INCREMENT PER SOBRE DEL 5% DEL NOMBRE DE PERNOCTACIONS A L’ESTIU A LES COMARQUES DE LLEIDA

Les comarques de Lleida han tingut una bona ocupació turística aquest estiu del 2015, amb un increment d’un 5,31% en el nombre de pernoctacions respecte al mateix període de l’any 2014 –unes dècimes per sobre de les previsions fetes al començament de la temporada estiuenca pel Patronat de Turisme– en establiments d’hoteleria, turisme rural, càmpings i apartaments turístics, segons les dades provisionals que ha fet públiques fins ara l’INE sobre l’ocupació turística, a falta de conèixer el resultat del balanç del mes de setembre del 2015.

 

El turisme estranger també ha tingut un comportament molt bo, amb un creixement significatiu respecte al 2014. Els visitants estrangers han representat un 18% del total i les pernoctacions dels estrangers han representat un 15%. En comparació amb l’any 2014, el nombre d’estrangers que han visitat les comarques de Lleida s’ha incrementat en un 11,47% amb relació al 2014 i les pernoctacions dels estrangers han augmentat un 15,19% respecte a l’any 2014.

Cal recordar que l’estiu del 2014 es va tancar amb un increment del 7,5% en el nombre de visitants i d’un 8% superior en el nombre de pernoctacions amb relació al 2013. Les dades del 2015 confirmen la millora que estan mantenint les comarques de Lleida en aquests darrers dos anys i que s’ha notat amb una major activitat econòmica i en el nombre de serveis, com també amb una satisfacció per part del sector.

Augment de les visites i les activitats durant aquest estiu
La temporada d’esports d’aventura i turisme actiu a les comarques de Lleida també ha tingut un bon comportament aquest estiu. Des de l’Associació de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà s’han mostrat satisfets respecte al funcionament de les activitats registrades aquest estiu i han destacat que s’estan complint els objectius fixats a l’inici de campanya d’incrementar en un 5% el nombre d’activitats registrades la campanya 2014, i han assenyalat que en algunes empreses el percentatge és superior aquesta temporada, que finalitza a mitjan octubre.

Des de l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà han volgut posar en relleu que s’està aconseguint aquest objectiu gràcies a la promoció que es fa de les activitats com també a l’esforç que duen a terme les mateixes empreses per mantenir un producte de qualitat, amb una millora continuada del servei i apostant per la innovació per continuar essent un referent del turisme actiu.

Per la seva banda, des del Consorci Segre Rialb han coincidit també a destacar un augment d’usuaris aquest estiu respecte a l’any anterior. En aquest sentit, també han subratllat la major presència de turisme estranger, procedent majoritàriament de França i del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), que han estat allotjats a l’entorn de l’embassament de Rialb. Finalment, han destacat també el major interès per l’oferta d’activitats que han mostrat molts visitants que es trobaven de pas d’anada o de tornada cap a Andorra. El Parc Olímpic del Segre ha confirmat que l’estiu ha tingut un comportament molt similar a l’estiu de l’any passat.

Altres dades que avalen de manera provisional el millor comportament d’aquest estiu amb relació a l’any anterior les trobem en el nombre de visites al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que ha registrat una afluència de visitants més gran que l’any anterior, especialment per l’entrada de la Vall de Boí.

Pel que fa al telefèric d’Estany Gento, aquesta temporada s’ha batut el rècord de visitants amb més de 23.000 viatgers, mil més que l’any passat. Aquestes xifres evidencien que el telefèric és el recurs turístic de referència al Pallars Jussà i un atractiu del Pirineu lleidatà pel fet de ser un accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec ha rebut entre juliol i agost un total de 8.676 visitants, mentre que l’any passat en el mateix període s’hi van rebre 6.921 persones. És sens dubte el millor estiu de la història del COU, només comparable amb el 2010. A més, del gener a l’agost, han visitat el COU 18.377 persones, unes 2.300 més que la temporada passada.

Per la seva banda, el Tren dels Llacs, que va iniciar la temporada el 4 d’abril, va tancar la primera part de la campanya l’11 de juliol amb un increment de passatgers d’un 27,38%, tenint en compte que l’any passat s’havia arribat a les 3.240 places i aquest any s’han assolit les 4.127, amb un ocupació acumulada d’un 98,82%. El Tren dels Llacs ha incorporat aquesta temporada un cinquè comboi de passatgers, que permet oferir fins a 280 places per trajecte en comptes de les 224 de l’edició anterior.

També el romànic de la Vall de Boí i el monestir de Vallbona de les Monges, dins de la Ruta del Cister, han experimentat un increment de visitants aquest estiu. Durant els mesos de juliol i agost, el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí ha rebut un total de 47.916 visites, més d’un 10% respecte a la xifra de l’any passat. D’altra banda, el nombre de visitants que han utilitzat el servei de visites guiades diàries, proposat pel Centre del Romànic, se situa en 4.423 persones, un 17% més que l’any anterior. Aquest increment de visitants també s’ha notat en l’ocupació dels allotjaments de la vall, que han vorejat el 95% d’ocupació durant la primera quinzena d’agost i han obtingut unes bones dades d’ocupació durant la resta de l’estiu.

Per la seva banda, la Seu Vella de Lleida ha tancat aquest estiu amb un nombre similar de visitants que l’estiu de l’any passat, malgrat la menor afluència que va rebre el mes de juliol, atribuïda en bona mesura a les altes temperatures.

Pel que fa a la Val d’Aran, en conjunt ha tingut també un millor comportament que a l’estiu de l’any anterior. Des de Torisme Val d’Aran han volgut destacar la tendència a l’alça que des del mes de gener fins ara mantenen pel que fa a l’ocupació turística a la vall.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat