ELS RIUS DE LES COMARQUES DE MUNTANYA DE LLEIDA, PARADÍS PER ALS PESCADORS


Les comarques de muntanya de Lleida atreuen nombrosos amants de la pesca, una modalitat esportiva que s’ha convertit en els darrers anys en un recurs turístic de primer nivell.


La Societat de Pescadors La Guingueta-Espot és la que més permisos de pesca ha venut de Catalunya en els darrers dos anys. El 2016, va expedir més de 6.000 tiquets, dels quals 5.200 corresponen a l’intensiu de la Torrassa, a la Guingueta d’Àneu, i la resta es van vendre per pescar als altres rius i estanys de la zona.

La presidenta de l’Associació de Càmpings de Lleida, Marta Cortina, comenta que l’embassament de la Torrassa, de prop de trenta hectàrees, és molt apreciat pels pescadors per les seves condicions ecològiques i perquè és un lloc ideal per a la pesca sense mort. Cortina destaca que la zona atreu cada any nombrosos aficionats a la pesca, la majoria provinents de Catalunya, però també de França, que s’allotgen majoritàriament en els diferents càmpings que hi ha al Pallars Sobirà. 

D’altra banda, el 14 i 15 de juliol es va celebrar el 4t Màster de Pesca a Mosca de les Valls d’Àneu a la Guingueta d’Àneu, amb la participació de 24 parelles i quatre campions d’Espanya i del món de l’especialitat. La prova internacional es va desenvolupar des de terra i amb embarcació a l’embassament de la Torrassa i també al riu Noguera Pallaresa, als vedats de Bonabé i Alós d’Isil. En total s’hi van pescar 1.300 truites de riu, que es van tornar al medi aquàtic.

El Noguera Pallaresa, a la comarca del Pallars Sobirà, és un riu molt apreciat pels pescadors. És alimentat per rius petits que es van trobant en el seu recorregut i estanys a les parts més altes de les valls i en paratges magnífics. D’una banda, la part alta del Pallars, gestionada pel Consorci de Pesca de l’Alt Pallars, disposa de 240 km de rius, 32 estanys naturals de muntanya, tres estanys artificials i una presa de pesca intensiva. De l’altra, la part més baixa, gestionada pel Conveni Pallaresa, té 50 km de riu que s’inicien al barranc de Romadriu, al terme municipal de Rialp, i arriben fins al pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà. Val a dir que el territori és un autèntic paradís per als pescadors a mosca.

Reedició del fullet de pesca a l’Alta Ribagorça
El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha reeditat el fullet informatiu de pesca, on es recullen les zones de pesca controlades a la comarca. A més d’informació sobre la normativa vigent, la publicació també inclou els diferents tipus de trams existents als rius, els punts de venda dels tiquets per practicar la pesca i un mesurador de les captures. Els practicants de la pesca també poden trobar la informació que necessiten a la nova app de pesca que recentment s’ha presentat al Pirineu.

Segons dades facilitades per les dues associacions de pesca de l’Alta Ribagorça (Associació de Pesca Esportiva de la Vall de Boí i Societat de Pescadors del Pont de Suert), s’expedeixen prop de 5.000 tiquets l’any, una xifra que enguany es pot incrementar amb les noves modalitats de 15 dies i de cap de setmana. Sobre els trams de pesca, hi ha hagut una variació respecte al 2016 en el tram de Llesp, on es permet la pesca de salmònids amb mort i sense mort.

La comarca de l’Alta Ribagorça disposa de múltiples escenaris esportius, tant de lliures com de vedats. Hi ha vedats de captura i solta per a aquells que gaudeixen de la pesca més esportiva; vedats tradicionals per als que volen assaborir una bona truita de riu, i vedats intensius amb exemplars de viver que permeten gaudir de la pesca als que s’inicien i també als més veterans, per les facilitats d’accessibilitat i trànsit a la llera del riu.

La truita autòctona és l’espècie més apreciada, entre la qual es distingeixen variables en mida i comportament. La combinació d’escenaris i espècies fa que els pescadors pugin practicar diferents modalitats, com ara la pesca a mosca, l’spinning o canya curta i l’esquer natural o canya llarga, com també la pesca des d’embarcació i des de la riba.

Tríptic informatiu sobre la pesca al Parc Natural de l’Alt Pirineu
Els pescadors disposen de la nova edició del tríptic informatiu de la pesca a l’Alt Pallars, que inclou tota la normativa general de pesca i la informació específica de cada tram de pesca de l’ordre de vedes del 2017 a l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La publicació, disponible en tres idiomes (català, castellà i francès), recull la normativa bàsica de l’ordre de vedes, com també un mapa amb tota la xarxa de trams de pesca on es zonifica la tipologia de pesca i els esquers i les captures permeses a cada tram.

Aquest material ha estat editat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i s’ha elaborat en col·laboració amb la Subdirecció General d’Activitats Cinegètiques i de Pesca Continental del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i les societats de pescadors locals. El tríptic es pot obtenir, en format paper, a les oficines del parc, als establiments que col·laboren en la venda de tiquets i a les oficines d’informació del territori. També es pot descarregar en format digital a l’apartat de turisme de la biblioteca digital del web www.parcsnaturals.gencat.cat, juntament amb altres materials que ajudaran a organitzar la visita al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

La pesca s’ha convertit en les darrers anys en un important atractiu turístic a les comarques de Lleida, que cada temporada atreu milers d’aficionats de tot Catalunya i la resta de l’Estat, com també molts pescadors francesos. A la demarcació de Lleida hi ha 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya. Les comarques del Pirineu de Lleida disposen d’una àmplia oferta de rius i embassaments (uns 600 km d’aigües cristal·lines en què la pesca és autoritzada) per pescar-hi que es troben dins de la conca dels rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona, Segre i Ribera Salada, a les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès. També hi ha trams de règim especial a Oliana, Alòs de Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna, Canelles, Sant Antoni, Terradets i Rialb.

La temporada de pesca de la truita (salmònids) a les zones de baixa muntanya es prolongarà fins al 3 de setembre per a les captures amb mort, i fins al 15 d’octubre per als pescadors que alliberen les truites després de capturar-les. La campanya de pesca amb captura en alta muntanya s’allargarà fins a l’1 d’octubre, amb un termini addicional fins al 15 d’octubre per a la captura de peixos sense mort. Atès que es tracta d’un tipus de pesca sostenible, s’amplia mig mes més, de manera que es vegin afavorides tant l’activitat piscícola com la turística i l’econòmica en aquestes comarques.

 

Més informació:

Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting a Lleida
Tel. 973 35 37 62
Web: www.fcpeic.cat

Societat de Pescadors La Guingueta-Espot
Tel. 973 62 65 88

Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 03 53
Web: www.altaribagorça.cat 

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08

Web: www.aralleida.cat