LA MUNTANYA D’ALINYÀ AMPLIA L’OFERTA D’ACTIVITATS ECOTURÍSTIQUES


L’Espai Natura Muntanya d’Alinyà, espai de més de 5.000 hectàrees situat a Fígols i Alinyà (l’Alt Urgell) que gestiona la Fundació Catalunya-La Pedrera, ofereix aquesta temporada una nova oferta d’activitats ecoturístiques, que se sumen a les ja tradicionals observacions de voltors i activitats d’alimentació d’aquesta espècie. Amb aquesta nova programació es pretén que aquest espai i la comarca de l’Alt Urgell es converteixin en el referent ecoturístic del Pirineu català.


A més de les tradicionals observacions de voltors, que es continuaran fent els dissabtes al matí, s’han ideat tres conjunts temàtics nous: “Alinyà, muntanya de camins”, “Alinyà, destí fotogràfic” i “Alinyà, natura a dojo”. Cadascun englobarà diverses activitats d’observació i gaudi de la natura.

“Alinyà, muntanya de camins” aplega un calendari d’excursionsde diferent nivell de dificultat, principalment el darrer diumenge de cada mes, per l’extensa xarxa de senders de la finca, i la celebració del 2n Festival de Senderisme dels Pirineus, en col·laboració amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA). Tot plegat amb la motivació de facilitar el plaer de caminar per la muntanya als cada cop més nombrosos practicants de senderisme.

“Alinyà, destí fotogràfic” vol fer de la muntanya un focus d’atracció per als aficionats a la fotografia. Si fins ara es disposava d’un dels millors aguaits fotogràfics del país per retratar voltors, aufranys i trencalossos, a partir d’aquesta primavera també hi haurà una xarxa de llocs d’alta qualitat escènica amb consells pràctics per fer-hi bones fotos i facilitats per compartir-les a les xarxes socials. A l’estiu se celebrarà el Dia mundial de la fotografia, i a la tardor, quan Alinyà esclata en mil colors, es farà un taller per aprendre trucs i tècniques per treure tot el suc a la càmera.

“Alinyà, natura a dojo” recull tot un seguit de sortides i tallers, la majoria aptes per a famílies, sobre diversos temes naturalístics. Sota el guiatge d’experts es tractarà de temes com la geologia i la formació dels Pirineus, les plantes aromàtiques, els grans arbres de la vall d’Alinyà, l’anellament de moixons, la migració dels ocells rapinyaires, l’observació d’isards, la recollida de bolets, la fabricació de menjadores per a moixons, el reconeixement de rastres d’animals, etc.

Escenari grandiós i refugi d’espècies emblemàtiques com l’isard o el gall fer, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà se situa als Prepirineus catalans, l’única regió d’Europa on nidifiquen i s’observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a Europa (voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany). Entre la serra del Cadí i el riu Segre, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà és la finca privada més gran de Catalunya. Les seves 5.352,13 ha, entre 500 i 2.380 m d’altitud, i el seu relleu accidentat, li donen una diversitat d’ambients superlativa. Pastures, rius, boscos, cims, penya-segats i tarteres formen un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on la gran fauna pirinenca viu en harmonia amb la població local.

La Fundació Catalunya-La Pedrera, que gestiona la muntanya d’Alinyà, treballa per a la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya. Ordenar-lo i gestionar-lo permet conservar i millorar la  biodiversitat i el paisatge i, al mateix temps, oferir oportunitats per a les persones que viuen en aquests territoris. 

Més informació:

Espai Natura Muntanya d’Alinyà
Tel. 973 05 89 91
Web: www.fundaciocatalunya-lapedrera.com

Fundació Catalunya-La Pedrera
Tel. 902 20 21 38
Web: www.fundaciocatalunya-lapedrera.com