LO RANXO DE PONTS, EN EL CATÀLEG DEL PATRIMONI FESTIU CATALÀ

La festa de Lo Ranxo de Ponts ha estat inclosa en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha afegit aquesta festa del municipi de la Noguera a una relació formada per més de setanta –una dotzena a les comarques lleidatanes– celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial de Catalunya.

 

La inclusió de Lo Ranxo al catàleg representa un reconeixement oficial que contribuirà a la difusió turística i al coneixement exterior de la festa gran i més representativa de Ponts. El consistori estudia com celebrar a la pròxima edició, que tindrà lloc el dimarts 28 de febrer de 2017, aquesta distinció amb tota la població.

A més de Lo Ranxo de Ponts, les festes de les comarques lleidatanes incloses al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya són els Tres Tombs d’Anglesola; la Setmana Santa a la Granadella; la Festa de les Falles d’Isil; la Festa Major de Solsona; la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques; les Completes de Cervera; el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell; la Festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert; la Festa dels Raiers a la Pobla de Segur i el Pont de Claverol; l’Aplec del Caragol de Lleida, i l’Aquelarre de Cervera.

Lo Ranxo de Ponts té lloc sempre a l’avinguda Font de Valldans el dimarts de Carnaval, últim dia abans de l’inici de la Quaresma, i consisteix en la celebració d’un àpat comunitari, en el qual es cuina des de primeres hores del matí en unes olles grans (entre 50 i 60 unitats) i es degusta un plat anomenat ranxo, que és una escudella de grans proporcions, de la qual se serveixen unes 12.000 racions entre els veïns i les veïnes i els visitants d’arreu. El plat és format per carns (ossos, pollastre, gallina, porc, vedella, corder, botifarra negra), llegums (mongetes i cigrons), verdures (porros, col, ceba, patates, etc.) i fideus, arròs i l’ingredient secret.

La vigília del dimarts de Carnaval al matí té lloc el Lali-lali, una cercavila pels carrers i les places del poble per recaptar aliments per posar dins l’escudella i diners, que es guarden en un tractor. A la desfilada hi participa una banda o xaranga que hi posa música i es toca la tradicional tonada del Lali-lali, i també hi prenen part els gegants de Ponts.

Per completar la programació de Lo Ranxo tenen lloc concerts, ballades de sardanes, representacions teatrals, la tradicional Rua de Carnestoltes del dissabte a la nit (25 de febrer) i un mercat gastronòmic (el 28 de febrer al matí) on es poden comprar productes gastronòmics i de proximitat, amb la participació de parades dels comerços locals i d’arreu del territori.

El catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya és un servei de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu. Els criteris que es tenen en compte per incorporar-hi una celebració són l’impacte en el territori, l’arrelament a la comunitat, el nivell de participació, la integració i el contingut de la celebració.

 

Més informació:

Ajuntament de Ponts
Tel. 973 46 00 03
Web: www.ponts.cat