L’OLEOTURISME, UNA MANERA DIFERENT DE FER TURISME A LES GARRIGUES


Cada dia més persones s’animen a practicar l’oleoturisme a la comarca de les Garrigues, una manera diferent de fer turisme i submergir-se en la cultura de l’oli de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.


Els pobles de les Garrigues viuen un boom turístic durant la tardor i l’hivern, quan en aquesta època nombroses persones visiten les cooperatives de la comarca per comprar l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues –que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món– i, a més, participen en les diferents fires que se celebren al voltant del preuat or verd i practiquen l’oleoturisme tot aprofitant el desplaçament per fer turisme per un territori singular, ric en patrimoni històric i amb un paisatge característic. A més de comprar l’oli d’oliva verge extra, els turistes tenen una gran oportunitat per visitar algunes de les cooperatives i els molins que hi ha a cada poble de la comarca; les pintures rupestres de la vall de la Coma, el nucli antic i el castell de l’Albi; la fortalesa ibèrica dels Vilars, el Museu Molí d’Oli de l’Argilés, el castell i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de Descoberta de les Garrigues-El Mirador, l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; la Sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; el Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella; el Celler Clos Pons de l’Albagés, i els nuclis antics del Vilosell i Vinaixa.

Avançament de la recollida d’olives
La manca de pluja i la forta calor han obligat a avançar a mitjan octubre la recollida d’olives a les Garrigues. Enguany es preveu que el total de la producció serà inferior a la de la campanya passada a causa de la sequera. D’aquesta manera, a la plana de Lleida es calcula que serà de 5 milions de quilos.

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Per vint-i-tresè any consecutiu, el Consell Comarcal de les Garrigues, juntament amb nou restaurants de la comarca, organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la terra i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra i la fruita dolça donen als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra del 4 de novembre al 17 de desembre en els àpats del migdia i la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

Els nou restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Restaurant el Castell, de la Floresta; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; La Llena, de la Pobla de Cérvoles, i El Drac, dels Omellons.

Fires de l’oli
L’activitat firal relacionada amb la campanya de venda d’oli de les Garrigues inclou la Primera Premsada. Oli, art i gastronomia a la Granadella (5 de novembre); la Mostra de l’Oli Verd de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques (19 de novembre); la Fira de Santa Caterina, l’Oliva Arbequina i el Gos Caçador d’Arbeca i la Fira de l’Oli i de Productes Artesans de Juncosa (26 de novembre); la Festa de l’Oli Nou de Castelldans, la Festa de l’Oli Nou dels Torms i la Festa de l’Oli Nou del Soleràs (3 de desembre); la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba (8 de desembre); la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (17 de desembre); la Festa de l’Oli de Granyena de les Garrigues (14 de gener); la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues de les Borges Blanques (del 19 al 21 de gener); la Festa de l’Oli de l’Albi (4 de març), i la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa (11 de març).

Camins d’or líquid al Segrià sec
La 9a edició dels Camins d’or líquid al Segrià sec es desenvoluparà els diumenges del 5 de novembre al 17 de desembre, amb la finalitat d’apropar els visitants als pobles productors d’oli de la comarca del Segrià perquè coneguin el seu procés d’elaboració, les qualitats beneficioses per a la salut i aprenguin a identificar el seu sabor, la seva textura i la seva aroma. Entre les activitats programades –totes són gratuïtes– destaquen les visites a les cooperatives i una gran diversitat de propostes turístiques i culturals que permeten conèixer llegendes, racons, paratges i conviden a experimentar, a tastar i a assaborir l’or líquid del Segrià.

La programació dels Camins d’or líquid al Segrià sec és la següent: Aspa (5 de novembre) "L’art de fer esferificacions d’oli", amb un esmorzar popular i una visita guiada al molí; Maials (19 novembre) “La fira batega oli verd”, amb un esmorzar popular i visita a les instal·lacions de la cooperativa; Alfés (26 de novembre) “Oliva i pinyol de ferro!”, amb un esmorzar popular i la visita a les maquinàries antigues de la cooperativa; Torrebesses (3 de desembre) “Concurs d'allioli”, que també inclou un esmorzar en què es tastaran els alliolis del concurs i un recorregut guiat per la vila; Alcanó (10 de desembre) “Fem de pagès per un dia!”, amb un esmorzar, la visita guiada al molí i el desplaçament a un camp d’oliveres per recollir olives de manera mecànica i tradicional, i Llardecans (17 de desembre) “El valor dels paisatges de l'oli”, amb esmorzar, visita guiada a la cooperativa, mostra d’un paisatge comestible i sorteig del lot de productes de les cooperatives entre els participants a la 9a edició dels Camins d’or líquid al Segrià sec.

Enguany té lloc un concurs d’Instagram, amb fotografies que han d’estar relacionades amb una olivera situada als termes municipals d’Alfés, Alcanó, Aspa, Sarroca de Lleida, Torrebesses, Llardecans, Maials i Almatret. Entraran a concurs les fotos publicades des de l’1 de novembre de 2017 al 15 de gener de 2018 amb els hashtags #OrLíquid2017 i #SegriàSec2017. Els premis són 125 euros per a la millor foto; 75, per a la segona, i 50, per a la tercera, a més d’un lot d’Or Líquid del Segrià sec.

 

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com    

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Consell Comarcal del Segrià
Tel. 973 05 48 00
Web: www.segria.cat