TURISME DE PESCA ALS RIUS DE LLEIDA

Les comarques de Lleida atreuen cada any centenars d’aficionats a la pesca que practiquen aquest esport i, alhora, fan turisme. La temporada de pesca de la truita (salmònids) a les zones de baixa muntanya es va iniciar el 12 de març i el 14 de maig es donarà el tret de sortida a la campanya a les aigües d’alta muntanya. El Patronat de Turisme de Lleida aposta aquesta temporada per promocionar la pesca com a recurs turístic.

 

Fins al 31 d’agost es pot pescar la truita a les zones de baixa muntanya, en concret, aigües avall de tots els cursos fluvials que no són d’alta muntanya. És el cas, per exemple, del tram de la Noguera Pallaresa des del barranc de Romadriu, entre Rialp i Llavorsí. Pel que fa a la pesca sense mort, el termini finalitzarà el 16 d’octubre.

La campanya de pesca amb captura en alta muntanya començarà el 14 de maig i s’allargarà fins al 30 de setembre, amb un termini addicional fins al 16 d’octubre per a la captura de peixos sense mort. Atès que es tracta d’un tipus de pesca sostenible, s’amplia mig mes més, de manera que es vegin afavorides tant l’activitat piscícola com la turística i l’econòmica en aquestes comarques.

Com a novetat d’aquesta temporada, la conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya estableix un límit de captures per a la truita comuna de quatre exemplars per pescador i dia d’una mida superior als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, s’hi poden pescar fins a sis exemplars de més de 19 centímetres de longitud.

A més, continua la prova pilot per modificar la franja d’edat dels exemplars que s’extreuen als rius Flamisell i Bòssia, prova que consisteix a incidir sobre els exemplars juvenils i preservar els reproductors. La quota de captura va dels 17 cm als 23 cm, i s’hauran d’amollar els individus més grans a fi de mantenir els reproductors al riu i augmentar la reproducció d’aquesta espècie. Als estanys de Cabdella, es permet la captura de 8 exemplars de truita amb la intenció de potenciar el turisme a la zona i a la vegada reduir l’impacte d’aquesta espècie sobre amfibis i insectes protegits presents a la zona.

En aquesta nova temporada es modifiquen els límits d’algunes zones de pesca controlada, com l’intensiu d’Alfarràs, la zona de salmònids del Conveni Pallaresa i la del Consorci Alt Pallars. En tots aquests indrets, la modificació implica un increment de la longitud de la zona de pesca sense mort en detriment de la pesca amb captura.

A l’estany de Montcortès, es restringeix la pesca a sis permisos diaris durant el període comprès entre l’1 de juliol i el 15 de setembre. Aquesta restricció s’ha fet per compatibilitzar usos entre banyistes i pescadors en temporada d’alta afluència de visitants com és el període estival.

Com a novetat, la nova temporada de pesca de baixa muntanya a l’Alt Urgell i la Cerdanya va començar amb un sol permís que permet pescar en 130 quilòmetres del Segre i els seus afluents a les dues comarques. És el resultat de la fusió de sis vedats a Organyà, la Seu d’Urgell, Montellà i Martinet, Bellver, Lles i Puigcerdà, a iniciativa de la Societat de Caçadors i Pescadors de la Seu i amb el suport de la Federació Catalana de Pesca. Aquest canvi facilitarà la pesca i fomentarà el turisme a la zona.

85 zones de pesca controlada

A la demarcació de Lleida hi ha 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya. El Pirineu de Lleida disposa d’una àmplia oferta de rius i embassaments per practicar-hi la pesca que es troben dins de la conca dels rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona, Segre i Ribera Salada, a les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès. També hi ha trams de règim especial a Oliana, Alòs de Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna, Canelles, Sant Antoni, Terradets i Rialb.

Un dels indrets que tenen més afluència de pescadors és el riu Noguera Pallaresa, a la comarca del Pallars Sobirà, que és alimentat per rius petits que es van trobant en el seu recorregut i estanys a les parts més altes de les valls i en paratges magnífics. D’una banda, la part alta del Pallars, gestionada pel Consorci de Pesca de l’Alt Pallars, disposa de 240 km de rius, 32 estanys naturals de muntanya, 3 estanys artificials i una presa de pesca intensiva. De l’altra, la part més baixa, gestionada pel Conveni Pallaresa, té 50 km de riu que s’inicien al barranc de Romadriu, al terme municipal de Rialp, i arriben fins al pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà. Val a dir que el territori és un autèntic paradís per als pescadors a mosca.

A la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, hi ha 155 quilòmetres de rius i barrancs, tots en aigües d’alta muntanya. Un 66% són refugi (pesca prohibida) i el 33% (50,6 km) restant són 11 vedats o zones de pesca tradicionals, intensiva i sense mort. Hi ha també nou estanys d’alta muntanya.

La pesca és una de les moltes activitats que es practiquen a la Val d’Aran, i arrossega milers de visitants, molts dels quals provenen de França. Fins i tot alguns hotels ofereixen la possibilitat de cuinar les peces que l’hoste ha capturat. Així, els amants de la pesca poden gaudir de la seva afició a la Garona i els seus afluents, a la Bassa d’Oles i en diferents estanys i preses.

A l’Alt Urgell, el Club Caça i Pesca de l’Alt Urgell gestiona al riu Segre 34,9 km de pesca amb mort i 56,8 km de pesca sense mort. Al Solsonès, la Ribera Salada, considerada un espai d’interès natural, ofereix paratges ideals per a la pràctica de la pesca.

Promoció del turisme de pesca

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida dóna enguany un impuls a la promoció del turisme de pesca amb una sèrie d’accions destinades tant al públic estatal i de proximitat com al mercat francès pel que fa a l’àmbit internacional. Aquest 2016 l’ens turístic ha volgut donar una major visualització al producte de la pesca, en el qual també estan treballant diferents patronats de turisme de la demarcació. Les comarques de Lleida disposen d’una àmplia oferta de rius i embassaments per practicar la pesca i cada any atreuen molts visitants de tot Catalunya i la resta de l’Estat, així com molts pescadors francesos.

La promoció del producte de la pesca s’afegeix a la resta de productes turístics que ja impulsa el Patronat de Turisme, molts dels quals ja tenen una estructura i un pla d’accions propis, com ara el turisme rural; l’oferta de neu; el senderisme, que té el programa específic “Benvinguts!, senderistes i cicloturistes”; l’enoturisme; els càmpings; l’astroturisme, i darrerament també el “Moturisme Ara Lleida”.

 

Més informació:

Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting a Lleida
Tel. 973 35 37 62
Web: www.fcpeic.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat