EL RESTAURANT LA BOSCANA DE BELLVÍS, NOVA ESTRELLA MICHELIN

Les Terres de Lleida disposen des d’ara de tres restaurants presents a la Guia Michelin 2017, després que La Boscana de Bellvís, al Pla d’Urgell, hagi obtingut una estrella Michelin. El Malena, situat a Gimenells (el Segrià), i Fogony, de Sort (el Pallars Sobirà), han mantingut aquesta distinció.

 

Al xef i copropietari del restaurant La Boscana de Bellvís, Joël Castanyé, li arriba el reconeixement només dos anys després d’inaugurar el restaurant gastronòmic del recinte anomenat Espai Germans Castanyé en aquesta finca, que funcionava des de feia set anys per a celebracions. L’establiment disposa d’un equip professional de 16 persones, un espai gastronòmic de vuit taules i una cuina d’avantguarda amb arrels tradicionals, amb matèries primeres de màxima qualitat, provinents de la seva horta i de proximitat.

“Un somni fet realitat”. Així defineix el mateix Castanyé aquest reconeixement internacional que premia quinze anys de trajectòria en el món dels fogons, en els quals ha anat desenvolupant un tipus de cuina singular “basada en la tradició però amb un toc de creativitat, on el sabor és sempre més important que el disseny” i la fama del qual ha traspassat fronteres (avui dia el cuiner lleidatà és sol·licitat en banquets i celebracions a molts països). “Il·lusió, respecte, constància, esforç i humilitat són els secrets d’aquest èxit”, afirma al cuiner, que mostra també el seu agraïment al suport de la família, especialment a la mare i als germans.

La formació i l’experiència de Castanyé són àmplies i sòlides. Va estudiar a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Lleida i a l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (precisament va conèixer Ferran Adrià en un curset d’extensió universitària al restaurant El Bulli i arran d’aquesta experiència va decidir “dedicar-me plenament a la cuina d’alta qualitat”). Va treballar de xef al restaurant Neichel de Barcelona i de xef assistent al Bully Catering, abans de tornar, l’any 2001, a la seva terra per exercir de màxim responsable gastronòmic del restaurant familiar Resquitx. Actualment exerceix com a xef a La Boscana, establiment engegat per la nissaga Castanyé l’any 2011. 

El restaurant La Boscana de Bellvís, situat al quilòmetre 4 de la carretera de Bellvís a Bell-lloc, ofereix creacions tan suggestives com el carpaccio de colomí i foie amb vinagreta de pinyons, l’espatlla de cabrit cuita a baixa temperatura i rostida amb vi de Costers del Segre i puré de patata, l’steak tàrtar amb ostres, el pop amb cremós de patata i emulsió de “pimentón de la Vera”, l’arròs de llamàntol amb gelat de préssec de vinya, el caneló de la Mama Roser, el rap al panadó; el cap-i-pota amb cargols, la costella de porc rostida a la ratafia amb fruita de Lleida, el colomí a la crapaudine amb verdures taronges de l’hort, o el pollastre de corral crocant amb escamarlans.

Entre les postres tenim la “Llet, cacau, avellanes i sucre” (cremós de xocolata amb gelat de llet, polvorons d’avellana i pa de pessic d’avellana); la quallada amb tres textures; la sopa de citronella amb llima, llimona i clau, o el meló osmotitzat amb figues d’Alguaire.

Les altres “estrelles” de Lleida
Xixo Castaño dirigeix el restaurant Malena, que és situat al complex de La Vaqueria de Gimenells. L’establiment destaca per la delicada i acurada cuina que fa, l’ús de productes de qualitat i la tècnica culinària, especialment les coccions al vapor de la brasa.

El restaurant Fogony de Sort, amb la xef Zaraida Cotonat al capdavant, manté també l’estrella Michelin. La seva extensa carta es complementa amb el menú Slow Food Km 0, que inclou plats elaborats amb productes de proximitat procedents de petits productors.

La cerimònia de presentació de la Guia Michelin 2017, celebrada el 23 de novembre al Mas Marroch de Girona, va servir perquè Catalunya augmentés en sis el nombre d’estrelles que ostentava, amb l’estrena a la prestigiosa llista gastronòmica del Céleri (Barcelona), el ja esmentat La Boscana de Bellvís, L’Antic Molí (Ulldecona), Xerta (Barcelona), Ca l’Arpa (Banyoles) i la consecució de la tercera estrella per part del Lasarte (Barcelona).

 

Més informació:

Restaurant La Boscana de Bellvís
Tel. 973 56 55 75
Web: www.laboscana.net

Restaurant Malena
Tel. 973 74 85 23
Web: www.malenagastronomia.com

Restaurant Fogony
Tel. 973 62 12 25
Web: www.fogony.com