PROPOSTES PERQUÈ LES FAMÍLIES VISQUIN L’ESTIU ENTRE DINOSAURES


El Museu de la Conca Dellà, a Isona (el Pallars Jussà), i l’espai Dinosfera, a Coll de Nargó (l’Alt Urgell), organitzen nombroses activitats especialment dirigides al públic infantil i familiar, amb visites guiades a jaciments, tallers i sopars paleontològics, per tal que visquin un estiu entre dinosaures.

Amb l’objectiu de difondre l’extraordinari patrimoni paleontològic del Pirineu lleidatà, un dels més rics d’Europa en restes de dinosaures, el Museu de la Conca Dellà i l’espai Dinosfera organitzen aquest estiu nombroses propostes que inclouen visites als jaciments d’ous fòssils i petjades de dinosaures, convertir-se en paleontòleg per un dia, dormir al costat d’un rèptil prehistòric o entrar en espais habitualment no visitables dels museus per veure en directe com es preparen els fòssils. D’aquesta manera, els visitants podran resseguir el rastre que, en forma d’ossos, ous i petjades, hi van deixar els grans rèptils prehistòrics, recorrent els museus i els jaciments principals.

A més de visites guiades a jaciments i tallers diversos, entre les novetats s’organitzen sopars amb menús fets a base d’ingredients històrics o d’inspiració paleontològica i, a Isona, el 26 d’agost, la Dinogresca, una cercavila pels carrers de la població amb bestiari català i correfocs. Abans, els dies 22 i 23 d’agost, els infants podran participar en diferents tallers de treballs manuals.

A més del programa paleontològic, el Museu de la Conca Dellà convida també a descobrir el ric patrimoni històric i natural. Hi haurà visites guiades al romànic: al castell de Llordà (tots els dimecres i els dissabtes) i a l’església de Santa Maria de Covet (els divendres). El museu també difondrà el llegat romà d’Aeso el 5 d’agost, amb el descobriment d’una placa dedicada a l’emperador Trajà, una recreació de les legions romanes, que inclourà l’actuació de la formació Legió VII Gemina de Tarragona, i la xerrada sobre “L’esplendor de l’imperi romà” a càrrec de l’historiador i arqueòleg de la Universitat de Barcelona Ignasi Garcés.

Les activitats que es poden dur a terme durant el mes d’agost al Museu de la Conca Dellà són les visites guiades al jaciment de petjades de Basturs (cada dijous i dissabte); les visites a les sales de treball del museu (de dimarts a dissabte), on es podrà veure la cua d’un hadrosaure en restauració i el coll d’un titanosaure, un fòssil enorme de 5 metres de llargada que pertany a un dels dinosaures més grans que es coneixen d’aquesta zona; els tallers infantils “Qui arriba primer?” (els dijous), per tal que els nens i les nenes es converteixin en paleontòlegs per un dia, i “La Nit al Museu” (el dia 17), en què els infants passaran la nit a les instal·lacions fent activitats i jocs nocturns de descoberta sobre els dinosaures, i el sopar paleontològic (dia 19), que proposarà un menú a base d’ingredients històrics o d’inspiració paleontològica, a càrrec del restaurant La Rosta.

Pel que fa al Dinosfera, fins al 10 de setembre hi ha previstes les visites guiades a Dinosfera i al jaciment d’ous fòssils de Coll de Nargó (els caps de setmana), que reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda del continent, i les visites al laboratori de restauració (de dimarts a diumenge), en què el públic podrà veure en directe com és el treball de la preparadora del centre, Irina Fernández, que estarà treballant en l’esquelet d’un cocodril petit i ossos de dinosaure de fa 70 milions d’anys.

El Museu de la Conca Dellà és el dipositari de les col·leccions paleontològiques de dinosaures del Prepirineu i té una sala dedicada a la divulgació dels jaciments del Pallars, amb restes d’ossos de dinosaures i altres vertebrats del Cretaci superior. Exhibeix una rèplica a mida real de Pararhabdodon isonensis, un hadrosaure que es va descobrir al Pallars.

Dinosfera Centre Paleoambiental és el centre de divulgació dels dinosaures que es troba a Coll de Nargó. L’exposició principal explica què sabem sobre la reproducció dels dinosaures a partir de la recerca científica feta en els jaciments del municipi, tot mostrant ous i nius reals de dinosaure, un model a mida natural d’un dinosaure sauròpode ponent ous i un joc interactiu, entre d’altres elements divulgatius.

El programa d’activitats del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i la Xarxa de Museus de Lleida i Aran.

 

Més informació:

Museu de la Conca Dellà
Tel. 973 66 50 62
Web: www.parc-cretaci.com  

Dinosfera Centre Paleoambiental
Tel. 636 41 76 78

Web: www.dinosfera.com