NEIX LA NOVA RUTA TURÍSTICA ARAN-PIRINEUS PER IMPULSAR EL CAMÍ DE SANT JAUME


Les comarques de l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Ribagorça aragonesa i la regió dels Pyrénées Haut-Garonnaises s’han unit per posar en marxa una ruta turística que recuperi el Camí de Sant Jaume entre Sant Bertran de Comenge i Berbegal (Osca)


El projecte transfronterer pretén reactivar un itinerari històric que pot suposar un atractiu turístic important per a les zones implicades i posarà especial èmfasi en els valors paisatgístics, culturals i gastronòmics. Aquest itinerari enllaçarà la Via de la Garona, que recorre el Piemont a França, fins al camí català, ja en terres aragoneses. La iniciativa connectaria trams del Camí de Sant Jaume de diversos territoris —alguns ja senyalitzats— i aniria a parar finalment al camí que va de Montserrat a Santa Cecilia de Jaca.

És un itinerari de 225 quilòmetres en onze etapes per als caminants i de 265 quilòmetres en vuit etapes per als ciclistes. El camí surt de Sant Bertran de Comenge, a França; entra a la Val d’Aran per Eth Pònt de Rei; continua pel Camin Reiau, i surt de la vall pel camí d’Eth Pòrt de Vielha. Després es dirigeix cap al Pont de Suert per camins veïnals i de petit recorregut, i un cop allà canvia de direcció per anar cap a l’oest, a les Viles de Turbó. En aquest indret torna a dirigir-se cap al sud per arribar a Roda d’Isàvena, a la Ribagorça aragonesa. I d’aquí baixa per Graus, l’embassament de Barasona i Barbastre fins a Berbegal, al Somontano.

La primera reunió entre els representants de tots aquest territoris, destinada a plantejar les primeres actuacions per materialitzar la idea, va tenir lloc aquest estiu al Pont de Suert (Alta Ribagorça). La comissió de treball, integrada per dos representants de cada zona, a més de tècnics de turisme, de cultura i de medi ambient, va redactar un document de compromís per a entitats, associacions i ajuntaments interessats a participar en el projecte i va acordar adherir-se a la Federació Espanyola d’Associacions del Camí de Sant Jaume per potenciar la promoció de la ruta.

Cal recordar que ja fa més de 10 anys que l’Associació Amics del Camí de Sant Jaume a la Val d’Aran treballa en aquest projecte i ara s’ha traslladat aquesta petició a les associacions nacionals de l’Estat espanyol i de França per fer-lo realitat. Paral·lelament, cada un dels territoris està ultimant tant la recerca històrica del camí com la concreció del traçat per tal de passar a la fase de senyalització i divulgació del projecte.

La demarcació de Lleida ja compta amb diversos trams senyalitzats d’aquest antic itinerari de pelegrinatge. El Camí de Sant Jaume del Segre s’inicia a la vila de Llívia, a la Cerdanya, i creua els municipis de Puigcerdà, la Seu d’Urgell i Balaguer per finalitzar a Lleida, des d’on es pot continuar el camí en direcció a Osca o Saragossa. El Camí de Sant Jaume de Tarragona a Lleida passa pels tres monestirs cistercencs de Catalunya (Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges) i per quatre comarques de Lleida (l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià).

Finalment, el Camí de Sant Jaume de Montserrat a Lleida passa per les comarques lleidatanes de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià. Aquest darrer segueix el traçat de l’antiga via romana de Barcelona a Lleida i de l’històric Camí Ral d’Aragó, que transcorre paral·lel a l’actual autovia A-2 i té com a llocs d’interès la Seu Vella de Lleida, els monuments dels centres històrics de Tàrrega i Cervera o esglésies romàniques com Sant Pere el Gros.

 

Més informació:

Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça                        
Tel. 973 69 04 02
Web: http://www.turismealtaribagorca.cat/