BOÍ ESDEVÉ EPICENTRE DELS ESTUDIS TERMALS

El Balneari de Caldes de Boí acull entre l’1 i el 3 de juliol el IV Congrés Iberoamericà de Peloides (IV CIBAP BOÍ2015), una important trobada internacional que debatrà les propietats mèdiques i cosmètiques d’aquests agents termals.

 

Organitzada per la Societat Espanyola de Peloides Termals (SEPETER), la Societat Iberoamericana de Peloides i el Balneari de Caldes de Boí, aquesta trobada científica aplegarà un centenar de professionals d’Europa i Llatinoamèrica. Els experts debatran diversos aspectes relacionats amb els peloides (del grec pelòs, πελδς, fang), agents termoterapèutics constituïts per un component sòlid i un altre de líquid (generalment, aigua mineromedicinal) i que són coneguts ja des de l’antiguitat per les seves propietats curatives i dermoestètiques. Entre altres, els peloides tenen efectes analgèsics, relaxants i antiinflamatoris, disminueixen la tensió arterial i estimulen les funcions respiratòria i cardíaca.

El congrés inclourà una quarantena de conferències, comunicacions orals i debats centrats en temes com les aigües mineromedicinals i els peloides, les argiles i torbes en la preparació de peloides, el mecanisme d’acció dels peloides, les evidències mèdiques i avanços clínics dels beneficis dels peloides, els peloides en dermocosmètica, les propietats termofísiques dels peloides, els seus components biològics o l’ús medicinal d’argiles, torbes i minerals. A més, els participants faran visites turístiques a les esglésies romàniques de la vall i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El Balneari de Caldes de Boí està situat en ple cor de la vall de Boí, a 1.500 metres d’altura, envoltat de paratges espectaculars d’alta muntanya. Un dels principals atractius és el centre termal i els seus programes de salut avantguardistes, gràcies als 37 deus que emanen per una superfície de 24 hectàrees de jardins. Les aigües del balneari de Caldes de Boi són mineromedicinals de diferents composicions i temperatures, que van dels 4º fins als 56º C. De la font del Bou neix l’aigua mineral que es comercialitza sota la denominació de “Caldes de Boí”.

A banda de l’oferta termal, la vall de Boí és una de les zones del Pirineu lleidatà més riques des del punt de vista paisatgístic i monumental. Hi destaca el conjunt d’esglésies romàniques, declarat Patrimoni de la Humanitat el 30 de novembre de l’any 2000. En formen part les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill-la-Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen pel treball de la pedra acurat, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

A més del conjunt d’esglésies romàniques, els visitants poden gaudir de la resta dels principals actius turístics i culturals de la zona, com ara les 8.802 ha del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (espai natural que atreu uns 200.000 visitants l’any), l’estació d’esquí de Boí Taüll Resort, la xarxa de camins senyalitzats, la bona oferta d’activitats de turisme actiu i de muntanya, les tradicions i la saborosa gastronomia de muntanya.

 

Més informació:

Fase20 (Secretaria tècnica del congrés)

Tel. 902 43 09 60

www.fase20.cominfo@fase20.com

 

Caldes de Boí

Tel. 973 69 62 10

www.caldesdeboi.cominfo@caldesdeboi.com