SANT CLIMENT DE TAÜLL, LA CATEDRAL DE LA SEU I ELS VILARS D’ARBECA, ENTRE ELS MONUMENTS FAVORITS DELS CATALANS


Els tres conjunts figuren entre els 20 monuments més valorats de la segona edició del concurs organitzat per les revistes Descobrir i Sapiens amb el suport de Catalunya Ràdio, el guanyador del qual es farà públic el 9 de maig


L’església de Sant Climent de Taüll (l’Alta Ribagorça), la catedral de la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell) i els Vilars d’Arbeca (les Garrigues) figuren entre els 20 monuments més valorats de la segona edició del concurs El Monument favorit dels catalans, corresponent a l’any 2017. En la votació feta aquest mes de març per decidir els 8 finalistes, Sant Climent de Taüll i els Vilars d’Arbeca han quedat en 2a i 4a posició respectivament, mentre que la catedral de la Seu, en 11è lloc, ha quedat fora.


Declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2000 juntament amb altres 8 esglésies romàniques de la Vall de Boí, Sant Climent de Taüll és el temple més gran i un dels més emblemàtics del conjunt. L’església va ser consagrada el 10 de desembre de l’any 1123 pel bisbe de Roda, Ramon Guillem. Les pintures que decoraven el temple —que daten d’aquesta època i que són considerades una obra mestra del romànic europeu— van romandre amagades durant molts segles sota capes de calç i retaules. Entre el 1919 i el 1923, alertada del perill que acabessin a les mans d’algun col·leccionista nord-americà, la Junta de Museus de Catalunya les va traslladar a Barcelona. Des del 2013 es poden veure les pintures projectades a l’absis en un espectacular vídeo mapping.


Els Vilars d’Arbeca constitueix un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa i va allotjar durant 400 anys generacions de famílies ibèriques de la tribu dels ilergets. La gran muralla defensiva és un dels elements més destacables de l’antic assentament, que es va construir fa més de 2.800 anys. Encara falta per excavar gairebé el 80% del perímetre del jaciment, el qual va ser declarat Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998. Les cases del poblat estaven construïdes recolzant-se en la muralla, i les seves portes s'obrien a uns carrers que acabaven en una plaça central, presidida per una cisterna. La bona conservació del poblat demostra que va ser abandonat, probablement perquè la població havia crescut tant que havia quedat petit. 


Datada del segle XII, la catedral de Santa Maria és l’única catedral romànica que es conserva íntegrament a Catalunya. Amb un aspecte massís i solemne, la catedral de la Seu d’Urgell es va declarar l’any 1931 Monument històric-artístic d’interès nacional. El conjunt comprèn la basílica, el claustre i el Museu Diocesà. L’any 1950 s’hi va fer una acurada restauració que li va donar l’aspecte actual.


El concurs per triar el monument favorit dels catalans es va posar en marxa al web monumentfavorit.descobrir.cat el 28 de febrer. En la primera fase, que va finalitzar el 12 de març, es van proposar mitjançant votació popular —a través d'un formulari del web o de les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram)— les “candidatures” a monument favorit. Cal remarcar que, en aquesta fase, els dos monuments més proposats van ser, per aquest ordre, la fortalesa dels Vilars d’Arbeca i la catedral romànica de la Seu d'Urgell.


Els 3 monuments més proposats durant la crida popular van passar directament a la llista dels 20 finalistes, mentre que els altres 17 finalistes els va triar una comissió d'experts en història, arqueologia i art a partir de les aportacions fetes pels participants. Entre el 14 i el 21 de març els participants van votar entre els 20 monuments finalistes, i els 12 que van obtenir menys vots van quedar eliminats.


A partir del 21 de març, i durant quatre setmanes, tenen lloc les fases eliminatòries. Als quarts de final, el primer classificat es bat en duel amb el vuitè classificat de la votació anterior, el segon competeix amb el monument que hagi quedat en setè lloc, i així successivament, fins al 18 d’abril. Els quatre monuments guanyadors d’aquesta ronda passaran a les semifinals, que començaran el 18 d’abril i s’allargaran fins al 2 de maig. La gran final durarà una setmana i es resoldrà el dimarts 9 de maig, dia en què se sabrà, gràcies a les votacions populars, quin és el monument favorit dels catalans.

Més informació:

Concurs El Monument favorit dels catalans
http://monumentfavorit.descobrir.cat/monument-favorit.php

Sant Climent de Taüll
Taüll (la Vall de Boí)
Tel. 973 69 67 15 (Centre del Romànic de la Vall de Boí)
www.centreromanic.com/es/iglesia/sant-climent-de-taüll

Els Vilars d’Arbeca
Camí dels Vilars, s/n (Arbeca)
Tel. 973 16 00 08 (Ajuntament d'Arbeca)
www.vilars.cat/

Catedral de la Seu d’Urgell
Plaça dels Oms, 1 (la Seu d'Urgell)
Tel. 973 35 00 10 (Ajuntament de la Seu)
www.laseu.cat/turisme/centre-historic-i-patrimoni/catedral-de-santa-maria