GAUDIR DE LA GASTRONOMIA DE LES TERRES DE LLEIDA A LA TARDOR

Les comarques de Lleida s’omplen de diferents jornades i mostres gastronòmiques que s’organitzen durant la tardor. Nombrosos restaurants lleidatans posen a disposició de tothom una oferta culinària fonamentada en la tradició i en l’excel·lència de matèries primeres de gran qualitat de la terra.

 

El Conselh Generau d'Aran i Foment Torisme Val d'Aran organitzen la Mòstra Gastronomica dera Codina Aranesa, que es desenvolupa del 28 de setembre a l’11 d’octubre. La mostra té l'objectiu de donar a conèixer i fer tastar als visitants els productes típics de la Val d'Aran en sis restaurants aranesos, que romandran oberts des del dilluns al migdia fins al diumenge a la nit. A les jornades gastronòmiques es mostren les receptes tradicionals de la cuina aranesa, juntament amb les creacions més innovadores del segle XXI. L’òlha aranesa, el civet de porc senglar, el bistec tàrtar de poltre de la Val d’Aran, el ragú de cérvol amb soufflé de patates, el carpaccio de cérvol amb all tou de coco, el rap amb múrgoles i salsa de cava, el paté d’Aran, la pularda farcida o el bolh (botifarra de llengua) són un petit tast del que la Val d'Aran pot oferir durant aquestes setmanes, però també en el conjunt de l'any.

El calendari de la mostra és el següent: del 28 de setembre al 4 d'octubre, restaurants Era Coquèla de Vielha, el Parador d'Arties i Hotel Tuca de Betrén, i del 5 a l’11 d’octubre, Era Mòla de Vielha, el Parador de Vielha i Unhòla de Bagergue.

La 21a edició de les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitza el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebrarà els caps de setmana del 9 d’octubre a l’1 de novembre. Onze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els 11 establiments participants són Asador Vasco Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita de Taüll, Cotori del Pont de Suert i La Granja d’Erill la Vall (del 9 al 12 d’octubre); Casa Peiró de Cóll, Villa Maria de Llesp i Las Cumbres del Pont de Suert (del 16 al 18 d’octubre); L’Aüt d’Erill la Vall, Casós de Boí i Manantial del Balneari de Caldes de Boí (del 23 al 25 d’octubre), i Casa Joanot d’Iran i El Fai de Taüll (del 30 d’octubre a l’1 de novembre).

Tots els menús inclouen degustació d’Olis Oleaurum, una copa de cava, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona. A més, es farà obsequi als assistents d’un pòster de bolets de l’Alta Ribagorça.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 16 d’octubre al 15 de novembre les XI Jornades Gastronòmiques del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants oferiran tapes i menús micològics amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 17 d’octubre coincidint amb la celebració de la Fira del Bolet i del Boletaire a Solsona, en la qual s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

La Val d’Aran celebra del 30 d’octubre a l’1 de novembre la quarta edició d’Era Mongetada, la festa gastronòmica i cultural del Gremi d’Ostalaria dera Val d’Aran. Els actes tindran lloc a Garòs, Bossòst i Vielha, amb l’objectiu de promocionar la varietat de la “mongeta de Bossòst”, a més de revaloritzar l’agricultura, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori. Els esdeveniments gastronòmics consten d’un sopar solidari (a Vielha), un menjar de pagès (a Bossòst) i una nit de pinxos i la mongetada (a Garòs). La mostra gastronòmica es complementa amb activitats tradicionals, agrícoles, culturals i musicals.

Per vint-i-unè any consecutiu, el Consell Comarcal organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 31 d’octubre al 13 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. El Consell Comarcal sortejarà entre els comensals de cada restaurant uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

Els 12 restaurants participants són La Placeta i Pané, d’Arbeca; Erigard, Hostal Benet, Masia les Garrigues i La Estrella de Masia Salat, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; El Castell, de la Floresta; Les Garrigues, de la Granadella; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; Miravell, de Juneda, i el Sindicat de Tarrés, de Tarrés. 

Des de primers de desembre del 2015 a finals de març del 2016 tindrà lloc la VII Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”, en què diferents restaurants de la Baronia de Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana proposen els caps de setmana –i els dies laborables, sempre amb reserva– una oferta culinària de plats cuinats amb la tòfona negra fresca de la zona –de gust dolç i aroma forta i penetrant– com a element principal i estrella de la temporada. D’altra banda, aquesta mostra també ofereix l’oportunitat de poder adquirir “Tòfona de la Baronia de Rialb” i de gaudir d’una proposta d’ecoturisme tot visitant els camps de cultiu i descobrir a fons un món misteriós, que només uns pocs coneixen. En total, hi participaran 14 establiments, entre restaurants i comerços.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana del 3 al 25 d’octubre les XVI Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. Organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, les jornades també inclouen conferències al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos, exposició de bolets al museu i tallers.

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt organitza per primera vegada una Ruta Gastronòmica de l’Urgell que es farà a diferents restaurants de la comarca del 16 al 30 d’octubre. L’objectiu és desestacionalitzar el consum del torró i la xocolata amb noves propostes gastronòmiques.

Finalment, el 25 d’octubre finalitza la Ruta del Formatge, en què s’han organitzat sis sortides per conèixer els artesans formatgers de la comarca de l’Alt Urgell. Els participants en la jornada inicien la visita amb una sessió teòrica a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell i, després, es desplacen a la formatgeria, on són atesos pel mestre artesà. Tanca aquesta nova edició de la Ruta del Formatge la visita a La Reula el diumenge 25 d'octubre. La inscripció a la sortida és gratuïta.

 

Més informació:

Mòstra Gastronomica dera Codina Aranesa

Tel. 973 64 01 10

Web: www.visitvaldaran.com

 

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Tel. 973 69 04 02

Web: www.turismealtaribagorca.cat

 

Jornades Gastronòmiques del Solsonès

Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10

Web: www.hostaleriadelsolsones.com

 

Era Mongetada-Gremi d’Ostalaria dera Val d’Aran

Tel. 973 64 06 01

Web: www.eramongetada.com   

 

Mostra Gastronòmica de les Garrigues

Consell Comarcal de les Garrigues

Tel. 973 14 26 58

Web: www.turismegarrigues.com

 

Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”

Tel. 973 05 60 34

Webs: www.segrerialb.cat / www.tofonabaroniarialb.cat

 

Jornades Micològiques del Pallars Jussà

Oficina de Turisme del Pallars Jussà

Tel. 973 65 34 70

Web: www.pallarsjussa.net

 

Ruta Gastronòmica de l’Urgell

Tel. 973 39 28 07

Web: www.firadeltorro.com

 

Espai Ermengol

Tel. 973 35 15 11 

Web: www.turismeseu.com