L’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA, UN DELS ATRACTIUS TURÍSTICS DE LES GARRIGUES

Els pobles de les Garrigues viuen un boom turístic durant la tardor i l’hivern. Durant aquesta època nombroses persones visiten les cooperatives de la comarca per comprar l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues i, a més, participen en les diferents fires que se celebren al voltant del preuat or verd i en la XXII Mostra Gastronòmica de les Garrigues.

 

Els visitants que s’atansen a les cooperatives no solament vénen a comprar l’oli d’oliva verge extra, que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món. Cada vegada hi ha més persones que aprofiten el desplaçament per fer turisme a les Garrigues, un  territori singular, ric en patrimoni històric i amb un paisatge característic.

Així, els visitants poden recórrer la Ruta de l’Oli de les Garrigues per visitar algunes de les cooperatives i els molins que hi ha a cada poble de la comarca; les pintures rupestres de la vall de la Coma i el castell de l’Albi; la fortalesa ibèrica dels Vilars; el castell i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de Descoberta de les Garrigues-El Mirador, l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; el Museu i Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella, i el nucli antic del Vilosell i Vinaixa.

Mostra gastronòmica
Per vint-i-dosè any consecutiu, el Consell Comarcal i Viu les Garrigues! (Associació per al Foment del Turisme a les Garrigues) organitzen la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats.

Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 5 de novembre al 18 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

Els 10 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Erigard, Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; Restaurant el Castell, de la Floresta; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; Miravall, de Juneda, i el Sindicat de Tarrés, de Tarrés. 

Fires de l’oli
L’activitat firal relacionada amb la campanya de venda d’oli de les Garrigues es va iniciar al novembre amb la Primera premsada. Oli, art i gastronomia a la Granadella, la Mostra de l’Oli Verd de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques, la Fira de l’Oli i de Productes Artesans de Juncosa i la Fira de Santa Caterina, l’Oliva Arbequina i el Gos Caçador d’Arbeca. Altres manifestacions que tenen l’oli com a producte estrella són la Festa de l’Oli Nou de Castelldans, la Festa de l’Oli dels Torms i la Festa de l’Oli Nou del Soleràs (4 de desembre); la Festa de l’Oli Nou de l’Espluga Calba (8 de desembre); la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (18 de desembre); la Festa de l’Oli de Granyena de les Garrigues (15 de gener); la Festa de l’Oli de l’Albi (5 de març), i la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa (26 de març).

Del 20 al 22 de gener de 2017 tindran lloc la 20a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i la 54a Fira de les Garrigues a les Borges Blanques. Aquesta manifestació se celebra des de l’any 1963 i té els seus orígens en la festivitat de Sant Antoni. L’any 1997 es va organitzar, juntament amb la Fira de les Garrigues, la primera edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Al saló s’exposa i es ven oli dels diferents molins i cooperatives de la comarca i hi té lloc la mostra gastronòmica. També hi ha expositors del sector agrari, comercial, industrial i turístic. Enguany la fira destaca per posar especial èmfasi en el valor de la contribució que fan les cooperatives i els petits elaboradors de productes agroalimentaris de proximitat i d’una qualitat garantida.

D’altra banda, el 3 i el 10 de desembre l’agència d’experiències turístiques Olea Soul, conjuntament amb el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya i el Museu de l’Oli de Catalunya, organitza una activitat d’immersió al món de l’oli a la Granadella, que inclou un esmorzar de brasa, la collita d’olives de la manera tradicional, la visita al Centre de la Cultura de l’Oli, un dinar gastronòmic i una visita guiada al molí antic de la Granadella.

L’oleoturisme de les Garrigues, present en el projecte europeu de les rutes d’oli i benestar
Olea Soul, el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya i el restaurant El Castell de la Floresta van presentar al Palau Robert de Barcelona les seves experiències turístiques en una jornada organitzada per la Direcció General de Turisme sobre les rutes oleoturístiques al voltant del turisme de benestar com a principal fil conductor.

L’Agència Catalana de Turisme (ACT) va donar a conèixer la marca d’experiències gastronòmiques al sector en aquesta jornada, que s'emmarca en la presentació del projecte europeu “Well-O-Live”, cofinançat pel programa COSME 2014-2020 de la Unió Europea. Aquest programa, en què hi participen 7 regions europees (Catalunya, Itàlia, Finlàndia, França, Croàcia, Grècia i Bulgària), té com a objectiu dissenyar rutes transnacionals de turisme rural temàtic al voltant de la salut i el benestar, posant en valor les diferents singularitats de cada territori.

Els professionals del sector presents a la jornada van compartir les diferents propostes que fan les destinacions per mitjà de la vinculació de l'oli amb les tradicions, la gastronomia, l'artesania, l'esport, el benestar i la cultura.

                                                                                                                                         

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen les Garrigues  
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com