ACTIVITATS DIVERSES A L’ESTIU PER GAUDIR DELS PARCS NATURALS DE LLEIDA


El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró són un reclam turístic de primer nivell durant l’estiu, atès que acullen activitats i rutes guiades per viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics.


Descobrir el medi natural i cultural és l’objectiu principal dels itineraris amb els guies interpretadors organitzats pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i diferents empreses, associacions i ens locals. Per als mesos d’agost i setembre destaquen els itineraris de natura “Tastets de natura” des d’Estany Gento (de dilluns a dimecres), “Marmotes” des de Boí (2 d’agost), “Altres indrets: estany de Cabanes” des del refugi del Gerdar (2 d’agost), “La Nit Catalana de Ratpenats” des de Senet (5 d’agost), “La vall d’Àssua... al natural” des de Llessui (5 i 20 d’agost), “Nits astronòmiques” des de Boí (9 d’agost), “Viatge al país dels minairons” des de l’aparcament del Prat de Pierró (9 d’agost), “La vida secreta dels muixirecs” des de Senet (9, 16 i 23 d’agost), “Les pedres ens parlen” des d’Estany Gento (10 d’agost), “Coneguem les roques de la vall de la Mainera” des de Llessui (12 d’agost), “Passejant per la vall d’Àssua” des de Llessui (13 i 27 d’agost), “Gigants deth bosc: Conangles-Molleres” des de Vielha (14 d’agost), “Altres indrets: el pic del Pinetó” des de Son (16 d’agost), “A l’ombra de la lluna plena” des de Boí (19 d’agost), “Anem al Portarró” des de Boí i Espot (23 d’agost), “Sortida arqueològica a Casesnoves” des de Boí (30 d’agost), “Marmotes” des d’Espot (30 d’agost) i “Caminem pel romànic” des de Boí (17 de setembre).

A més, es poden visitar les exposicions “El Parc i Ramsar: la importància de les zones humides per a la vida de la Terra” a l’Ecomuseu dels Pastors de la vall d’Àssua (fins al 14 de setembre), “El Parc i tu. Natura i cultura dels Pirineus” a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà (fins al 30 de setembre) i “Natura i conservació de zones humides dels Pirineus” a la Casa del Parc de Boí (fins al 30 de setembre).

També es pot gaudir de la 7a Mostra de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat” del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb la projecció d’una tria de documentals fílmics que mostren imatges gairebé inèdites, antigues i de gran valor documental de la zona del Parc Nacional entre els anys 1930 i 1960. Les sessions tindran lloc a Esterri d’Àneu (1 d’agost), Boí (16 d’agost), Espot (19 d’agost), Capdella (26 d’agost), Llessui (16 de setembre) i Vielha (11 d’octubre). Finalment, els visitants poden participar en el XXIV Concurs de fotografia sobre el Parc Nacional fins al 31 d’octubre.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ofereix 14 punts d’informació distribuïts per tot el seu territori per tal d’apropar al visitant tota la informació necessària durant la seva estada en aquest espai natural protegit. Enguany han obert per primera vegada el Centre Terres de Frontera d’Os de Civís i els punts d’informació temporal de Sant Joan de l’Erm, d’Àreu i de Tavascan. El Parc Natural de l’Alt Pirineu inclou en la programació d’estiu més de 80 activitats de senderisme interpretatiu, fires, cursos, exposicions, visites guiades, etc.

Entre les sortides de senderisme interpretatiu programades destaquen “El cel de l’Óssa, de la terra al cel” (els divendres), “Flors i papallones” (els dimarts i els dissabtes), les sortides interpretatives pels voltants de Lladorre, “Panoràmica d’ocell. Pic de la Plana” (els dijous), “Pel país de l’ós” (els dimecres, els divendres i els diumenges), “Rastres i restes de fauna pel país de l’ós bru” (els dimarts i els dissabtes) i “Pels voltants de Sant Joan de l’Erm”. També cal fer esment  de les trobades al Port de Salau (6 d’agost), al Port de Tavascan (19 d’agost) i al Port de Boet (26 d’agost); les Jornades sobre patrimoni i desenvolupament. El castell de València d’Àneu (del 14 al 17 de setembre); la visita guiada del nou jaciment arqueològic de la Cova de l’Home Mort (30 de setembre); la Jornada sobre gastronomia del bolet i exposició micològica a Sant Joan de l’Erm (del 7 al 10 d’octubre); l’Aplec de Saó (14 d’octubre), i la Nit dels Ratpenats.

Pel que fa a les fires, a l’agost es pot gaudir de la Fira Internacional del Formatge a Escaló (de l’1 al 3), el Mercat Càtar de Castellbò (dia 13), la Fira d’Artistes i Artesans de les Valls d’Àneu a Esterri d’Àneu (dia 15), la Fira de l’Ovella de Llavorsí (dia 19) i la Fira de les Bruixes i Encantades del Pallars a Ribera de Cardós (dia 19). Finalment, cal esmentar les visites guiades al poble i al complex hidroelèctric de Tavascan, al Centre d’interpretació i exposició: front, exili, evasió i búnquers a Ribera de Cardós i a la Serradora d’Àreu.   

També s’inclouen altres iniciatives d’interès, com els projectes vinculats al turisme familiar “Explora el Parc” i “El pas de l’Óssa” (cinc rutes autoguiades pel parc que apropen al territori de l’ós), l’aplicació mòbil sobre el parc “Deixa’t Guiar” (amb rutes interpretades, tota la xarxa de senders, guia de serveis i jocs), el “Belibasta” (el joc interactiu sobre el Camí de l’Últim Càtar) i l’“Apropa’t als productors i artesans del Parc” (directori de contactes i programa de visites a tallers, obradors i explotacions del parc).  

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’han programat cursos de flors del Museu de les Trementinaires, activitats per al coneixement de les plantes, els seus usos i les tradicions que les envolten, i cursos d’estiu amb els artesans d’Ossera i Tuixent per aprendre a cultivar plantes aromàtiques, cuinar amb ortiga i saüc, elaborar melmelades i sabons, confitures i formatges, o fer itineraris naturalistes amb el guiatge dels artesans d’Ossera i Tuixent.

A més, es duran a terme els itineraris de natura “L’hàbitat de la llúdriga” des de la Casa del Riu de Martinet (15 d’agost) i “L’espectacle dels rapinyaires migradors” des de Vilanova de Banat (24 de setembre) i se celebrarà el 6 d’agost el Josa, país de Càtars, el Festival Càtar al Pirineu a Josa de Cadí, amb mercat d’artesans, visites guiades, tallers, teatre, cercavila, etc. Cal destacar, a més, la celebració del 22 al 24 de setembre de la Fira Arç. Diada dels fruits i herbes oblidades de Catalunya a Prullans, amb activitats relacionades amb la natura i la cultura popular pirinenca.

A més de les activitats programades en els espais naturals protegits, cal fer esment de les grans rutes de muntanya amb BTT i a peu que transcorren pels espais naturals de les comarques del Pirineu lleidatà. Així, trobem la Pedals de Foc (la més veterana de les travesses organitzades amb bicicleta de muntanya a l’Estat), la Pedals d’Occitània, la Trinxat BTT, la Urgellet Pic de l’Orri, la Volta al Cadí-Moixeró, la Pedals del Pedraforca i la Salòria Bike Trial.

Quant a les rutes de senderisme, destaquen Carros de Foc, Encantats, Setau Sagèth, Gran Bucle, Via Calda, 4Cumbres, 4Lenguas, La Porta del Cel, Muntanyes de Llibertat, Camí del Sol, Tres Valls, Ruta del Pastor i la Transhumància, Cavalls del Vent, Ruta dels Estanys Amagats, Integral Cadí-Cadiner, Camí del Retrobament, Ruta del Caracremada, Camí de l’Últim Càtar, El Cinquè Llac o les cinc rutes del projecte “Perseguits i salvats”.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El Parc Natural de l'Alt Pirineu té una àrea protegida de gairebé 70.000 hectàrees, una extensió que el converteix en el parc natural més gran de Catalunya. El Parc Natural del Cadí-Moixeró és l'espai protegit català amb major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (30 en cada cas) d'acord amb la Directiva Hàbitats i Aus de la UE.

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
El projecte “Vine al Pallars, viu el Jussà” proposa cada dia diferents sortides guiades de senderisme i experiències úniques per descobrir la comarca del Pallars Jussà. Cada itinerari ofereix una vivència única i irrepetible que permet al visitant sentir-se immers en el paisatge i reconèixer els trets essencials de la seva riquesa, com ara la geologia, la biodiversitat i la petjada de l’home al llarg de la història. Pel que fa a les sortides guiades cal destacar l’observació de voltors des de l’observatori d’aus de Boumort i també la visualització dels cérvols, l’observació de voltors per la zona de la Terreta, la travessa de vies ferrades i barrancs espectaculars, el descobriment de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, les rutes a cavall per la vall de Manyanet, l’ascens al Parc Nacional d’Aigüestortes amb el telefèric de la Vall Fosca o la visita al menjador dels voltors de la Torre de Tamúrcia. 

 

Més informació:    

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc de Boí
Tel. 973 69 61 89
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Casa del Parc d’Espot
Tel. 973 62 40 36
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23

Web: www.viujussa.cat