EL PATRONAT DE TURISME PREVEU QUE LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU DE LLEIDA VENGUIN UNS 1.225.000 FORFETS LA TEMPORADA 2015/2016

Amb l’arribada amb intensitat de les primeres nevades al Pirineu de Lleida al final de novembre, que han deixat uns bons gruixos de neu, i el fet que la Setmana Santa s’escau l’any vinent al mes de març, quan l’oferta de neu i turisme d’interior preval sobre l’oferta de platja, les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida són optimistes de cara a la nova campanya i per aquest motiu preveu arribar a vendre 1.225.000 forfets entre els 11 centres d’hivern de què disposen les comarques lleidatanes, cosa que representa un 5% d’increment respecte a la temporada 2014/2015.

 

Baqueira Beret i Boí Taüll Resort van obrir el 28 de novembre part de les seves instal·lacions, mentre que la resta de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida preveuen tenir la totalitat de les seves pistes i remuntadors en funcionament el 4 de desembre i iniciar oficialment la temporada 2015/2016 pel pont de la Puríssima. Durant la presentació de la campanya, que va tenir lloc a la Diputació de Lleida, es va informar que els complexos hivernals lleidatans han invertit 8,1 milions d’euros en la millora de les instal·lacions i dels serveis.

El conjunt de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat espanyol, amb 493,70 km de pistes entre alpí i nòrdic (10,7 km més que la temporada anterior) i 92 km de circuits per a raquetes. Els complexos hivernals disposen d’un total de 245 pistes, 77 remuntadors, capacitat per transportar 110.626 passatgers/hora i més de 110 km de superfície innivada amb 1.385 canons de neu. A més, al voltant de les estacions hi ha més de 25.000 places d’allotjament entre hotels, càmpings, apartaments i turisme rural, al marge de les segones residències.

Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, es preveu un repunt a l’alça en la venda de forfets, concretament 65.000 més amb relació a la darrera referència, fixada en els 1.225.000 forfets.

Durant la presentació de la temporada de neu 2015/2016 al Pirineu de Lleida, celebrada a la Diputació de Lleida, el president de la corporació lleidatana, Joan Reñé, va destacar la importància del turisme per a les comarques de Lleida, tant amb el turisme actiu i els esports d’aventura com amb l’oferta de neu que brinden els 11 centres d’hivern del Pirineu lleidatà, que generen un impacte econòmic de 200 milions d’euros.

El president de la corporació va manifestar el seu agraïment a totes les estacions d’esquí del Pirineu “per l’esforç i el compromís que demostren” i va expressar la seva disponibilitat i la del Patronat de Turisme per continuar treballant junts en aquesta oferta de neu de qualitat.

La presentació de la nova temporada de neu es va celebrar a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida i va comptar amb una quarantena d’assistents, entre periodistes i responsables i representants de les estacions d’esquí.

Vols procedents del Regne Unit, Israel i Palma de Mallorca
A més de les novetats als complexos hivernals del Pirineu de Lleida, l’Aeroport de Lleida-Alguaire operarà durant la temporada d’hivern més d’un centenar de vols a la Gran Bretanya, Israel i Palma de Mallorca. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà esquiadors al Pirineu des de Londres (Gatwick), Manchester i Birmingham a partir del 20 de desembre amb quatre vols setmanals. La campanya d’hivern de l’Aeroport de Lleida-Alguaire es completarà a escala internacional amb 11 vols d’anada i tornada els divendres de l’aerolínia israeliana Arkia, que enllaçarà per segon any consecutiu Tel Aviv i Lleida a partir del 15 de gener. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca a Lleida els divendres i els diumenges.

Les possibilitats de gaudir de la neu al Pirineu de Lleida són immenses. A la gran oferta d'esquí alpí i nòrdic que proposen els 11 centres d'hivern cal afegir tot un ventall d’activitats ludicoesportives i d'après-ski que han motivat una àmplia oferta destinada a satisfer les necessitats de tots els públics i de totes les edats, gaudint d'uns paratges de somni. Un total de 85 empreses especialitzades en els esports d’hivern, entre les quals s’inclouen les 11 estacions d’esquí, ofereixen nombroses activitats per tal que el visitant pugui gaudir de la neu i la natura en llibertat i amb les millors garanties. Entre aquestes destaca la pràctica de raquetes, seguida de les activitats relacionades amb excursions i passejos amb trineus arrossegats per gossos, motos de neu, excursions a cavall, quads, heliesquí i vols panoràmics amb helicòpter, entre moltes altres.

Principals novetats dels centres hivernals
Més pistes i una nova zona d’oci són les principals novetats de Baqueira Beret per a la temporada 2015/2016. El complex hivernal de la Val d’Aran arriba als 155 km esquiables repartits en una extensa àrea de 2.166 ha i a Baqueira 1.500, al voltant de l'Hotel Montarto, s'hi ha creat una zona de lleure, restauració i après-ski que inclou un bar musical, a més de remodelar la recepció d'aquest allotjament mític.

Els equips tècnics han treballat en la remodelació de traçats, la qual cosa ha aportat 4 km més de pistes abalisades per a un total de 150 km. A aquests se sumen els més de 5 km d'itineraris de muntanya que permeten gaudir d'àmplies zones amb poca afluència d'esquiadors i descobrir racons desconeguts de la Val d'Aran. Amb aquesta remodelació, hi haurà 103 pistes abalisades i un freeride únic al sud d'Europa en una àmplia àrea esquiable de 2.166 ha, cosa que representa una oferta altament atractiva per gaudir dels Pirineus més autèntics. Les pistes noves són a Beret. La més espectacular és la Gallina, amb una pala final de fort pendent per tractar-se d'una pista doble diamant (negra) de dificultat extrema. La pista Paum, també situada a Saumet, és una curta vermella de 554 m de longitud i 171 m de desnivell. Al tercer traçat nou, anomenat Esmeligàs, s'hi accedeix pel telesquí Costarjàs i és una altra vermella d’1,5 km de longitud i un desnivell de 368 m que discorre per la zona més tranquil·la de Beret. Finalment, hi ha el Boardercross, que passa a ser pista abalisada per a tots els clients.

Als voltants del Restaurant 2.200 s'ha agençat una pista en què s'ha traçat un fàcil gegant de 200 m de longitud. La baixada de cada esquiador es grava en vídeo de manera automàtica i, després de descarregar-lo de www.baqueira.es, es pot compartir a les xarxes socials. A més, a l’Audi Ski Kronos cada participant pot saber el seu temps i pot fer tantes baixades com vulgui.

Aquesta temporada s'ha equipat la part baixa de la Pleta del Duc i la connexió de Bonaigua fins a Peülla amb 18 nous productors de neu que garanteixen la innivació a tota la zona del Pallars. També s'han reemplaçat antics productors de neu per uns altres de nous amb una major capacitat i menor consum energètic. Per a la preparació i el manteniment òptim dels 150 km de traçats, l’estació disposa d'un parc de 14 màquines trepitja-pistes, tres de les quals són de nova adquisició. Totes estan equipades amb un sistema GPS per a un millor rendiment i una total seguretat dels conductors.

Pel que fa a Boí Taüll Resort, la Generalitat de Catalunya ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial), com també en la prevenció i la seguretat laboral. Entre les novetats de la temporada destaca l’ampliació del domini esquiable amb 3 itineraris nous per a la pràctica de l’esquí de més nivell, cosa que suposa un increment de gairebé el 8% del domini esquiable. D’aquesta manera augmenta la superfície esquiable en 3,5 km i el desnivell en gairebé 1.000 m. També s’han adequat espais per a la pràctica de l’esquí de muntanya i de raquetes de neu i s’ha instal·lat una pista de gel al resort.

Quant a la competició, s’ha fet una rehomologació de les pistes de Vaques i Súper Gegant, per tal de continuar amb el seu compromís amb l’esport de competició. El complex té 47 km de pistes més els 3 itineraris i, a més, disposa d’un snowpark construït per a tots els nivells.

Aquest hivern les estacions d’Espot i Port Ainé, que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, augmenten la superfície esquiable en 3 quilòmetres fins als 51,7 entre totes dues, després que FGC hagi reordenat les pistes i la zona lúdica per guanyar terreny per a la pràctica de l’esport blanc. Aquesta operació no implica un increment de l’àrea total, sinó un millor aprofitament de les pistes i el disseny d’itineraris nous.

Entre els dos complexos del Pallars, s’ha millorat la protecció davant d’allaus amb la instal·lació de paravents i xarxes, la senyalització a les pistes, la cafeteria d’Espot o les habitacions de l’hotel de Port Ainé a la cota 2.000, entre d’altres. També s’ha remodelat i agençat el traçat de la pista de tubbing i de la pista de trineus al Parc Lúdic d’Espot. A més, s’ha congelat el preu del forfet de les dues estacions.

D’altra banda, els nous webs d’última generació incorporen un mapa 3D de cada estació amb el qual es pot consultar, per mitjà del telèfon intel·ligent o la tauleta, informació en temps real de l’estat de les pistes i l’afluència d’esquiadors en un determinat itinerari. També es promouran els productes de km 0 de les diferents destinacions i el moviment slowfood i s’ha creat una nova línia de productes Gran Reserva pensats per al públic veterà. D’altra banda, per cinquè any consecutiu el Grup FGC posa a disposició dels seus clients els forfets conjunts Atotaneu 6.0 i Atotaneu 5.0, un producte que permet esquiar a sis estacions d’esquí de Catalunya, entre les quals les lleidatanes d’Espot, Port Ainé i Tavascan.

A Port del Comte, al Solsonès, s’ha efectuat un manteniment general de totes les instal·lacions de l’estació, s’ha fet la plantació i la sembra en pistes per evitar l’erosió i mantenir el mantell de neu, s’ha millorat tota la instal·lació d’innivació artificial –s’ha doblat la capacitat de producció de neu–, s’han instal·lat tanques paravent per a un millor manteniment de la neu i s’han aprofitat els residus vegetals de la neteja del bosc perquè, després de triturar-los, serveixin com a biomassa per protegir les zones amb alt risc d’erosió. A més, s’han mantingut tots els preus dels forfets de temporada.

Tavascan ofereix un any més la possibilitat de compaginar la pràctica de l’esquí alpí (6 km de pistes) i nòrdic (14 km de circuit marcat) amb altres activitats hivernals com ara el freeride o esquí extrem, excursions amb raquetes, esquí de muntanya o splitboard o l’alpinisme. A més, per segona temporada consecutiva s’inclouen dins de les seves pistes uns recorreguts aptes per a qualsevol persona siguin quines siguin les seves capacitats. El circuit inclusiu Anna Vives és apte per a les persones amb mobilitat reduïda, cegues, sordes, etc. i en els recorreguts es pot practicar esquí de fons adaptat, raquetes de neu, esquí nòrdic i esquí amb trineu. Enguany, Tavascan fa un pas més i ha adquirit una cadira especialment adaptada per a la pràctica de l’esquí nòrdic d’aquelles persones amb mobilitat reduïda. Els circuits inclusius “Sumant Capacitats” de neu són únics a l’Estat espanyol.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions que són envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera han fet petits arranjaments de pistes, sobretot orientats a la poda dels ramatges, perquè tot estigui en les condicions òptimes quan arribi la neu. Les instal·lacions pensen obrir les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin i estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució.

Entre les novetats de la temporada destaca la instal·lació de nous lectors electrònics amb la finalitat de conèixer la freqüència d’ús de les instal·lacions dels posseïdors del forfet de temporada. L’estació de Sant Joan de l’Erm ha instal·lat una passera de fusta que facilitarà a la gent amb problemes de mobilitat l’accés a les pistes. Aransa ha adquirit material nou per a la botiga de lloguer i potenciarà al màxim els circuits d’orientació tant de raquetes com d’esquí. Virós-Vallferrera ha construït un nou magatzem per a la màquina llevaneus i ha instal·lat una caldera de biomassa, amb capacitat per escalfar totes les instal·lacions. També s’han ampliat els circuits de raquetes de neu en 5 km.

Enguany, el forfet de temporada (val 120 euros per als adults i 60 per als infants de 6 a 12 anys i els majors de 65 anys) és vàlid per a totes les estacions d’esquí nòrdic catalanes i inclou la possibilitat d’esquiar un dia a les estacions d’esquí alpí lleidatanes d’Espot, Port Ainé i Tavascan.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d'Aran) 973 63 90 25 www.baqueira.es
Boí Taüll Resort (l'Alta Ribagorça) 902 30 44 30 / 973 69 62 64 www.boitaullresort.com
Espot (el Pallars Sobirà) 973 62 40 58 www.espotesqui.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà) 973 62 11 99 www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès) 973 49 23 01 www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà) 973 62 30 79 / 630 13 04 37 www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya) 973 08 10 09 / 973 29 30 51 www.aransaski.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya) 973 29 31 00 www.lles.net
Sant Joan de l'Erm (l'Alt Urgell) 973 29 80 15 www.santjoandelerm.com
Tuixent-La Vansa (l'Alt Urgell) 973 37 00 30 www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà) 973 62 22 01 www.yetiemotions.com
Tot Nòrdic 973 35 15 11 / 647 93 21 44 www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire 973 03 27 00 www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme 973 24 54 08 www.aralleida.com