GAUDIR DE LA GASTRONOMIA D’ALTA QUALITAT DE LES COMARQUES DE LLEIDA


Les comarques de Lleida acullen durant la tardor diferents jornades i mostres gastronòmiques, en què els restaurants lleidatans posen a disposició de tothom menús amb plats elaborats amb productes de primera qualitat de la terra.


La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i l’Ajuntament d’Agramunt organitzen la tercera edició de la Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra, que es farà a 13 restaurants de les comarques del Segrià, l’Urgell, la Noguera i el Pla d’Urgell de l’1 al 31 d’octubre. Els establiments elaboraran noves propostes en format menú per desestacionalitzar el consum del torró i la xocolata a la pedra, dos productes tradicionals del territori, i convertir-los en habituals de la cuina de casa nostra. Els restaurants participants són Aimia, L’Estel de la Mercè i El Cau de Sant Llorenç, de Lleida; Atípic i Blanc i Negre 2, d’Agramunt; El Buidasacs, del Vilet; Cal Xirricló, de Balaguer; El Celler de l’Artista, La Cava i Níam, de Tàrrega; La Guspira, de Linyola; Lo Ponts, de Ponts, i Restaurant 2007, de la Fuliola.

Les 23es Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitzen el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça i els Restauradors de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebraran els caps de setmana del 6 al 29 d’octubre. Dotze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els 12 establiments participants són Café Sedona de Taüll, Casa Prades i Las Cumbres del Pont de Suert i Manantial del Balneari de Caldes de Boí (del 6 al 8 d’octubre); Casa Joanot d’Iran i La Granja d’Erill la Vall (de l’11 al 15 d’octubre); L’Aüt d’Erill la Vall i El Ventador de Barruera (del 20 al 22 d’octubre); El Fai i L’Empriu de Taüll, El Montsanet del Pont de Suert i Villa Maria de Llesp (del 27 al 29 d’octubre). 

Tots els menús inclouen degustació d’olis Oleaurum, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona. A més, es farà obsequi als assistents d’un estri de fusta per cuinar.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 21 d’octubre al 12 de novembre les XIII Jornades Gastronòmiques del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants oferiran tapes i menús micològics amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 21 d’octubre coincidint amb la celebració de la Fira del Bolet i del Boletaire a Solsona, en la qual s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

La Val d’Aran celebra el 28 i el 29 d’octubre la sisena edició d’Era Mongetada, la festa gastronòmica del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran. Els actes tindran lloc a Garòs i Bossòst, amb l’objectiu de promocionar la varietat de la “mongeta de Bossòst”, a més de revaloritzar l’agricultura i la ramaderia, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori. A partir de la recuperació d’aquesta varietat pròpia del país, es farà una reconstrucció del procés de tractament “dera mongeta”, des del camp fins a la boca. Tot això acompanyat de tradició, música, cultura i esport.

Per vint-i-tresè any consecutiu, el Consell Comarcal de les Garrigues, juntament amb nou restaurants de la comarca, organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la terra i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra i la fruita dolça donen als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 4 de novembre al 17 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

Els 9 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Restaurant el Castell, de la Floresta; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; La Llena, de la Pobla de Cérvoles, i El Drac, dels Omellons.

Vint-i-sis establiments del Pallars Jussà, entre restaurants i cases rurals, participaran aquesta tardor en la cinquena edició de la Cuina de Fira, en què elaboraran menús a base de plats tradicionals, una cuina contundent feta amb productes de proximitat, coincidint amb les fires. L’ingredient protagonista dels menús és el corder i entre les receptes pallareses que es poden tastar hi ha les sopes de pa, el trinxat, el confitat de porc, la llonganissa i la botifarra negra i el capipota.

La Cuina de Fira s’estrenarà el cap de setmana de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (7 i 8 d’octubre) i finalitzarà el cap de setmana del 18 i 19 de novembre amb la de Salàs de Pallars. La mostra també se celebrarà durant la Fira del Mostillo de Llimiana (14 d’octubre), la Fira del Bolet d’Isona (22 d’octubre), la Fira del Codony de Tremp (4 de novembre) i la Fira de Sant Martí de Talarn (11 de novembre). Cuina de Fira, que s’emmarca en el programa de l’Ajuntament de Tremp “Al teu gust, aliments del Pallars”, tindrà lloc a establiments de Beranui, Buira, Cellers, Claverol, el Pont de Claverol, Figuerola d’Orcau, Guàrdia de Noguera, Isona, la Pobla de Segur, la Pobleta de Bellveí, la Torre de Capdella, Salàs de Pallars, Sant Martí de Barcedana, Senterada, Talarn i Tremp. Com a novetat, hi haurà un concurs d’Instagram, en què poden participar tots els visitants de les fires i es pot guanyar un menú de Cuina de Fira.

D’altra banda, el Pallars Jussà acollirà els caps de setmana del 7 al 29 d’octubre les XVI Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. Organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, les jornades també inclouen conferències al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos, exposició de bolets al museu i tallers. A més, també hi forma part la Fira Boletus, d’Isona (22 d’octubre), que aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal, una mostra gastronòmica i una exposició de bolets.

La Ruta de les Formatgeries s’organitza per conèixer els artesans formatgers de la comarca de l’Alt Urgell. Els participants en la jornada inicien la visita amb una sessió teòrica i un tast de formatges de la DO Cadí a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell i, després, es desplacen a la formatgeria, on són atesos pel mestre artesà. Tanquen aquesta nova edició de la Ruta de les Formatgeries les visites a La Reula (22 d'octubre) i Cal Rosill de Peramola (12 de novembre).

Finalment, a la Val d’Aran es desenvolupa durant tot l’any el Pintxo Pote, una ruta gastronòmica de cuina en miniatura pel casc antic de Bossòst (els dijous), de Les (els divendres) i de Vielha (els dimarts). Hi participen diferents bars oferint un pinxo amb una copa de vi.

 

Més informació:
                                                                                                    
Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra
Tel. 973 39 10 89
Web: www.firadeltorro.com

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 973 69 03 53
Web: www.turismealtaribagorca.cat 

Jornades Gastronòmiques del Solsonès
Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Era Mongetada-Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran
Tel. 973 64 06 01
Web: www.eramongetada.com   

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Cuina de Fira
Ajuntament de Tremp
Tel. 973 65 00 05
Web: www.ajuntamentdetremp.cat

Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Espai Ermengol
Tel. 973 35 15 11 
Web: www.turismeseu.com

Pintxo Pote
Tel. 973 64 01 10 / 973 64 51 97

Web: www.visitvaldaran.com