INCORPOREN UN ÀUDIO A LA RECREACIÓ VISUAL DEL ROMÀNIC DE SANT CLIMENT DE TAÜLL

El conjunt monumental romànic de la Vall de Boí fa un pas endavant amb un àudio didàctic que complementa el “mapping” de l’església Sant Climent i aporta informació sobre les imatges recreades.

 

Declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2000, les 9 esglésies romàniques de la Vall de Boí (a la comarca de l’Alta Ribagorça) han esdevingut un dels principals atractius culturals del Pirineu lleidatà. Sant Climent de Taüll, el temple més gran i un dels més emblemàtics del conjunt, ofereix a partir del mes de març un àudio educatiu que permet al visitant comprendre els aspectes més importants de les imatges recreades sobre les parets del temple per mitjà de l’anomenat sistema de “mapping”. Aquesta tecnologia de projecció permet convertir objectes de format irregular en una superfície de projecció, en aquest cas de projecció de les pintures romàniques originals de l’església.

El nou àudio posa a l’abast dels visitants que ho desitgin una explicació cronològica sobre el vídeo projectat i inclou enllaços comentats, podcasts, interactius i infografies adaptades a Primària, ESO i Batxillerat.

L’ampliació de la oferta de “mapping” de l’església de Sant Climent de Taüll s’ha dut a terme en el marc del programa Romànic Obert, impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social La Caixa per promoure la conservació i difusió del patrimoni català.

Cal recordar que el “mapping” de Sant Climent de Taüll, inaugurat a finals del 2013, permet admirar el conjunt de les pintures de l’absis (inclòs el conegudíssim Pantocràtor) mitjançant una recreació virtual de les mateixes. Els frescos originals de l’anomenat “mestre de Taüll” —l’autor de les pintures— es troben actualment al Museu d’Art Nacional de Catalunya. La iniciativa forma part del projecte de rehabilitació de l’absis de Sant Climent de Taüll portada a terme per la Generalitat de Catalunya.

L’església de Sant Climent de Taüll va ser consagrada el 10 de desembre de l’any 1123 pel bisbe de Roda, Ramon Guillem. Les pintures que decoraven el temple —que daten d’aquesta època i que estan considerades una obra mestra del romànic europeu— van romandre amagades durant molts segles sota capes de calç i retaules. Entre el 1919 i el 1923, alertada del perill que acabessin en mans d’algun col·leccionista nord-americà, la Junta de Museus de Catalunya les va traslladar a Barcelona.

Sant Climent de Taüll és obert tots els dies de l’any, excepte l’1 de gener, el 25 de desembre i cada dilluns del 2 de novembre al 2 de desembre. L’horari va de 10 a 14 i de 16 a 19 h (juliol i agost fins a les 20 h). Les projeccions de vídeo “mapping” es fan a les 10.30, 11.15, 11.45, 12.15, 13.15, 16.15, 17.15 i 18.15 h.

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard), que es caracteritzen pel treball acurat de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Actualment romanen obertes al públic durant tot l’any les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro. Durant la Setmana Santa i l’estiu s’obre al públic l’església de Santa Maria de Cardet.

El conjunt va rebre durant l’any passat 116.973 visites, un 9% més que el 2014, xifra que va permetre superar els 2 milions de visites des que les esglésies van ser declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO, ara fa 16 anys.

 

Més informació:

Oficina del Patronat de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 00
Web: www.vallboi.com

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: www.centreromanic.com