COMMEMORACIÓ DE LA RUTA JOSEP PUIG I CADAFALCH DE DESCOBRIMENT DEL ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ I DE LA VAL D’ARAN


La Vall de Boí ha estat durant tres dies una de les principals protagonistes de la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch, promogut per la Generalitat de Catalunya, amb l’organització de la Ruta Josep Puig i Cadafalch 2017.


Organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya, la Ruta Josep Puig i Cadafalch 2017 a la Vall de Boí, que va comptar amb la participació d’un centenar de persones, segueix les traces que l’arquitecte, urbanista, restaurador, historiador d’art i polític Josep Puig i Cadafalch va deixar en l’expedició històrico-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça del 1907 i que va significar el descobriment de la pintura mural a Catalunya. El conseller d’Empresa i Coneixement i exconseller de Cultura, Santi Vila, va prendre part en l’activitat.

La ruta s’inclou dins de l’Any Puig i Cadafalch, que commemora el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya.

L’expedició històrico-arqueològica, fortament vinculada amb l’excursionisme promogut per l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, tenia l’objectiu de descobrir oficialment i inventariar el patrimoni artístic i cultural de Catalunya. Va ser un acte paral·lel a la crida de Jeroni Martorell per a l’Inventari Gràfic de Catalunya. Aquesta missió del Centre Excursionista de Catalunya va ser clau per al reconeixement històric de l’art romànic català i europeu, especialment pel que fa a la pintura mural i l’escultura en talla.

Dos anys després, l’IEC publicava el primer volum de L’arquitectura romànica a Catalunya, una obra que donava a conèixer un patrimoni fins aleshores desconegut i que va significar la internacionalització del romànic català dins l’europeu. Aquella publicació va suscitar l’interès científic pel romànic.

En el marc de la ruta, del 30 de juny al 2 de juliol d’enguany es va projectar un audiovisual sobre Puig i Cadafalch i la “Missió Arqueològica del 1907” per les valls pirinenques a la recerca del romànic. Posteriorment, el Centre del Romànic de la Vall de Boí es va encarregar d’organitzar les visites guiades a les esglésies de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Joan de Boí, Santa Maria de Taüll i Sant Climent de Taüll –amb visualització del vídeo mapping–. Els assistents també van poder gaudir de les falles de Barruera i de l’exposició de fotos antigues de la Vall de Boí.

A més, els participants van poder triar entre fer una ascensió guiada al Comamarja (2.588 m) o una sortida de descoberta botànica.

Romànic a escena
Fins al 23 de setembre el Centre del Romànic de la Vall de Boí organitza el programa “Romànic a escena”, amb dues obres de teatre a l’interior de les esglésies de Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill la Vall protagonitzades per l’actriu Maria Garrido i els relats d’Ota Vallès i Maria Garrido. La proposta “Expedició 1907” tindrà lloc a Santa Eulàlia d’Erill la Vall els dies 2, 12 i 16 d’agost i 2 i 16 de setembre, a les 20.30 i a les 22 h, en què l’Eulàlia de Ca de Sarrat farà un divertit recorregut per les peripècies de l’expedició del 1907. La proposta “El bestiari de Boí” es desenvoluparà a Sant Joan de Boí els dies 9, 13 i 23 d’agost i 9 i 23 de setembre, a les 20.30 i a les 22 h. La Carmen, una peculiar veïna de la Vall de Boí, amb la seva gràcia particular farà gaudir al públic de les pintures de l’església, que mostren un bestiari que tenia la funció de guiar espiritualment el poble.

El conjunt d’esglésies de la Vall de Boí va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. És format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball de la pedra acurat, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Cal destacar els conjunts de pintura mural que acollien les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, actualment conservats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), com també totes les talles produïdes pel taller d’Erill, entre les quals destaca el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill la Vall. A més, es pot veure en directe el vídeo mapping amb la recreació de les pintures de l’absis major de l’església de Sant Climent de Taüll, amb el Pantocràtor.

 

Més informació:

Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
Web: www.vallboi.cat

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15

Web: www.centreromanic.com