INICI DE LA VEREMA A LA DO COSTERS DEL SEGRE

Amb l’inici de la campanya de recollida de raïm a la DO Costers del Segre, el 8 d’agost a les vinyes a Raimat, s’obre un període —finals d’estiu i tardor— en què la verema i el vi esdevenen un dels principals protagonistes de l’oferta turística de les comarques de Lleida.

 

L’enologia ha esdevingut un atractiu turístic important a les comarques de Lleida. Els vins de qualitat —les elaboracions de la DO Costers del Segre estan assolint en els darrers anys un gran prestigi tant en l’àmbit nacional com en l’internacional—, les festes enològiques i iniciatives com la Ruta del Vi de Lleida han contribuït a consolidar l’oferta turística relacionada amb aquest sector.

La Ruta del Vi de Lleida és una proposta d’enoturisme que enguany arriba al 7è aniversari amb una vuitantena d’associats. Es tracta d’una associació destinada a estructurar i promocionar una experiència turística que convida a compaginar la visita a cellers de la DO Costers del Segre amb degustacions gastronòmiques en diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins del perímetre format per les diferents subzones de la denominació.

Quant a les festes, destaquen les que se centren plenament en el vi i en els seus derivats, com la Fira del Mostillo de Llimiana (Pallars Jussà), la Festa del Vi i la Verema de Verdú (Urgell) o la festa del Vi de Lleida (Segrià), totes tres celebrades a l’octubre, si bé moltes altres incorporen, complementàriament, activitats o estands relacionats amb aquest producte.

Els vins de la denominació, guardonats

La qualitat dels vins de la DO Costers del Segre es tradueix en l’obtenció de múltiples reconeixements fora i dins del nostre país. Així, en el decurs de la segona edició dels Premis d’Enoturisme de Catalunya, celebrats el 26 de juliol a la Catedral del Vi de Pinell de Brai, en el marc de la 2a Nit de l’Enoturisme a Catalunya, va ser premiat en el capítol de pràctiques sostenibles/responsables d’enoturisme el Celler Lagravera, amb seu a Alfarràs (Segrià). Nascut l’any 2006, és fruit de la reconversió d’una antiga gravera en un celler amb producció i elaboració pròpies basades en una viticultura ecològica.

Organitzats pel Departament d’Empresa i Coneixement, els Premis d'Enoturisme de Catalunya formen part de les accions destinades a promocionar l’enoturisme català. L’objectiu d’aquests guardons és reconèixer les millors iniciatives enoturístiques amb què compta el país i que pretenen ser un estímul per a les empreses a fi que vetllin per la qualitat, la sostenibilitat i l’especialització del seu producte, i també un incentiu per a la millora contínua de les seves ofertes i a innovar a l’hora de plantejar noves propostes.

Igualment, en el decurs de la 47a edició del Concurs International Wine and Spirit Competition (IWSC), el resultat del qual es va donar a conèixer el passat 27 de juliol, diferents vins del territori van ser reconeguts amb 6 medalles d’argent i 3 de bronze.

Els vins guardonats amb medalla d’argent van ser el Saó Expressiu 2010 i el Saó Abrivat 2011, de Mas Blanch i Jové; el Roc Nu 2011 i Alges 2012, de Clos Pons; Ànima de Raimat blanc 2015, de Raimat Grup Codorniu, Bru de Verdú 14 2012, de Celler Cercavins. Els vins guardonats amb medalla de bronze van ser el Petit Saó 2013 i Petit blanc Saó 2015, de Mas Blanch i Jové, i Ànima de Raimat negre 2013, de Raimat Grup Codorniu.

La International Wine & Spirit Competition (IWSC), establerta el 1969, va ser el primer concurs del seu gènere creat per cercar, recompensar i promocionar els millors vins, begudes destil·lades i licors del món.

Cal recordar que el març d’enguany ja van ser premiats 9 vins de la DO Costers del Segre al Concurs Internacional Catavinum World Wine & Spirits Competition 2016. El jurat del concurs va guardonar els vins de Cellers Vila Corona i Mas Blanch i Jové amb 4 medalles d’or i 5 medalles d’argent. En total, es van avaluar 3.156 mostres procedents de 28 països. El concurs l’organitza i el desenvolupa Catavinum a Vitòria (Espanya) i és obert a tots els vins de món: tranquils, escumosos, de licor i semidolços/dolços.

Castell del Remei aposta pels vins blancs

D’altra banda, els cellers Castell del Remei, una de les firmes enològiques històriques de la demarcació lleidatana (va iniciar l’activitat el 1780), refermen l’aposta pels vins blancs amb la plantació d’onze noves hectàrees de varietats, com sauvignon blanc o garnatxa blanca. Aquesta iniciativa respon a l’actual tendència del mercat cap als vins blancs d’altura i a l’increment de la demanda per part dels mercats internacionals.

Desè aniversari del Celler Costers del Sió

Aquest proper 23 de setembre tindrà lloc la celebració del desè aniversari de l’entrada en funcionament del Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, entre els termes de la Sentiu i Montgai (la Noguera). La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre.

Després de deu anys la producció, el celler ha superat les 350.000 botelles, de diferents games de vins blancs, rosats i negres, que han rebut més d’una quarantena de premis. En l’acte de celebració es presentarà un dels seus vins estrella, el Finca Siós, elaborat en trulls de pedra del segle XI, recuperats a la pròpia finca. El raïm que s’ha utilitzat és la sirà, varietat que millor s’adapta a les condicions de la finca.

La DO Costers del Segre es va constituir el 1986 i compta amb una superfície de vinya de 4.696 hectàrees i 37 cellers distribuïts en set subzones: Artesa de Segre, l’Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà, Raimat, el Segrià i Valls del Riu Corb.

 

Més informació:

DO Costers del Segre
Tel. 973 26 45 83
Web: http://www.costersdelsegre.es