EL PATRONAT DE TURISME PREVEU QUE L’OCUPACIÓ TURÍSTICA AQUEST ESTIU A LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA SIGUI UN 7% SUPERIOR A LA DEL 2016


El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona temporada d’estiu a les comarques lleidatanes, amb un increment en el nombre de visitants i de pernoctacions en els establiments d’allotjament turístic reglat i amb una contractació de serveis de turisme actiu més elevada que a l’estiu del 2016. Aquest increment es podria situar al voltant del 7%, sempre que les condicions meteorològiques siguin bones, cosa que també repercutirà en un major volum de negoci.


Els diferents subsectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida, com ara turisme rural, hoteleria, càmping i la resta de sectors, a més de les empreses de turisme actiu, es mostren optimistes de cara al comportament turístic per a aquest estiu. En cas que es confirmin aquests resultats, l’estiu del 2017 podria presentar unes xifres similars a les dels anys 2006 i 2007, considerats els millors abans del període de la crisi econòmica.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es mostra força optimista de cara al comportament turístic per a aquesta campanya a la demarcació, amb la previsió d’un increment d’un 7% del nombre de pernoctacions en els establiments d’allotjament situats a les zones turístiques de les comarques de Lleida, a més de les empreses de turisme actiu, augment que també comportarà un nombre de contractació d’activitats més elevat que a l’estiu del 2016, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. L’estiu passat, l’ocupació turística a les comarques lleidatanes ja va suposar un augment d’un 11% en el nombre de visitants i de pernoctacions respecte a l’any anterior, el 2015, que, al seu torn, també va experimentar un increment d’un 5% respecte al nombre de pernoctacions del 2014.

El Patronat preveu que, si es compleixen aquestes previsions, les comarques de Lleida rebran durant les vacances d’estiu uns 615.000 turistes, que generaran al voltant d’1.780.000 pernoctacions entre els establiments de turisme reglat i no reglat, al marge de les segones residències, que no estan quantificades. D’aquest nombre de visitants, uns 100.000 seran estrangers, els quals faran unes 300.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’allotjament turístic.

Les previsions del Patronat són determinades tant per les dades positives d’aquests dos darrers anys —l’augment de la demanda que estan experimentant els diferents subsectors d’allotjament de les zones turístiques de la demarcació de Lleida— com pel fet que des de primers d’any es manté una tendència a l’alça quant al nombre de visitants i de pernoctacions respecte a l’any 2016. Segons les dades de l’INE del gener a l’abril d’enguany, el nombre de pernoctacions en els establiments d’hoteleria, turisme rural, apartaments turístics i càmpings s’ha incrementat en un 6% al conjunt de la demarcació de Lleida respecte al mateix període de l’any 2016, i el nombre de visitants ha augmentat en un 10,5%.

Pel que fa al turisme estranger, el Patronat preveu que es mantingui en percentatges similars als de l’estiu de l’any 2016, quan ja va tenir un comportament molt favorable respecte a l’any anterior, amb un creixement en el nombre de pernoctacions d’un 17% amb relació al 2015. L’estiu del 2016, els visitants estrangers van representar el 17% del total dels turistes que van visitar durant els mesos estivals les comarques de Lleida.

L'agost, com ja és habitual, serà el mes que registrarà una demanda turística més important, amb una mitjana d'ocupació que oscil·larà entre el 85 i el 90%, segons el tipus d'allotjament i la zona turística, tot i que en algunes dates i destinacions, i d’acord amb la tipologia d’allotjament, els percentatges poden arribar a la plena ocupació —a les zones del Pirineu i pel pont del 15 d’agost.

Precisament, el fet que el 15 d’agost s’escaigui enguany en dimarts contribuirà a mantenir un nivell d’ocupació alt fins al cap de setmana del 20 agost.

Els mesos de juliol i setembre tindran un comportament molt similar, amb una ocupació mitjana que anirà del 45 al 60%, depenent també del tipus d'allotjament i de la zona. És destacable l'increment de l'ocupació que s'ha anat produint en els darrers anys al mes de setembre, que pràcticament ha arribat a igualar en percentatge el mes de juliol, considerat un dels mesos turístics per excel·lència. El factor meteorològic tindrà un paper important quant al comportament turístic de la temporada, ja que les temperatures altes com les que hem tingut aquest mes de juny afavoriran les destinacions més fresques, com ara la zona dels Pirineus.

L’ocupació per sectors
Per sectors, l’hoteleria preveu una mitjana d’ocupació durant el mes de juliol a les zones turístiques de Lleida i la seva àrea d’influència d’entre el 45 i el 50%. A l’agost, aquesta mitjana estarà situada al voltant del 90%. En canvi, el mes de setembre, encara que quedi molt lluny per observar el moviment de les reserves, es preveu que la mitjana oscil·li també entre el 45 i el 50%, afavorida pel pont de tres dies que deixarà la diada de l’11 de Setembre.

El turisme rural també es mostra optimista quant a les previsions per a aquest estiu. L’ocupació podria oscil·lar al conjunt de la demarcació de Lleida entre el 45 i el 50% al juliol, entre el 80 i el 85% a l’agost i entre el 40 i el 45% al setembre.

El sector del càmping preveu igualment una bona ocupació per a aquest estiu en les seves diferents modalitats d’allotjament, si bé les gairebé 4.000 places tindran una ocupació alta i actualment ja presenten un nivell de reserves molt alt per a tota la campanya. Les previsions en la modalitat d’acampada per al mes de juliol es mouen al voltant del 50 i el 55%; a l’agost, la primera quinzena arribarà a la plena ocupació i la segona estarà entre el 80 i el 85%, mentre que al setembre l’ocupació se situarà al voltant del 45%. Pel que fa a les places de bungalous, tindran una ocupació el mes de juliol d’entre el 70 i el 75%, plena ocupació durant tot l’agost i d’un 60% al setembre.

En el sector de les activitats de turisme actiu, també es mostren optimistes, amb la previsió d’incrementar entre un 5 i un 8% el nombre dels serveis contractats la temporada anterior. Des de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà s’espera, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin, poder batre un rècord en la contractació de serveis aquest estiu i situar-se en xifres superiors a les dels anys anteriors a la crisi econòmica, tal com ja es va posar de manifest durant la presentació de la nova temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2017 a Llavorsí.

Una oferta de 56.453 places el 2017
L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2017 a les comarques de Lleida entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 1.282 establiments i 56.453 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria d’enguany és de 403 establiments amb 20.556 places, de les quals per a l’estiu només restaran obertes al públic al voltant de 19.000; turisme rural, 640 cases i 4.559 places, i càmping, 61 establiments i 21.866 places, 4.000 de les quals són de bungalous. La resta de l’oferta engloba els 28 apartaments turístics (amb 631 places), els 39 albergs (3.104), els 66 refugis (2.072), les 29 cases de colònies (2.293), les 6 granges escola (686) i 1.655 habitatges d’ús turístic.

Procedència dels visitants
Els turistes que visitaran les Terres de Lleida aquest estiu provindran, majoritàriament, de Catalunya (un 60% del total), seguits dels visitants de la resta de l’Estat (més d’un 20%, procedents, en bona part, de la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, el País Basc i Múrcia). Al voltant d’un 17% correspondran al turisme internacional, de manera que gairebé 100.000 turistes estrangers vindran aquest estiu a Lleida. Per països de procedència, França és el primer mercat emissor, amb un 42%; seguit del Benelux, amb un 11%; Alemanya, amb un 8%, i la resta, com ara la Gran Bretanya i Israel, amb percentatges inferiors.

Per zones, la Val d’Aran, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Noguera concentraran les xifres d’ocupació més altes. La resta de comarques i la mateixa ciutat de Lleida també tindran un bon comportament en l’ocupació turística per a aquest estiu.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat