TRETZE POBLES DE LLEIDA TENEN EL DISTINTIU DE VILES FLORIDES

Tretze municipis de les comarques lleidatanes s’han adherit al projecte Viles Florides, una proposa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que distingeix les iniciatives privades o públiques en què la flor i la planta ornamental són protagonistes dels racons, els pobles i les ciutats de Catalunya.

 

A la gala Flors d’Honor 2016, que es va celebrar a Olot, es va lliurar la màxima distinció, de quatre flors, al nucli de Bagergue (Naut Aran). Almacelles va rebre una certificació de tres flors, mentre que vuit localitats lleidatanes van obtenir la de dos: Alpicat, la Granadella, Montellà i Martinet, Rialp, Solsona, Tornabous, Vallbona de les Monges i Vilaller. Per la seva banda, Guimerà, Maldà i Olius van rebre una distinció.

Es va reconèixer amb les Flors d’Honor 2016 a 86 municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment de poblacions respecte a les 66 del 2015. D’aquest total, 5 han obtingut les quatre flors d’honor; 31, les tres flors; 44 municipis, dues, i 6, una.

Amb el projecte Viles Florides es vol propiciar els espais agradables, la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, l’estat i la conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals per mitjà de l’atractiu dels jardins i els parcs urbans. En la iniciativa hi poden participar els municipis, com també qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds.

Cada any el jurat visita els municipis per renovar o millorar el guardó, que, després de cinc anys d’història, ja ha assolit alguns dels seus objectius fundacionals, com ara aconseguir l’interès per la natura, les plantes i els jardins. Entre el jurat hi ha experts en floricultura, viveristes, paisatgistes i enginyers agrònoms i membres de l’IRTA.

Activitat turística vinculada als espais verds

El jurat té en compte un paquet d’elements relacionats amb l’ús social i les sinergies amb l’activitat turística, com ara el desenvolupament d’una estratègia de promoció vinculada als espais verds, la promoció del distintiu Vila Florida, l’organització d’esdeveniments relacionats amb els jardins i les plantes, programes d’educació ambiental, accions de participació ciutadana, etc.

A més, també es valoren el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals i la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat per mitjà de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i la gestió de residus o la qualitat de mobiliari urbà.

El projecte Viles Florides també distingeix els Racons florits, com és el cas de l’Hotel Llacs de Cardós, de Tavascan, i la Casa Massa, d’Estac. En la categoria de Càmpings florits destaquen el Càmping Serra, de Lladorre, i el Càmping el Solsonès, de Solsona.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat