NOU CENTRE DE TRAIL RUNNING A LA VALL DE BOÍ

Per la seva orografia i els seus atractius paisatgístics, la Vall de Boí s’ha convertit en un paradís per als amants de la pràctica del trail running, que consisteix a córrer per camins i corriols de muntanya, travessar rius i rierols, sempre amb uns desnivells, una altitud i una distància considerables. Per atendre les necessitats d’aquests corredors d’alta muntanya, la Vall de Boí ha inaugurat el nou Centre Trail Running. A més, al Pallars Sobirà també està en funcionament el Centre Trail Running de l’estació d’esquí d’Espot.

 

El Centre Trail Running de la Vall de Boí, dissenyat especialment per als corredors de muntanya,  ofereix un circuit d’itineraris d’entrenament per tal que els esportistes millorin el seu rendiment, amb rutes senyalitzades i classificades amb codis de colors (segons la distància i el desnivell acumulat), que recullen els diferents graus de dificultat de les modalitats de les curses per muntanya.

Els serveis que ofereix l’equipament són uns 13 recorreguts per nivell de dificultat, repartits per tota la Vall de Boí, amb una altura que va dels 1.000 m dels fons de la vall als més de 3.000 m dels cims més alts, i unes distàncies que van dels 5 als 40 km. També es posa a disposició dels runners 5 recorreguts “Advanced Trail” per a l’entrenament específic de les diferents modalitats de les curses per muntanya, amb pujades i baixades tècniques i dures, zones per fer entrenament intervàlic o córrer el quilòmetre vertical (més de 1.350 m de desnivell positiu acumulat en 4,4 km de longitud), i 5 rutes de BTT i 3 de cicloturisme de carretera. Les sortides i les arribades dels recorreguts es troben a les diferents poblacions de la Vall de Boí.

A més, el centre disposa d’un servei específic d’acollimet i informació, situat a l’Oficina del Patronat de la Vall de Boí a Barruera, i d’un conjunt de serveis complementaris –dutxes, taller de reparació de bicis, etc.– dissenyats tant per als qui s’estiguin iniciant en aquest esport com per als experts que vulguin millorar el seu rendiment i busquin un lloc on entrenar o organitzar jornades d’entrenament. Els usuaris també tenen al seu abast una app d’entrenament (que s’anomena bravento) que permet fer un seguiment GPS de la ruta i competir entre ells per mitjà d’un rànquing virtual.

A la Vall de Boí s’han senyalitzat cinc rutes de trail. La Ruta dels 4 pobles té una longitud d'11,3 km i un desnivell positiu i negatiu d'uns 600 m. Aquesta ruta circular, que surt i arriba a Boí, uneix les localitats de Boí, Durro, Barruera i Erill la Vall seguint els camins tradicionals del fons de la vall. La Volta a Ginebrell té 11,2 km i un desnivell positiu i negatiu de 1.107 m. Es desenvolupa per l'entorn de l'estació d'esquí de Boí Taüll, pujant i transitant per pics i collades com la Pica Cerví de Durro, el Port d'Erta, el Tuc del Muntanyó i el cap de les Raspes Roies. La Volta a la Feixa, de 15,1 km i un desnivell positiu i negatiu d'uns 1.000 m, contorneja la muntanya de la Roca de la Feixa o Pinar. Surt de Taüll, ascendeix fins al coll del Joc de la Pilota, baixa fins a Durro, continua cap a Boí pel Camí del Pago i torna a arribar a Taüll pel camí tradicional. La Ruta del Romànic, de 27,2 km i un desnivell positiu i negatiu de 1.893 m, uneix totes les localitats de la Vall de Boí i passa per totes les esglésies i l’ermita romànica declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Des de Barruera s'uneixen entre si consecutivament Erill la Vall, Boí, Taüll, Boí, Durro, Saraís, Cóll, Cardet i de nou Barruera. La Cara Amon és un recorregut lineal en pujada vertical que ascendeix des de la localitat de Barruera fins al pic de les Roies de Cardet (2.445 m d'altitud). Amb una longitud de 4,4 km i 1.364 m de desnivell positiu, segueix el recorregut original de la prestigiosa cursa Cara Amon.

La Vall de Boí és una zona de referència en l’organització de campionats d’esports de muntanya, com ara les diferents proves de campionats estatals o els "Sky Games", campionats del món d’sky running.

Trail running a l’estació d’esquí d’Espot
L’estació d’Espot, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), també disposa d’un Centre Trail Running. La localitat del Pallars Sobirà ofereix 7 circuits senyalitzats a diferents altures per tal que els esportistes puguin entrenar i millorar la seva forma física. Els corredors poden fer un quilòmetre vertical des del mateix poble i fins al refugi Josep M. Blanc, ja en ple Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Només cal descarregar-se una aplicació i el seu temps sortirà publicat al web www.espotesqui.cat. Durant la temporada d’hivern es podrà fer la mateixa activitat, però sortint de la base de l’estació d’esquí i amb quatre circuits de diferents nivells per a qui vulgui fer esquí de muntanya.

La vall de l’Escrita, l’accés més important al Parc Nacional i on es troba Espot, ofereix unes particularitats úniques per a la pràctica del running de muntanya i del senderisme. Els aficionats a aquestes disciplines troben en pocs llocs de la Península i dels Pirineus les llargues pistes forestals que hi ha en aquesta zona, pistes que es mantenen durant molts quilòmetres a més de 2.000 m d’altitud i a les quals cal sumar els centenars de quilòmetres senyalitzats del mateix Parc Nacional, l’únic existent a Catalunya.

 

Més informació:

Patronat de la Vall de Boí

Tel. 973 69 40 00

Web: www.vallboi.com

 

Estació d’esquí d’Espot

Tel. 973 62 40 58

Web: www.skipallars.cat