FIRATÀRREGA SE CENTRA EN LES ARTS VISUALS

La 35a edició de FiraTàrrega. Teatre al Carrer de Tàrrega, que es desenvoluparà del 10 al 13 de setembre, posa l’accent en els codis de les arts visuals. La mostra, que tindrà 56 companyies –15 de les quals internacionals– i 31 estrenes, oferirà una acurada selecció d’espectacles de teatre, moviment i circ, tant de carrer com de sala. S’hi espera l’assistència d’uns 140.000 espectadors i 800 professionals arribats d’arreu del món per participar en aquest gran aparador internacional de les arts de carrer i de les arts escèniques en general, amb una presència creixent de visitants internacionals.

 

Enguany FiraTàrrega posa l'accent en els espectacles que integren les arts visuals en el seu discurs, gràcies a companyies com Insectotròpics, mestres en l'art de barrejar les arts plàstiques, el teatre i el vídeo per crear performances multidisciplinàries de cinema en viu, o l'arquitecte Xevi Bayona, que presentarà la instal·lació El bosc de Van Der Graff, un recinte de contemplació enmig de palots, elements de fusta vinculats als arbres fruiters, capaços d'encerclar una atmosfera en què uns ginys suspesos d'uns pals generen un ambient de llum, color i so. Destaca també la presència de Quim Moya, Deriva Mussol, Nacho Vilar Producciones o Abast Elàstic.

La Fira és també una marca que reivindica les arts de carrer a casa nostra a partir d'una mirada panoràmica i tres pilars fonamentals: els dies de FiraTàrrega (exhibició i mercat), el Programa de Suport a la Creació (laboratoris de creació, residències i  coproduccions transnacionals) i el Màster de Creació en Arts de carrer (FiraTàrrega i UdL). FiraTàrrega és avui un projecte de 360 graus/365 dies que integra exhibició i mercat, producció i formació.

Com a novetat, la primera jornada aplegarà per primera vegada tres grans espectacles. Al migdia, els mexicans Vaca 35 presentaran el nou muntatge Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido; a la tarda, serà el torn de Sifonòfor, d’Animal Religion, i a la nit tindrà lloc l’espectacle inaugural de videoart, música i teatre Compra’m, de la companyia Insectotròpics.

Entre els plats forts d'aquest 2015 hi ha les noves creacions de la companyia Vero Cendoya, Íntims Produccions o els balears Auments. També destaquen els catalans Leandre, amb l'espectacle de clown Iceberg; En diciembre i el seu Purpusii oníric, un univers propi farcit de desequilibris, jocs i girs poètics, i Marga Socias, que presentarà The Hole&Corner Travel Agency, un espectacle itinerant amb el qual vol acostar-se a la ciutat des d'una perspectiva col·lectiva, sensorial, fantàstica i lúdica.

De l’estranger arriben 15 companyies procedents de Mèxic, l’Argentina, la Gran Bretanya, França, Itàlia i els Estats Units. Destaquen els ballarins nord-americans Dorrance Dance i la seva visual peça de claqué E.T.M.: The Initial Approach; el duet anglès Chameleon Company, que després de l'excel·lent acolliment dels seus dos treballs anteriors de dansa de carrer presentarà Hands Down; el duet argentí de dansa contemporània Cortez-Fontán, amb Los cuerpos; el Piano Suite dels italians Teatro Necessario, un espectacle que combina el clown amb l'acrobàcia, la dansa vertical i la música en directe, o els mexicans Teatro Línea de Sombra i la seva instal·lació escènica Durango 66.

Dels participants a Urban Nation 2015, l'espai de la programació dedicat a la dansa urbana, destaquen Ousmane Wiles i Ephrat Asherie, dels Estats Units; la companyia espanyola Dani Pannullo Dancetheatre Co, i el català Quim Moya. A més, un total de 10 companyies formen el Programa Obert, que té la participació directa i la complicitat de les empreses de management i entreteniment La Maleta dels Espectacles i 23 Arts.

En l’àmbit professional, Fresh Street és el Seminari Europeu per al desenvolupament de les Arts de Carrer. Organitzat conjuntament per FiraTàrrega i la xarxa Circostrada, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española, és un esdeveniment que preveu reunir del 9 a l'11 de setembre a Barcelona i a Tàrrega més de 200 operadors culturals (professionals, artistes, gestors de polítiques culturals, crítics i premsa) claus per dibuixar un panorama general del sector de les arts de carrer a Europa. El seminari inclourà col·loquis, taules de treball i un programa artístic per fomentar la reflexió i l'intercanvi de coneixements entre els participants.

A més, la desena edició del Lunch Meeting, la trobada professional referent de FiraTàrrega, tindrà lloc el divendres 11 de setembre al migdia. L'àrea de Mercats de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya coorganitza amb la fira aquesta trobada entre les companyies catalanes d'estrena a Tàrrega i els programadors internacionals acreditats.

Un any més FiraTàrrega vol apropar els espectacles al públic offline i online. Conscients de la importància de les xarxes socials, però sense perdre interès pels col·loquis i les tertúlies teatrals pre i postfunció, la fira ha convidat cinc espectadors privilegiats per mitjà dels quals el públic podrà seguir les seves vivències i experiències escèniques durant els dies de la fira. Per mitjà de les xarxes socials, les FiraTàrrega Voices piularan, postejaran i es passejaran per  FiraTàrrega amb l’objectiu de fer arribar les propostes de la fira tan lluny com puguin a través de l’àgora d’internet.

 

Més informació:

FiraTàrrega 2015. Teatre al Carrer
Tel. 973 50 00 39
Web: www.firatarrega.com