ELS ALLOTJAMENTS RURALS CATALANS SUPEREN LA MITJANA ESPANYOLA EN NOMBRE DE TURISTES INTERNACIONALS

Els viatgers que escullen Catalunya per fer una escapada rural provenen principalment de la mateixa autonomia. Tot i així, s’observa que als allotjaments rurals catalans hi arriba un major nombre de turistes internacionals en comparació amb la mitjana espanyola (11,6% davant del 6,8%), segons les dades de l’Observatori del Turisme Rural sobre el sector a Catalunya.

 

Aquestes xifres es van donar a conèixer a la seu de la Diputació de Lleida en una jornada sobre turisme rural, organitzada conjuntament pel portal Escapadarural.com, el Patronat de Turisme de la corporació lleidatana i la Federació de Cases Rurals a Lleida.

Segons les dades de l’estudi, que va facilitar en exclusiva Escapadarural.com, el 87,4% dels clients nacionals acostumen a practicar aquest tipus de turisme entre un i tres cops l’any i el 85,6% d’ells prefereixen els caps de setmana per fer-ho.

L’estudi també mostra que un 42,2% dels turistes fan les reserves amb més d’un mes d’antelació i un 65,9% afirma que fa la recerca d’allotjament per mitjà de portals especialitzats.

La mitjana d’edat del viatger és de 42 anys i el 45,5% viatja en família. Pel que fa a la despesa per persona i dia, la majoria dels clients del turisme rural català assigna una mitjana d’entre 20 i 29 euros diaris a l’allotjament.

El 28,8% dels enquestats que fan turisme rural a Catalunya incrementen el seu pressupost en àpats fins als 30-39 euros, la qual cosa suposa dos punts percentuals més que a la resta de l’Estat espanyol.

El paisatge, l’entorn cultural, la gastronomia i el bon estat de les instal·lacions són els principals factors que decanten el turisme familiar a optar per aquest tipus d’estada.

Cal recordar que al conjunt de les 13 comarques de Lleida hi ha un total de 641 establiments de turisme rural, amb un global de 4.589 places. 

Perfil del propietari rural català

El 36,5% dels empresaris catalans no compatibilitza la seva dedicació a l’allotjament amb una altra activitat laboral, i això representa que els propietaris catalans superen en 5 punts la dedicació exclusiva al seu negoci de turisme rural respecte de la mitjana espanyola.

Les dades de l’Observatori del Turisme Rural indiquen que els empresaris catalans han aplicat una menor reducció de preus el darrer any, atès que aquest percentatge ha estat del 23,3% mentre que a la resta de l’Estat espanyol ha estat del 30%. Aquestes xifres posen de manifest una situació més positiva a Catalunya, on un 14,1% dels propietaris d’establiments de turisme rural fins i tot han apujat preus el darrer any, superant en 4 punts la mitjana nacional.

Les principals preocupacions dels propietaris són l’estacionalitat (57,4%), l’excés d’oferta (52,5%), la manca de promoció per atreure clients estrangers (49,7%) i la il·legalitat (49,5%).

Finalment, el 77,1% dels propietaris afirmen que duen a terme un exhaustiu control de les valoracions que els clients fan dels seus allotjaments.

En la seva intervenció, el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, va destacar la importància del turisme rural per a la demarcació de Lleida, “que impregna les comarques lleidatanes d’una personalitat i d’un caràcter especial fent del Pirineu i de les Terres de Lleida una destinació de primer ordre en aquest sector”.

La presidenta de la Federació de Turisme Rural de les Terres de Lleida, Núria Ferrando, va indicar que aquestes dades ajuden els propietaris d’establiments de turisme rural “a saber on estan situats i cap a on han d’anar i treballar per aconseguir la professionalització del sector”.

Durant la jornada, a més de revelar-se els resultats de l’Observatori del Turisme Rural, es van tractar qüestions d’interès com la importància del Big Data en l’activitat turística. També es va organitzar una taula rodona en la qual es va abordar la necessitat de crear i fer més atractiva una destinació, mitjançant la col·laboració de tots els agents i els empresaris turístics de la zona, i un taller de formació dissenyat pels propietaris de cases rurals, “Optimitza el teu contingut audiovisual per millorar les teves vendes”, impartit per Cristina Perseguer, responsable de comunicació d’Escapadarural.com.

Espiga d’Or

Finalment, Josep Maria Roca, de Casa Roca de Sant Martí de Barcedana (el Pallars Jussà), va rebre l’Espiga d’Or que cada any atorga la Federació de Cases Rurals a Lleida en reconeixement a una trajectòria professional destacada entre els empresaris del turisme rural. 

 

Més informació:

Diputació de Lleida
Tel. 973 70 41 17
Web: www.diputaciolleida.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat

Federació de Turisme Rural de les Terres de Lleida
Web: www.lleidarural.info