LLEIDA INCORPORA NOVES PROPOSTES DE TURISME ADAPTAT

La instal·lació d’una passarel·la de fusta per a discapacitats físics i visuals a Sant Joan de l’Erm, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha marcat una nova fita en la consolidació de Lleida com a destinació de turisme accessible. Les comarques lleidatanes compten actualment amb un centenar d’equipaments adaptats.

 

La creació d’un itinerari per a discapacitats físics i visuals a l’estació de Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell), una iniciativa promoguda pel Parc de l’Alt Pirineu i de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò amb el suport econòmic de l’Obra Social de “la Caixa”, ha estat un dels darrers avenços en aquest àmbit. La passarel·la de fusta de 400 metres de longitud comença al refugi de la Basseta, al costat de l’estació d’esquí nòrdic, i disposa de senyalització interpretativa per a invidents.

Les comarques de la plana i del Pirineu de Lleida compten actualment amb un centenar d’establiments i equipaments adaptats, la gran majoria a les contrades de muntanya i a la ciutat de Lleida. Aquest llistat inclou hotels, empreses d’aventura, equipaments de transports, rutes i espais naturals, museus i centres culturals, i estacions d’esquí.

La demarcació lleidatana ha estat objecte de diverses actuacions destinades a millorar l’accessibilitat dels seus espais, des de la instal·lació d’equipaments fins a la creació d’eines virtuals. Cal recordar, per exemple, que una de les actuacions pioneres als espais naturals lleidatans es va materialitzar al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb una passarel·la de 450 metres que ens endinsa pel planell d’Aigüestortes (1.825 m), en un itinerari adaptat a persones amb mobilitat reduïda i ideal per a famílies amb nens.

Quant a l’àmbit de les noves tecnologies, destaca el web de l’Agència de Turisme “Camí de Sant Jaume per a tothom”, una eina concebuda per facilitar l’accessibilitat a persones amb discapacitat sensorial (auditiva i visual). Aquest web de promoció turística utilitza el llenguatge de signes per a persones amb discapacitat auditiva i permet descarregar informació de les diferents etapes del Camí de Sant Jaume al dispositiu que es vulgui (mòbil, ordinador o PDA) a través del que s’anomena àudio-signes-guies.

El web inclou informació sobre els trams de la ruta que presenten les condicions més òptimes per poder ser considerats practicables o aptes per ser recorreguts per persones amb discapacitat física o mobilitat reduïda, i que alhora tinguin alguna rellevància cultural o paisatgística. Cal recordar que Lleida alberga un tram de 70 quilòmetres del Camí, concretament el que va de Vergós (la Segarra) a Alcarràs (el Segrià).

Esports de neu
Lleida ha estat una demarcació molt activa a l’hora d’adaptar la pràctica de l’esquí a persones amb discapacitat. Estacions com Baqueira Beret (la Val d’Aran) i Boí Taüll (l’Alta Ribagorça) compten amb diverses facilitats, com ara professors especialitzats, equips adaptats, remuntadors acomodats i tot tipus de material didàctic de suport.

Menció a banda mereix Tavascan (el Pallars Sobirà), que ja l’any passat va rebre el Premi Turisme de Catalunya 2015 en la categoria d’Innovació, en reconeixement al fet que l’estació d’esquí va ser la primera de tot l’Estat que va comptar amb una sèrie de circuits inclusius anomenats “Sumant Capacitats” impulsats per Anna Vives i Eduard Jornet i amb l’apadrinament de Kilian Jornet. Els circuits inclusius, promoguts per Tavascan i impulsats per la Fundació Itinerarium, són recorreguts adaptats i senyalitzats per a tots els públics, incloent-hi persones cegues, sordes, amb dificultats de mobilitat o amb dificultats intel·lectuals i mentals. La iniciativa té el suport de la Diputació de Lleida i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

D’altra banda, l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) ha posat en marxa al Pirineu lleidatà el primer programa multiesportiu d’aventura adaptat a Catalunya, una innovadora proposta d’oci i lleure destinada a persones amb discapacitat física amb els esports d’aventura com a eix vertebrador. Els participants van gaudir en aquesta edició d’un programa complet d’esports d’aventura, que ha tingut com a marc el Pallars Sobirà i la Noguera. Els usuaris han portat a terme activitats de tot tipus, com ara parapent a Àger, caiac a la Guingueta, ràfting a Sort, senderisme guiat a l’Estany de Sant Maurici i observació de la natura a les Planes de Son.

 

Més informació:

Agència Catalana de Turisme
http://turismeperatothom.catalunya.com/ca/