TEMPS PER COMPRAR OLI D’OLIVA VERGE EXTRA

 

Les cooperatives dels diferents pobles de les comarques de Lleida reben durant la tardor i l’hivern la visita de nombroses persones que compren l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues. Durant aquesta època se celebren diferents fires al voltant del preuat or verd i, a més, es pot complementar la visita gaudint d’un dels menús oferts pels restaurants que participen a la XIX Mostra Gastronòmica de les Garrigues.
 

Els visitants que s’atansen a les cooperatives no solament vénen a comprar l’oli d’oliva verge extra, que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món. Cada vegada hi ha més persones que aprofiten el desplaçament per fer turisme a les Garrigues o a la zona sud del Segrià, dos territoris singulars, rics en patrimoni històric i amb un paisatge característic.

Així, els visitants poden recórrer la Ruta de l’Oli de les Garrigues per visitar algunes de les cooperatives i els molins que hi ha a cada poble de la comarca; les pintures rupestres i el castell de l’Albi; la fortalesa dels Vilars i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de descoberta de les Garrigues-El Mirador, el Parc Temàtic de l'Oli i l’Espai Macià de les Borges Blanques; el Museu de l'Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell, la cooperativa i l’església de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs a la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; el taller artesà de picapedrer de la Floresta; la farinera de la Granadella; la sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; el Museu Etnològic i d’Arqueologia, el pou de gel i la sala d’exposicions del Molí de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; la col·lecció d’eines de la pagesia i els carrerons de pedra del Vilosell, i el nucli antic de Vinaixa.

Fires i gastronomia
La XVI Fira de l’Oli Verd de Maials, municipi al sud de la comarca del Segrià, molt a prop de les Garrigues, simbolitza el cap de setmana del 16 i 17 de novembre el començament de la campanya de venda d’oli de les Garrigues. Altres manifestacions que tenen l’oli com a producte estrella són la Fira de Santa Caterina i Fira de l’Oliva Arbequina a Arbeca (del 22 al 24 de novembre); la Festa de l’Oli de Belianes, la Festa de l’Oli Nou de Castelldans i la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa (1 de desembre); la Festa de l’Oli dels Torms (8 de desembre); la Festa de l’Oli i de les Orelletes a la Pobla de Cérvoles (15 de desembre); la Fira de l’Oli i la Pedra a Vinaixa (30 de març de 2014), i la Festa de l’Oli de l’Albi (al març del 2014).

Del 17 al 19 de gener de 2014 tindran lloc la 17a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i la 51a Fira de les Garrigues a les Borges Blanques. Aquesta manifestació, que l’any passat va aplegar uns 120 expositors i uns 68.000 visitants i s’hi van vendre uns 60.000 litres d’oli, se celebra des de l’any 1963 i té els seus orígens en la festivitat de Sant Antoni. L’any 1997 es va organitzar, juntament amb la Fira de les Garrigues, la primera edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Al saló s’exposa i es ven oli dels diferents molins i cooperatives de la comarca i hi té lloc la mostra gastronòmica. També es posen a la venda maquinària d’elaboració, viver i altres productes dels sectors comercial i industrial.

D’altra banda, per dinovè any consecutiu el Consell Comarcal organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que amb el lema “Amb el primer raig d’oli de l’any” vol fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– de l’1 de novembre al 15 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius.

Els 10 restaurants participants són Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues; La Placeta d’Arbeca; Erigard, Masia les Garrigues, Masia Salat i Hostal Benet de les Borges Blanques; La Garbinada de Granyena de les Garrigues; El Castell de la Floresta, i La Manreana i Miravall de Juneda. El Consell Comarcal sortejarà entre els comensals de cada restaurant uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruits secs, mel, etc.

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen les Garrigues      
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Consell Comarcal del Segrià
Tel. 973 05 48 00
Web: www.segria.cat