“BENVINGUTS A PAGÈS” PER PROMOURE LA PRODUCCIÓ AGROALIMENTÀRIA I EL TURISME DE LES COMARQUES DE LLEIDA


La segona edició del “Benvinguts a pagès” es desenvoluparà el cap de setmana del 3 al 5 de juny a la totalitat de les comarques de Lleida per posar en valor la pagesia, el producte de la terra i el turisme d’interior. El cap de setmana de portes obertes gratuïtes servirà perquè la gent conegui les explotacions agrícoles i ramaderes (gairebé una cinquantena a la demarcació de Lleida), els productors ecològics i la producció agroalimentària local.


El projecte compta amb el compromís ferm de la pagesia –es visitaran 46 explotacions agràries i ramaderes arreu de les comarques de Lleida–, que sap transmetre el seu amor per la terra i pel producte. A més, hi participen 45 restaurants, que ofereixen el menú “Benvinguts a pagès”, amb productes de temporada, ecològics i de proximitat; uns 72 allotjaments, amb ofertes especials de cap de setmana, i l’organització de 57 activitats complementàries per a tota la família relacionades amb la terra, el producte i la natura. Entre aquestes darreres destaquen les visites a monuments, museus i exposicions; xerrades; tallers (de sabó, de cuina amb productes ecològics i d’horticultura ecològica); degustacions gratuïtes; sopars-col·loqui; observacions astronòmiques; sortides per pasturar el ramat; excursions a cavall; mostra de publicacions; concurs de fotografia, etc.

Com en la primera edició, s’espera que la majoria dels visitants siguin famílies i apassionats de la gastronomia, però també grups de gent gran, parelles joves i alguns grups de turistes estrangers. Al “Benvinguts a pagès” es poden veure cases de pagès, granges i ramats, cellers, camps d’oliveres i de cultiu, obradors, producció de mel, plantes aromàtiques, horta, etc. i també es poden tastar gratuïtament els productes de les explotacions i comprar aquests aliments de proximitat de primera qualitat. A més, els assistents reben explicacions de les tasques diàries que duen a terme els pagesos i els ramaders.

Enguany, el “Benvinguts a pagès” s’acompanya d’un soci excel·lent, la Setmana Bio, que coincideix amb el cap de setmana del 3 al 5 de juny i s’allarga fins al 9 de juny. Així, a més de les visites, es podran degustar els menús “Setmana Bio” als restaurants.

Els promotors de la iniciativa “Benvinguts a pagès” són la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació –per mitjà de Prodeca–, del Departament d’Empresa i Coneixement –per mitjà de l’Agència Catalana de Turisme– i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren consells comarcals, consorcis i oficines de turisme i un ampli ventall d'entitats i associacions del país.

Al web www.benvingutsapages.cat hi ha tota la informació de les explotacions, els restaurants, els allotjaments i les activitats complementàries que participen al “Benvinguts a pagès”. Les visites a les explotacions agràries i ramaderes són gratuïtes i no cal reservar abans (llevat que es tracti d’un grup molt nombrós). Al web es pot trobar el llistat de participants per comarques o bé per producte, i a la fitxa es poden veure els horaris de les visites i les indicacions per arribar-hi.

Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del “Benvinguts a pagès”. D’una banda, rebran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de manera gratuïta a les activitats complementàries.

En la reeixida primera edició del “Benvinguts a pagès” hi van participar prop de 200 explotacions agràries i ramaderes catalanes –un total de 41 a les comarques de Lleida– que van rebre més de 12.500 visites. 

 

Més informació:

Benvinguts a pagès
Web: www.benvingutsapages.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08

Web: www.aralleida.cat