LES COMARQUES PIRINENQUES S’OMPLEN DE FESTIVALS DE MÚSICA A L’ESTIU


Els amants de la música gaudeixen cada estiu dels diferents festivals que s’organitzen a les comarques de muntanya de Lleida i que, a més d’oferir una programació d’alt nivell artístic, serveixen per promocionar les esglésies del romànic i la resta del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la zona, com també els paisatges excepcionals del territori.


La 7a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) es desenvoluparà de l’1 de juliol al 27 d’agost a 19 poblacions de les comarques lleidatanes de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran. Aquesta vegada s’hi han sumat com a nous escenaris de concerts les localitats de Tavascan, Ceuró i Castell de Mur.

La programació inclou 32 concerts (del total de 49 previstos) a 19 localitats de les comarques pirinenques de Lleida. La Seu d’Urgell acollirà set concerts; Tremp, tres; Sort, dos (i un més a Montardit de Dalt), a més de la Pobla de Segur, Organyà i Riner, també amb dues actuacions. Completarà el cartell musical una altra dotzena de concerts a València d’Àneu, Vilaller, Escalarre, Bossòst, Salàs de Pallars, Esterri d’Àneu, la Vall de Boí, Estamariu, Tavascan (Lladorre), Ceuró (Castellar de la Ribera), Castell de Mur i Estany Gento (la Torre de Capdella).

També s’han programat actuacions a altres 17 poblacions de les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès; el Principat d’Andorra, i la localitat francesa de la Guingueta d’Ix.

La Seu d’Urgell acollirà l’1 de juliol la inauguració del FeMAP amb un espectacle de cançons i danses del “Llibre vermell de Montserrat”, un còdex del 1399 que conté la primera anotació coreogràfica de què es té notícia al món. L’últim concert es farà el 27 d’agost a Castell de Mur.

El FeMAP Gastrofilm proposa veure una pel·lícula mentre es degusten productes locals. La proposta d’aquest any és “El silenci abans de Bach”, filmde Pere Portabella, que es projectarà a la Seu d’Urgell, Organyà, Sort, la Pobla de Segur i Tremp.

Els concerts es complementen amb visites guiades relacionades amb els actuacions (incloses en l’entrada) i es duran a terme a la catedral de Santa Maria d’Urgell, al Castell de la Ciutat, a Sant Domènec i el seu claustre i a la capella de la Immaculada del Seminari Diocesà d’Urgell de la Seu d’Urgell; al santuari del Miracle; a la Presó-museu Camí de la Llibertat de Sort; a l’antiga canònica de Santa Maria i el nucli medieval d’Organyà; a l’Epicentre de Tremp; al nucli antic de Vilaller; a l’Estany Gento; al conjunt modernista Casa Mauri de la Pobla de Segur; a la glèisa dera Purificación de Bossòst; a les botigues-museu de Salàs de Pallars; a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu; al “video mapping” de Sant Climent de Taüll; a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu; a la Central Hidroelèctrica subterrània de Tavascan, i al conjunt monumental del castell i la col·legiata de Santa Maria de Mur.

A més, el FeMAP continua apostant pels packs turístics, una fórmula en què s’ofereix l’experiència de concert i allotjament i que es pot adquirir amb un sol clic. Per a més informació, cal trucar al telèfon 931 64 17 75 o consultar al web www.packsturisticsfemap.cat

La 17a edició del Festival de Música de la Vila de Rialp se celebrarà del 13 de juliol al 30 de setembre a Rialp (el Pallars Sobirà), amb un programa compost per una dotzena de concerts de diferents gèneres i de gran qualitat interpretativa. A més, hi haurà conferències, una exposició i la tercera edició del concurs de piano Mario Calado. El festival és un dels màxims exponents del panorama cultural de les comarques de Lleida i una de les propostes musicals més importants de Catalunya.

Com és habitual, el cicle començarà a Lleida amb un concert a l’IEI, programat per al dia 13 de juliol. Així mateix, hi ha previst un cicle de conferències sota el títol “Jornades de pensament i diàlegs, retrospectiva actual”. Entre el 9 i el 20 d’agost tindrà lloc a l’Ajuntament de Rialp una exposició de models d’alta costura del modista Pedro Rodríguez. Finalment, els dies 4 i 5 de setembre el públic podrà tornar a tocar els pianos antics.

La 3a edició del Festival MUDA Pirineus, el festival de música i dansa de l’Alt Pirineu, se celebrarà el 24 i 25 de juny a la Coma de Burg (el Pallars Sobirà). MUDA Pirineus és una porta oberta a l’expressió artística i a la creació. Un espai d’exhibició per als artistes que s’estan obrint camí en el món de la música i la dansa, però també una oportunitat per gaudir de músics ja consolidats en un entorn inigualable. Al festival es podran veure concerts d’artistes que cada cop sonen amb més força en el panorama musical català com Xarim Aresté, exlíder de Very Pomelo i col·laborador de Gerard Quintana en diversos projectes; Carola Ortiz, cantant i compositora que acaba de treure el seu darrer disc, “Sirín”, o la també cantautora Rusó Sala, amb el seu treball cent per cent mediterrani i connectat a la terra, acompanyada del gran percussionista Aleix Tobias.

També hi actuarà Steve Smyth, el jove australià inclassificable amb un carisma aclaparador dalt dels escenaris, que vindrà acompanyat de Pol Battle, líder del grup Lyubliana & the Seawolf, que està arrasant amb el seu estil “gipsy” i desenfadat. Battle, Smyth i Aresté oferiran un concert conjunt que serà únic. A més es podrà gaudir del grup jove Tirapajazz, liderat per la cantant cubana Odette Tellería. Com a cap de cartell hi ha el cantautor de Solsona Roger Mas, que amb un amplíssim reconeixement de la crítica musical és ja un referent de la música catalana. Tancarà la nit de dissabte un dels DJ que tenen més força actualment a Barcelona, Dj. Grounchoo, que farà un recorregut per músiques de l’est i algunes altres sorpreses.

Alguns dels concerts aniran seguits de “mudes”, que són peces curtes fruit de la col·laboració entre músics i ballarines. Les mudes estan creades específicament per al festival per mitjà d’un procés en què la improvisació i l’atmosfera del lloc hi tenen un paper molt important. Els ballarins que donaran vida a les mudes són Aina Gargallo, Junyi Sun, Sara García-Guisado i Anna Rubio.

Com a activitats complementàries destaquen un maridatge de formatges de Montsent de Pallars i vi Batlliu de Sort, una acció artística amb Obrador Xisqueta, un taller de l’ós bru, un dinar popular, l’actuació familiar “Ombres que conten Contes” (Cia. El Gecko con botas) i moltes altres sorpreses.

La 26a edició del Dansàneu, que se celebrarà de l’1 al 9 de juliol a Esterri d’Àneu, tindrà com a plats forts les actuacions de Kepa Junkera, Carles Belda, Sanjosex o la big band Rufaca Folk Jazz Orchestra, a més de l’espectacle de cançons i danses “Llibre vermell de Montserrat”. En total hi haurà quaranta activitats en una edició que barreja música i dansa i que serveix per reivindicar el patrimoni de les Valls d’Àneu.

Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, amplia les dates de celebració, de cinc a nou dies, i també ha incorporat seus noves. Així, a més d’Esterri d’Àneu, el festival se celebrarà a l’Alt Àneu, Espot i la Guingueta. També s’hi incorporen com a subseus les esglésies de Sant Pere de Sorpe, Sant Just i Sant Pastor de Son, Sant Joan d’Isil i Sant Vicenç d’Esterri, a més de Santa Maria d’Àneu, a la Guingueta, on l’any passat ja van tenir lloc els espectacles centrals de l’esdeveniment. Com cada any, hi haurà classes de dansa i músiques populars, i les actuacions de l’Esbart Català de Dansaires i l’Esbart Marboleny, la mostra de danses occitanes i la Trobada de Gegants Pallaresos.

La 4a edició del Maldaltura, el Festival de Música de Llessui, tindrà lloc els dies 14 i 15 de juliol en un prat de Llessui (el Pallars Sobirà), a 1.410 metres d’altitud i amb unes vistes excepcionals de la vall d’Àssua. Es tracta d’un projecte dirigit i coordinat per l’Eix del Mal, una associació discòfila amb tres línies d’actuació dedicades a la música independent, i que té el suport institucional de la Diputació de Lleida, amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i l’Ajuntament de Sort.

L’objectiu del festival és donar a conèixer l’obra de formacions musicals emergents, oblidades o ignorades. Aquest any hi actuaran Anímic, Cosmen Adelaida, Die Katapult, Hibernales, Joan Colomo, Me And The Bees, Renaldo & Clara i Tronco. A més, també hi haurà les sessions de Pin & Pon dj’s i d’Ultra-Local Records dj’s. Els menors de 12 anys hi tenen l’entrada gratuïta, acompanyats d’un adult.

La 2a edició del Talarn Music Experience es desenvoluparà del 28 al 30 de juliol en aquesta població del Pallars Jussà. L’espai Lo Quiosc acollirà aquest festival de músiques d’autor del Pallars Jussà, amb sessions a l’aire lliure en un entorn d’excepció com ho és el pantà de Sant Antoni, que uniran els recitals de qualitat i en directe amb una oferta gastronòmica singular del Pallars Jussà creada especialment per a cada concert. Hi actuaran Joan Dausà, Joana Serrat, Ramon Mirabet, Bigott i el duet Jo Jet i Maria Ribot. Com a novetat, el públic podrà gaudir amb les sessions del DJ Luca Feller. La Diputació de Lleida col·labora amb el festival. Lo Quiosc és un espai de referència en l’agenda cultural de la zona i un punt de trobada per a la creativitat, la música, el paisatge, l’art i la gastronomia del Pallars Jussà.

La 13a edició del Festival del Romànic i dels Castells de Frontera tindrà lloc els dies 2, 9 i 16 de juliol al castell de Llordà, a l’església de Covet i al castell de Mur, al Pallars Jussà. El cicle esdevé una síntesi de la diversitat cultural, històrica, musical i natural d’una comarca fronterera i de confluència entre el Pirineu i el pla. El festival és organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents.

La 5a edició del Festival Trama, la mostra de músiques de les muntanyes d’Europa amb arrels tradicionals, es durà a terme del 10 al 12 d’agost al municipi de Bellver de Cerdanya, amb l’organització del mateix Ajuntament i la participació de l’OSIC, l’IDAPA, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El programa del Festival Trama inclou actuacions d’artistes, tant estatals com internacionals, repartides per diferents poblacions del municipi, ja sigui en esglésies romàniques, en places o fins i tot en paratges naturals com coves o rius. Les propostes del Pirineu català tenen un pes especial en la programació amb la voluntat de dinamitzar els projectes musicals de casa nostra. No obstant això, el ventall va molt més enllà del Pirineu i s'obre cap a altres zones muntanyoses d'Europa, com ara Itàlia, França, Occitània, Euskadi o Galícia.

La música d'arrel és un altre dels punts importants de cadascun dels grups que hi participen, ja sigui des d'un punt de vista més tradicional o més innovador. El públic que passi pel Trama trobarà diversitat en les propostes, des de les més festives i populars a les més arriscades i experimentals, amb el denominador comú de tenir unes arrels lligades als seus territoris.

 

Més informació:

Associació FeMAP
Web: www.femap.cat

Turisme Alt Urgell
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Festival de Música de la Vila de Rialp
Tel. 973 62 03 65
Web: www.festivalrialp.cat 

Festival MUDA Pirineus
Tel. 652 21 41 61
Web: www.festivalmuda.cat

Dansàneu
Tel. 973 62 63 16
Web: www.dansaneu.cat

Maldaltura
Tel. 973 62 00 10
Web: www.maldaltura.com  

Talarn Music Experience
Tel. 973 65 08 12
Web: www.talarn.cat

Festival del Romànic i dels Castells de Frontera
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Festival Trama
Tel. 973 51 00 16
Web: https://www.facebook.com/festivaltramaoficial