LLEIDA, CAPITAL DEL CÀMPING


La ciutat de Lleida s’ha convertit l’octubre passat en el punt de referència del sector del càmping amb la celebració del saló Innocamping. Paral·lelament, les darreres estadístiques reflecteixen un creixement important del sector, amb un balanç rècord pel que fa a l’any 2016 i unes bones perspectives per al 2017.


La 3a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), mostra celebrada paral·lelament a Municipàlia, va tancar les portes el proppassat 26 d’octubre amb un balanç excel·lent pel que fa a visitants (20.000 entre ambdós salons), expositors (334) i perspectives de negoci, palesant d’aquesta manera el bon moment que està vivint aquest sector.

Innocamping ha acollit diverses activitats professionals, com la presentació de la nova marca "Som paisatge", una iniciativa de l’Associació dels Càmpings de Muntanya i del Pirineu català per promocionar “un estil d’allojtament turístic en contacte directe amb la natura i el paisatge”. La nova aposta dels càmpings de muntanya s’adreça sobretot a un client familiar i a un client esportista i centra l’oferta en tendes, caravanes i bungalous, i en totes aquelles activitats organitzades —senderisme, esports d’aventura, etc.— que es poden fer al voltant de l’allotjament. "Som paisatge" es basa també a “mantenir uns estàndards de qualitat i de respecte mediambiental”.

Cal dir també que el saló ha estat el marc de la gala Innocamping, que ha aplegat més de 100 empresaris (inclosos presidents d’associacions i de federacions i propietaris d’alguns dels càmpings més emblemàtics) del sector del càmping de Catalunya i d’altres comunitats de l’Estat. En el decurs de la trobada, organitzada amb motiu del 40è aniversari de la creació de les principals associacions de càmpings catalanes, es van lliurar diverses distincions a empresaris que han treballat per potenciar l’associacionisme en el sector.

El càmping, xifres de rècord
En un àmbit més general, i segons dades de l’INE, el sector del càmping va tancar l’any 2016 amb el millor resultat de tota la història a la demarcació de Lleida. Concretament va registrar l’estada de 183.881 turistes, els quals van fer 589.300 pernoctacions. L’estada mitjana fou de 3,20 nits per turista (les estades més llargues es van produir a la temporada d’estiu i en períodes festius com ara la Setmana Santa).

Pel que fa al nombre de campistes, Lleida va registrar un increment del 15,27% respecte a l’any 2015 i del 22,18% respecte al 2014, mentre que les pernoctacions van créixer un 12,69% en relació al 2015 i un 20% més que l’any 2014.

Totes aquestes xifres representen un increment superior a la mitjana catalana si comparem el 2016 en relació amb el 2015. En concret, a Catalunya el nombre de turistes allotjats en càmpings va augmentar el 2016 un 9,24%, mentre que a Lleida l’increment va ser d’un 15,27%. Les pernoctacions a Catalunya van augmentar un 10,05%, davant el 12,69% registrat a Lleida.

Quant al 2017, el sector del càmping manté una tendència al creixement tant si comparem aquest estiu amb el de l’any 2016, com si comparem el comportament dels primers 8 mesos d’enguany. A falta de les dades de setembre, el sector del càmping de Lleida ha tornat a batre un nou rècord, amb un increment d’un 5,25% en el nombre de turistes i amb un 16% més de pernoctacions.

Si considerem els 8 primers mesos d’enguany, el sector del càmping ha crescut un 13% en turistes en relació al mateix període de l’any passat, mentre que les pernoctacions han augmentat en un 22,55% respecte al 2016. Una tendència similar manté el turisme estranger en aquest mateix espai de temps, que registra un increment del 6% en relació al mateix període de l’any passat, alhora que les pernoctacions van pujar en un 14%.

Finalment, cal fer notar que el turisme d’altres països pel que fa al sector del càmping a la demarcació de Lleida prové principalment de França, que aporta un 31,71% dels turistes que ens visiten. A continuació se situen els campistes procedents dels Països Baixos (un 26,34%), Alemanya (15,50 %), el Regne Unit (7%) i Bèlgica (6,65%).

Convé assenyalar que en tots els casos es tracta de xifres molt millors que les obtingudes en anys anteriors a la crisi. La demarcació de Lleida disposa actualment de 61 establiments i 21.500 places, de les quals aproximadament 4.000 corresponen a bungalous. Aquestes xifres indiquen que l’oferta de càmpings no ha variat pràcticament en els darrers anys.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat