FIRATÀRREGA CENTRA LA SEVA MIRADA EN LA PARTICIPACIÓ


La 37a edició de FiraTàrrega. Teatre al Carrer de Tàrrega, que se celebrarà del 7 al 10 de setembre, posa l’accent en la participació, un dels actius principals de les arts de carrer contemporànies, en què convida a reclamar, jugar, actuar i celebrar. La mostra comptarà amb 54 espectacles de 52 companyies procedents de 8 països, amb un total de 21 estrenes.


El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils. Una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi ha un 55% de companyies catalanes, un 27% de la resta de l’Estat espanyol i un 18% d’internacionals. Un total de 54 propostes (teatre, dansa, arts visuals, circ, música i titelles) de 52 companyies que tindran lloc en 23 espais públics i sales de la ciutat de Tàrrega. En aquesta edició, FiraTàrrega participa en la coproducció de 14 espectacles a través del programa “Suport a la creació” més l’espectacle inaugural, un 28% del total de la programació.

El programa de FiraTàrrega s’estructura en cinc seccions: Participa, ja que la participació de la comunitat d’espectadors és el component nuclear de FiraTàrrega 2017; Reclama, produccions que plantegen mirades, temes o debats tan necessaris com d’actualitat; Actua, propostes on l’espectador actiu tria i esdevé part de l’espectacle, amb l’experiència situada al centre de la creació escènica; Celebra, arts escèniques per ser saltades, ballades, rigudes i cantades, i Juga, la Fira més lúdica, oberta a la descoberta de tallers, jocs i instal·lacions.

Enguany, FiraTàrrega concentra diversos subtemes clau en la programació del 2017, com és el cas de la memòria, la inclusió, la dona, els límits o el territori. Per tal de fer més accessible i segmentar el gruix de la programació, s’organitzen els “Itineraris artístics”, uns 10 recorreguts amb la finalitat de facilitar a l’espectador la navegació pel programa de FiraTàrrega. Els itineraris s’han confeccionat utilitzant els títols de 10 cançons representatives de la història de la música, que serviran de guia en la tria dels espectacles d’aquesta edició.

A més, en aquesta edició la Fira ha dut a terme un treball de coprogramació amb la Mostra d’Igualada-Fira de Teatre Infantil i Juvenil per oferir un programa de visibilització i internacionalització d’espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a nenes i nens sobre la base de la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics. L’espectador també tindrà a l’abast un itinerari artístic adreçat al públic infantil i familiar, amb 13 espectacles.

L’obra inaugural, “urGENTestimar”, d’Ada Vilaró i Josep Perelló, serà com una marató acumulativa de 40 hores que acabarà amb una gran cloenda centrada en el somni d’unir tota la comunitat de FiraTàrrega en un mateix lloc: la plaça Major. La proposta vol implicar els ciutadans, les associacions i els espectadors en una recerca sobre l’amor, la convivència, el respecte i l’acceptació de l’altre.

En sintonia amb el leitmotiv de la participació, FiraTàrrega planteja també l’exposició “Love is in the fair”, a la Sala Marsà, sobre les experiències d’amor i/o sexe que els ciutadans han viscut en el marc de la Fira. La mostra tindrà quatre vessants: una exposició de testimonis gràfics en un gran mosaic expositiu, una exposició oral, un dispositiu d’àudio i una edició digital, que es podrà descarregar al web de la Fira.

D’altra banda, FiraTàrrega ha encarregat al jove artista de Tàrrega Jaume Ribalta una sèrie d’il·lustracions que ofereixin una mirada plàstica i subjectiva de la Fira en general i també dels continguts de la programació en particular.

FiraTàrrega va molt més enllà de l’exhibició teatral i any rere any treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell que contribueix a generar mercat i sinergies i posiciona el sector de les arts escèniques. La Llotja, un pavelló firal de 1.100 m2, és l’espai on es produeixen les reunions professionals. Amb estands, sales d’actes, punts de trobada i els serveis necessaris, és l’epicentre de les relacions professionals, ja que acull presentacions i conferències. Els professionals també compten amb el Club Pro, l’espai de trobada de tarda-nit més lúdic i informal, de conversa més distesa. Cal dir que l’any passat es va registrar un total de 887 professionals del teatre —dels quals, 190 estrangers— de 505 entitats.

Com cada any, l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) organitza el Lunch Meeting entre les companyies catalanes incloses al programa oficial i els programadors internacionals. Aquesta activitat, que arriba a la 12a edició, ja ha esdevingut una de les trobades professionals de promoció clau per a les companyies seleccionades i una activitat de referència de la Fira.

Pel que fa a projectes i xarxes internacionals, enguany FiraTàrrega s’uneix a In-Situ, la Plataforma Europea per a la Creació Artística en l’Espai Públic i al projecte europeu “De mar a mar”, liderat per La Central del Circ.

D’altra banda, un total de 16 empreses formen part del Club dels Mecenes de FiraTàrrega 2017. Aquesta plataforma de mecenatge, creada fa 15 anys, serveix perquè les empreses del territori s’uneixin al projecte cultural de la Fira i hi donin suport. Any rere any, la suma de sinergies de les empreses privades en la implicació al desenvolupament d’aquelles activitats culturals que formen part del patrimoni es torna cada cop més important.

 

Més informació:

FiraTàrrega 2017. Teatre al Carrer
Tel. 973 31 08 54 / 973 50 00 39
Web: www.firatarrega.cat