JORNADES PER GAUDIR DE LA GASTRONOMIA D’ALTA QUALITAT DE LES TERRES DE LLEIDA

Diferents restaurants lleidatans posen a disposició de tothom menús amb plats elaborats amb productes de primera qualitat de la terra en el marc de les diferents jornades i mostres gastronòmiques que s’organitzen durant la tardor.

 

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i l’Ajuntament d’Agramunt organitzen la segona Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra, que es farà a vuit restaurants de la comarca de l’Urgell de l’1 al 31 d’octubre. Els establiments elaboraran noves propostes en format menú per desestacionalitzar el consum del torró i la xocolata a la pedra, dos productes tradicionals del territori, i convertir-los en habituals de la cuina de casa nostra. Els restaurants participants són Atípic, Crich i Blanc i Negre 2, d’Agramunt; Restaurant 2007, de la Fuliola; Artapa i El Celler de l’Artista, de Tàrrega; Cal Menut, de Belianes, i El Buidasacs, del Vilet.

Les 22es Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitzen el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça i els Restauradors de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebraran els caps de setmana del 7 d’octubre a l’1 de novembre. Onze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els 11 establiments participants són Casa Peiró de Cóll i Casa Prades i Las Cumbres del Pont de Suert (del 7 al 9 d’octubre); La Granja d’Erill la Vall, Manantial del Balneari de Caldes de Boí i Villa Maria de Llesp (del 14 al 16 d’octubre); L’Aüt d’Erill la Vall i L’Empriu de Taüll (del 21 al 23 d’octubre), i Casa Joanot d’Iran, El Fai de Taüll i Asador Vasco Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita de Taüll (del 28 d’octubre a l’1 de novembre).

Tots els menús inclouen degustació d’olis Oleaurum, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona. A més, es farà obsequi als assistents d’un calendari de taula amb bolets de l’Alta Ribagorça.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 21 d’octubre al 13 de novembre les XII Jornades Gastronòmiques del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants oferiran tapes i menús micològics amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 21 d’octubre coincidint amb la celebració de la Fira del Bolet i del Boletaire a Solsona, en la qual s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

La Val d’Aran celebra del 28 al 31 d’octubre la cinquena edició d’Era Mongetada, la festa gastronòmica del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran. Els actes tindran lloc a Garòs, Bossòst i Vielha, amb l’objectiu de promocionar la varietat de la “mongeta de Bossòst”, a més de revaloritzar l’agricultura i la ramaderia, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori. A la festa gastronòmica s’oferiran plats que s’elaboraran en directe (show-cooking) tenint com a base les mongetes. Com a novetat, hi haurà un espai diferenciat per a infants, amb monitors i animadors, amb un menú més senzill a base de mongetes. A més de la gastronomia, també s’han programat visites guiades per Garòs i el seu entorn, treballs relacionats amb el tractament de la mongeta, mostra de treballs de bosc i ramaders, balls tradicionals aranesos, la fira tradicional i la demostració de treballs artesanals i els primers jocs agrícoles de la Val d’Aran.

Per vint-i-dosè any consecutiu, el Consell Comarcal i Viu les Garrigues! (Associació per al Foment del Turisme a les Garrigues) organitzen la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 5 de novembre al 18 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

Els 10 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Erigard, Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; Restaurant el Castell, de la Floresta; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; Miravall, de Juneda, i el Sindicat de Tarrés, de Tarrés. 

Des de mitjan gener a final d’abril del 2017 tindrà lloc la VIII Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”, en què diferents restaurants de la Baronia de Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana proposen els caps de setmana –i els dies laborables, sempre amb reserva prèvia– una oferta culinària de plats cuinats amb la tòfona negra fresca de la zona –de gust dolç i aroma forta i penetrant– com a element principal i estrella de la temporada. D’altra banda, aquesta mostra també ofereix l’oportunitat de poder adquirir als comerços de la zona “Tòfona de la Baronia de Rialb” i de gaudir d’una proposta d’ecoturisme tot visitant els camps de cultiu i descobrir a fons un món misteriós, que només uns pocs coneixen.

Fins a 26 establiments del Pallars Jussà, entre restaurants i cases rurals, participaran aquesta tardor en la tercera edició de la Cuina de Fira, en què elaboraran menús a base de plats tradicionals coincidint amb les fires. L’ingredient protagonista de tots els menús és el corder. La Cuina de Fira s’estrenarà el cap de setmana de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (1 i 2 d’octubre) i finalitzarà el 13 de novembre amb la de Salàs de Pallars. La mostra també se celebrarà durant la Fira del Codony de Tremp i la Fira de Sant Martí de Talarn.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana del 8 al 30 d’octubre les XV Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. Organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, les jornades també inclouen conferències al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos, exposició de bolets al museu i tallers.

Finalment, s’organitza la Ruta del Formatge per conèixer els artesans formatgers de la comarca de l’Alt Urgell. Els participants en la jornada inicien la visita amb una sessió teòrica a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell i, després, es desplacen a la formatgeria, on són atesos pel mestre artesà. Tanquen aquesta nova edició de la Ruta del Formatge les visites a La Reula (23 d'octubre) i Cal Majuba (11 de desembre). La inscripció a la sortida és gratuïta.

Temporada de bolets tardana

La calor intensa i la sequera dels mesos de juliol i agost han fet que la temporada de bolets d’enguany comenci més tard del que és habitual al Pirineu. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) espera que amb l’arribada de les pluges del mes de setembre els bolets comencin a fructificar i s’iniciï la campanya a les cotes més baixes.

La temporada de bolets al Pirineu serà enguany fluixa, ja que s’ha perdut un mes de producció –el d’agost– respecte a altres anys i la collita de setembre ha estat molt minsa. A més, les previsions climàtiques a llarg termini anuncien una tardor una mica més càlida i amb menys pluviometria, amb la qual cosa s´espera que la campanya de bolets 2016 sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets l’any. Els experts diuen que la producció real de bolets variarà d’acord amb la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

Mentrestant, els boletaires esperen poder desplaçar-se a la zona i allargar-hi la seva estada per fer turisme. Un any més els restauradors i els hotelers de les comarques de muntanya lleidatanes (l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, la Cerdanya i el Solsonès) esperen l’arribada dels clients que busquen menjar plats de bolets i anar a collir rovellons, rossinyols, llenegues, fredolics, camagrocs, llengües de bou, peus de rata, ous de reig o ceps, entre d’altres.

Fires i festes

A més de les jornades gastronòmiques, se celebraran diferents fires i festes en què la gastronomia té un paper important. Al mes d’octubre tindran lloc la Fira Agrària de Sant Miquel a Lleida (fins al dia 2); la Festa de la Poma i els Templers a Barbens, la Festa de la Poma de Corbins, la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, la Fira de Llessui, la Fira de l’Empelt de Peracamps-Llobera i la Festa de la Verema i el Vi a Verdú (dies 1 i 2); la Mostra de Formatges Artesans al Palau d’Anglesola, la Fira de la Tardor de Sant Llorenç de Morunys i la Mostra de la Terra a Sedó (dia 2); la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, la Fira del Préssec Ribagorçana d’Alfarràs i la Fira del Rovelló de Coll de Nargó (dies 8 i 9); la Fira del Mostillo a Llimiana (dia 9); Cervisia Lleida (del 14 al 16); Firra a les Borges Blanques (dia 15); la Fira de Santa Teresa d’Esterri d’Àneu i la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell (dies 15 i 16); la Festa de la Rosa del Safrà a Cervià de les Garrigues (dia 22); la Fira d’Alimentació i Salut a Balaguer, la Festa del Vi de Lleida, la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona i la Fira de la Tardor de Tírvia (dies 22 i 23); la Fira de la Girella del Pont de Suert i la Fira Boletus a Isona (dia 23); la Fira del Codony de Tremp (dia 29); la Fira de la Sal a les Avellanes i Santa Linya i la Fira d’Ous d’Euga de Sant Llorenç de Morunys (dies 29 i 30); la Fira de Tardor del Baridà a Martinet (dia 30), i la Fira de Tots Sants de Gósol (dia 31).   

Els esdeveniments firals de novembre són la Fira de Tots Sants d’Oliana i la Festa de Tardor a Vilaller (dia 1); la Fira de Tots Sants de Vilaller (dia 2); la Fira de Sant Martí de Talarn (dia 5); la Fira de la Tardor de Sort (dies 5 i 6); la Fira-festa de la Conserva de Bellpuig (dies 12 i 13); la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià (dia 13); la Fira de l’Oli Verd i la Mostra de Truita d’Ametlles de Maials (dies 19 i 20); el Mercat gastronòmic del trumfo i el pèsol negre d’Odèn (dia 20); la Fira de Sant Andreu d’Organyà (dies 26 i 27), i la Fira de Santa Caterina d’Arbeca, la Fira de l’Oli i de Productes Artesans de Juncosa, la Festa de l’Oli de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques i la Fira de Nadal d’Os de Balaguer (dia 27).

Finalment, al desembre s’organitzen la Festa de l’Oli de Belianes i Fira de l’Oli de la Vall del Corb, la Festa de l’Oli Nou de Castelldans i la Festa de l’Oli dels Torms (dia 4); la Fira de la Vall de Tuixent (dia 7); la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba (dia 8); el Mercat de Productes Agroalimentaris de Proximitat de Preixana (dies 10 i 11), i la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles i la Fira de Santa Llúcia de Vilamitjana (dia 11). 

 

Més informació:

Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra
Tel. 973 39 10 89
Web: www.firadeltorro.com

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 973 69 03 53
Web: www.turismealtaribagorca.cat

Jornades Gastronòmiques del Solsonès
Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Era Mongetada-Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran
Tel. 973 64 06 01
Web: www.eramongetada.com   

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”
Tel. 973 05 60 34
Webs: www.segrerialb.cat / www.tofonabaroniarialb.cat

Cuina de Fira
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Espai Ermengol
Tel. 973 35 15 11
Web: www.turismeseu.com