LA VAL D’ARAN INAUGURA UN DELS TRAMS DEL CAMIN REIAU MÉS AFECTATS PER LES RIUADES DEL 2013


La Val d’Aran ha recuperat un dels trams del Camin Reiau més afectats per les riuades del juny del 2013, després de les obres de reparació i protecció del marge esquerre del riu Garona i de la reposició del camí, que s’han dut a terme als termes municipals de Vilamòs i Es Bòrdes.


Aquest projecte, que ha suposat una inversió de 318.500 euros, se suma als 400.000 euros aportats per la Fundació Endesa el 2014 i destinats a diferents tasques relatives a la recuperació i la reparació de les destrosses ocasionades per l’aiguat.

Amb aquesta actuació es torna el Camin Reiau al seu traçat original, que discorre per tota la vall, majoritàriament en paral·lel al curs del riu Garona. En l’àmbit turístic, cal recordar que hi ha la ruta temàtica de senderisme “Camin Reiau”, que travessa 40 nuclis habitats (33 pobles i petits llogarets) de la vall, boscos de faigs, roures o avets i prats al llarg de 150 km, amb 6.000 metres de desnivell positiu i altres 6.000 de baixada. En principi, la ruta es planteja com una travessa tranquil·la de 10 dies.

El tram del Camin Reiau, que es troba a l’altura d’Era Bordeta (al terme municipal de Vilamòs), va quedar completament erosionat fins al punt que es va haver d’agençar un camí alternatiu, que passava entre finques particulars, per tal de poder comunicar diverses construccions i parcel·les. L’obra inaugurada, posterior a la reconstitució dels marges del riu, consisteix en la reconstrucció total del camí, que s’ha fet amb la formació d’un terraplè, com també l’execució d’un mur escullera amb talús, que ha de protegir el terraplè que forma el camí de riuades futures.

La zona rehabilitada és d’especial interès mediambiental ja que es troba dins dels espais Natura 2000, una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat que han estat seleccionades per tenir un hàbitat o una espècie que les fa úniques i que ofereix diferents rutes a peu per als qui vulguin descobrir en primera persona la flora i la fauna de cada paratge. El riu Garona és hàbitat natural de diverses espècies protegides, entre les quals es troben el cavilat, la llúdria comú i l’almesquera dels Pirineus.

Des de l’any 2014, arran del primer conveni signat entre la Fundació Endesa i el Conselh Generau d’Aran, la Fundació ha estat col·laborant en diferents actuacions relatives a la restauració ambiental del Camin Reiau i el seu entorn. Concretament ha participat, des d’aquell any, en la restauració d’aquest camí al seu pas per Aubèrt, Era Bordeta, Arties i Garòs, com també en la reparació i la pavimentació del pàrquing de la Mòla a Arties, que dóna accés a la ribera de Valarties, i en la restauració de la pista Margalida a Bossòst. I, finalment, en el tram inaugurat entre Vilamòs i Es Bòrdes.

La Fundació Endesa té un compromís històric amb la Val d’Aran que es concreta en les nombroses actuacions relatives a l’àmbit de la recuperació mediambiental en què ha participat, com és el cas de les zones afectades pels temporals, i també en l’àmbit de la cultura. En aquest segon aspecte, entre les principals actuacions en què ha col·laborat la Fundació destaquen la il·luminació de Santa Maria d’Arties (a Naut Aran), de l’església romànica de Sant Andreu de Salardú (Naut Aran) i de l’interior de l’església de Sant Miquel de Vielha (Vielha e Mijaran). Així mateix, ha participat molt estretament amb el Conselh Generau d’Aran en les tasques d’il·luminació d’altres 14 esglésies en aquest territori, per a les quals va aportar més de 66.000 euros. En total, la Fundació Endesa ha aportat des de l’any 2000 uns 150.000 euros en projectes d’il·luminació a tota la comarca.

 

Més informació:

Conselh Generau d’Aran
Tel. 973 64 18 01
Web: www.conselharan.org  

Camin Reiau-Carros de Foc
Tel. 973 64 16 81
Web: www.caminreiau.cat