INCREMENT D’UN 6,5% EN EL NOMBRE DE PERNOCTACIONS A L’ESTIU A LES COMARQUES DE LLEIDA


Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han tancat la temporada d’estiu 2017 amb un creixement d’un 6,5% de pernoctacions que l’estiu de l’any passat. Aquestes xifres, que encara són provisionals a l’espera del resultat de l’INE del mes de setembre, situen l’estiu del 2017 per sobre de les xifres obtingudes els anys 2006 i 2007 considerats com els millors abans del període de la crisi econòmica. D’altra banda, el comportament turístic d’aquest estiu és manté per cinquè any consecutiu a l’alça.


Aquests resultats provisionals, quant al comportament turístic de la demarcació de Lleida durant l’estiu de 2017, confirmen pràcticament les previsions fetes pel Patronat de Turisme i pel mateix sector a l’inici de la temporada. En concret, les previsions situaven el creixement per aquest estiu al voltant d’un 7% en el nombre de pernoctacions. Els resultats provisionals mostren un creixement d’un 6,5% en el nombre de pernoctacions i un 5,5% en el de viatgers, segons les dades de l’INE corresponents als mesos de juny, juliol i agost.

També les activitats de turisme actiu han tingut un bon comportament aquest estiu, si bé caldrà esperar al final de la temporada, a meitat d’aquest mes d’octubre, per acabar de passar balanç, però els diferents responsables del sector esperen poder cobrir les expectatives de l’inici de campanya d’incrementar un 7%, aproximadament, el nombre d’activitats contractades amb relació a l’any 2016.

Els resultats d’aquest estiu 2017 són força satisfactoris, sobretot si es té en compte que l’estiu del 2016 ja es va tancar amb un increment d’un 12% més de turistes i de pernoctacions que l’estiu del 2015, i aquest, al seu torn, va ser millor que el del 2014 amb un 4,37% més de pernoctacions. En concret, el sector turístic a les comarques de Lleida manté una tendència de creixement positiu des de l’estiu de l’any 2013.

Aquest conjunt de dades força favorables com a resultat del dinamisme turístic que venen els establiments d’allotjament turístic a la demarcació de Lleida també han comportat un increment en la contractació d’un major nombre de serveis de turisme actiu, rutes guiades i visites culturals, a més d'un augment de la despesa en els establiments d’hoteleria i restauració i en el comerç de les zones turístiques de la demarcació de Lleida.

Els resultats provisionals d’aquest estiu mantenen també la mateixa tendència que ve experimentant el sector turístic en el conjunt de les comarques de Lleida al llarg dels 8 primers mesos d’aquest any  2017 i que es tradueix en un increment de gener a l’agost del voltant d’un 6,5% més en pernoctacions i un 7,18% més de  visitants que en el mateix període de l’any 2016. Cal recordar que l’any 2016 es va tancar amb el millor resultat des de l’any 2008 en el conjunt d’establiments de turisme reglat (hotels, cases de turisme rural, càmpings i apartaments turístics), segons l’enquesta d’ocupació turística de l’INE.

Els càmpings i els hotels obtenen els majors creixements
Malgrat que els resultats del conjunt de l’oferta turística de les comarques de Lleida ofereixen en el seu conjunt un resultat molt positiu, cal destacar que els sectors d’hoteleria i els càmpings són els que han mostrat un millor comportament i uns millors increments d’ocupació. En canvi, els apartaments turístics han tingut un creixement més moderat en relació amb l’any anterior pel que fa al nombre de pernoctacions, mentre que el turisme rural ha mostrat un cert retrocés en relació a l’any anterior.

El millor comportament l’ha tingut aquest estiu el sector del càmping, el qual ha vist incrementar un 15,5% el nombre de pernoctacions i un 7% més el nombre de viatgers en relació a l’any passat. De la seva banda, els establiments d’hoteleria han crescut un 7% en nombre de viatgers i per sobre del 4% en pernoctacions. Els apartaments turístics han tingut un creixement més moderat que s’ha situat en un 2,52 % més de pernoctacions i un 6,16% més de viatgers. Finalment, el turisme rural ha experimentat un retrocés en relació amb l’estiu del 2016 amb un 5,8% menys de viatgers i un 11% menys de pernoctacions.

Pel que fa al comportament del turisme rural d’enguany en relació a l’estiu de l’any passat, paga la pena tenir present que l’any 2016 va experimentar uns creixements de dos dígits. En concret, l’estiu del 2016 va tenir un increment d’un 29% més de viatgers i un 22% més de pernoctacions que l’estiu del 2015.

Més viatgers estrangers
El turisme estranger, de la seva banda, ha mantingut un comportament desigual entre els viatgers i les pernoctacions en relació a l’any anterior. Mentre que el nombre de viatgers ha augmentat un 4%, la mitjana de dies d’estada s’ha reduït, un fet que  ha suposat una reducció en el nombre de pernoctacions també d’un 4% aproximadament. Cal constatar que l’estiu del 2016 el nombre de viatgers estrangers va créixer un 4%, mentre que les pernoctacions van augmentar un 17,11% respecte als mateixos mesos d’estiu. Cal significar que les dades del turisme estranger a les comarques de Lleida estan creixent de manera progressiva any rere any. Les xifres d’aquest estiu pel que fa al nombre de viatgers, com també les corresponents als primers 8 mesos d’enguany (de gener a l’agost), representen el millor registre des que el Patronat de Turisme fa un seguiment de les dades d’ocupació anterior a l’any 2000.

Una oferta d’allotjament de 56.452 places
A falta de tenir les dades finals d’aquest estiu, el Patronat de Turisme estima que han visitat les comarques de Lleida uns 610.000 turistes, els quals han generat més d’1.775.000 pernoctacions, en el conjunt de l’oferta turística lleidatana, al marge de les segones residències, que no estan quantificades, tal i com ja va avançar el Patronat quan va fer les previsions de la temporada.

L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2017 a les comarques de Lleida entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 1.282 establiments i 56.453 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria d’enguany és de 403 establiments amb 20.556 places, de les quals per a l’estiu només restaran obertes al públic al voltant de 19.000; turisme rural, 640 cases i 4.559 places, i càmping, 61 establiments i 21.866 places, de les quals 4.000 són de bungalous. La resta de l’oferta engloba els 28 apartaments turístics (amb 631 places), els 39 albergs (3.104), els 66 refugis (2.072), les 29 cases de colònies (2.293), les 6 granges escola (686) i els 1.655 habitatges d’ús turístic.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat