EL MONTSEC I LA PALMA IMPULSEN LA CREACIÓ D’UNA XARXA DE DESTINACIONS D’ASTROTURISME

La zona del Montsec, a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, i el Cabildo Insular de La Palma, a les Canàries, impulsen la creació d'una Xarxa de Destinacions d'Astroturisme. Ambdós territoris comparteixen una oferta turística similar basada en la qualitat del cel, la seva observació i l'aprofitament d'altres activitats relacionades amb el patrimoni natural i paisatgístic (vols amb parapent, senderisme, BTT, etc.).

 

El Cabildo Insular de La Palma i la zona del Montsec van subscriure un conveni de col·laboració pel qual els dos territoris impulsen la creació d'una Xarxa de Destinacions d'Astroturisme com a eina per potenciar el treball conjunt, la formació i l'intercanvi de coneixements en les activitats relacionades amb l'estudi, la promoció, el foment, la difusió i la comercialització dels diferents serveis i productes turístics coincidents com ho són els estels, la naturalesa i el lleure actiu.

Amb la creació d'aquesta Xarxa de Destinacions d'Astroturisme, La Palma i el Montsec pretenen disposar d'una plataforma d'actuació per mitjà de la qual poder presentar projectes d'acció conjunta i d'intercanvi per al desenvolupament del turisme dels estels a les pròximes convocatòries dels programes de cooperació interterritorial dels fons estructurals europeus Leader, previstes per al període 2014-2020. Actualment, tant La Palma com el Montsec ja prenen part del programa Leader per mitjà dels grups d'acció locals, que són la Asociación para el Desarrollo Rural de La Palma (ADER La Palma) i Noguera-Segrià Nord, respectivament.

El Montsec disposa del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), d'ús científic, i pel Centre d'Observació de l'Univers (COU), dedicat a la formació i la divulgació (ús turístic). Cal dir que el PAM té el primer observatori-aula d'Europa, que permet observar l'univers i interactuar entre els assistents per aprendre i adquirir coneixements d'astronomia.

En el vessant turístic, el Montsec està certificat com a Destinació Turística Starlight (24 municipis) i Reserva Starlight (16 municipis), i està implementant un Pla d'Acció Starlight, gràcies al qual estan apareixent iniciatives empresarials involucrades en el producte d'estels.

La Palma té l'Observatori del Roque de los Muchachos (ORM), amb una llarga trajectòria en l'observació astronòmica des del vessant científic, de gran prestigi internacional. En el vessant turístic, l'illa està certificada com a Destinació Turística Starlight i Reserva Starlight, considerada com a exemple a seguir en la tematització astronòmica (miradors i senderes astronòmiques), i té un grup diversificat d'empreses involucrades en el producte d'estels que treballen conjuntament amb les institucions per a la seva consolidació.

Tant l'illa de La Palma com el Montsec són territoris eminentment rurals. La seva situació demogràfica, amb població dispersa i escassa, ha contribuït a la preservació d'un cel sense contaminació lumínica, que ha constituït un factor clau perquè els dos territoris tinguin certificacions Starlight.

Èxit del Parc Astronòmic del Montsec
El II Festival d’Astronomia del Montsec es va celebrar al Parc Astronòmic el 10 i 11 d’octubre amb un gran èxit de públic, que fa que el Consell Comarcal de la Noguera es plantegi ampliar-lo per a la pròxima edició de l’any 2016. Les entrades de les 14 activitats de pagament es van esgotar una setmana abans, com també els paquets turístics que es van comercialitzar. Així mateix, les 10 activitats gratuïtes programades van omplir a vessar l’aforament previst.

A més, el Parc Astronòmic del Montsec i la seva mascota, en Bòlid, van ser convidats el 17 i 18 d'octubre a l'Anella Olímpica del Parc de Montjuïc de Barcelona a la 19a edició de la Festa dels Súpers del Club Súper 3. El PAM hi va ser present amb un estand-envelat de 150 m2 on va instal·lar-hi el planetari portàtil i el photocall d'en Bòlid. Durant els dos dies a l'estand del PAM es van fer més de seixanta sessions de trenta minuts al planetari portàtil per a 2.500 nens i nenes. També es van distribuir uns 10.000 tríptics de promoció del Parc.  

D’altra banda, el programa de ràdio de turisme “Fent ruta”, que s'emet a Ràdio Balaguer, ha decidit en aquesta segona temporada ampliar fronteres i en cada edició, a la secció entrevista, convidarà la tècnica de turisme d'un consell comarcal de la demarcació de Lleida perquè expliqui quines són les propostes turístiques del seu territori. A l’espai “Traiem el nas per la finestra” es parla de l'actualitat i les activitats turístiques tant de les comarques dels Pirineus com de les Terres de Lleida, i a la secció “Fem un tomb” es recomanen visites i activitats turístiques que es poden fer a la comarca de la Noguera.

Més informació:

Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat