Cerdanya hi ha una pista, on es podrà practicar aquesta modalitat en la qual l’esquiador és arrossegat per gossos), entre d’altres.

Enguany s’han consolidat els ajuts per al manteniment dels accessos a les estacions, que disposen d’una partida de 160.000 euros. La voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat és que aquesta quantitat econòmica es consolidi i no calgui crear-la cada any.

Aransa ha senyalitzat i condicionat els circuits actuals de raquetes i ha renovat el material de lloguer. Lles de Cerdanya ha doblat aquesta temporada la producció de neu artificial per assegurar també la cobertura en un circuit de 2 quilòmetres de la zona baixa de les instal·lacions; la concessionària treballa en la reforma del refugi de Cap del Rec, ha delimitat un circuit nou per a la pràctica d’skijöring, s’han fet feines de manteniment i millora de les pistes i s’ha renovat el material de lloguer. Sant Joan de l’Erm ha arranjat i anivellat les pistes i ha renovat el material de lloguer. Tuixent-la Vansa ha ampliat les pistes, ha col·locat tanques paraneu i tanques metàl·liques a les pistes i ha renovat el material de lloguer. I Virós-Vallferrera ha fet la millora dels edificis i ha eixamplat un tram de 10 quilòmetres de pistes.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

 

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)              973 63 90 00                                 www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                   973 69 62 64                                www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)            973 62 40 58                                  www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                973 62 11 99                                 www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)               973 49 23 01                                  www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                            973 29 30 51                                www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)           973 29 31 00                                 www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)             973 29 80 15                             www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                              www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)       672 43 25 43                                 www.refugigallfer.com
Tot Nòrdic                                             973 35 15 11 / 647 93 21 44        www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire                  973 03 27 00                                             www.aeroportlleida.cat

Patronat de Turisme                             973 24 54 08                       www.aralleida.cat