TARDOR GASTRONÒMICA A LES COMARQUES DE LLEIDA

 

La tardor és una de les millors èpoques de l’any per gaudir de les diferents jornades i mostres gastronòmiques que s’organitzen a les comarques de Lleida, amb l’objectiu d’oferir als visitants els millors productes de la terra. Nombrosos restaurants lleidatans posen a disposició de tothom una oferta culinària fonamentada en la tradició i en l’excel·lència de matèries primeres de gran qualitat, entre les quals destaquen l’ànec, els bolets, el trumfo o patata, la tòfona o l’oli d’oliva extra verge. A més, els torrons de qualitat d’Agramunt són els protagonistes de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i els vins de la DO Costers del Segre, de la Festa de la Verema i el Vi de Verdú i de la Festa del Vi de Lleida.
 

La dinovena edició de les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitza el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebrarà els caps de setmana de l’11 d’octubre al 3 de novembre. Dotze restaurants oferiran els caps de setmana menús especials –a un preu que oscil·la entre els 35 i els 38 euros– basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els establiments participants són Hostal Casa Prades i Las Cumbres del Pont de Suert i Casa Peiró de Cóll (de l’11 al 13 d’octubre); Manantial del Balneari de Caldes de Boí i Villa Maria de Llesp (del 18 al 20 d’octubre); L’Aüt d’Erill-la-Vall, Casós de Boí i Ribera del Pont de Suert (del 25 al 27 d’octubre), i Casa Joanot d’Iran, Casa Prades del Pont de Suert, El Fai de Taüll i Asador Vasco Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita de Taüll (del 31 d’octubre al 3 de novembre).

Tots els menús inclouen degustació d’Olis Oleaurum, una copa de cava, aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 18 d’octubre al 8 de desembre les IX Jornades Gastronòmiques del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants ofereixen un menú degustació amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 18 d’octubre coincidint amb la celebració de la Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, on s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

Per dinovè any consecutiu el Consell Comarcal organitza la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que amb el lema “Amb el primer raig d’oli de l’any” vol fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el gust tan especial que l'oli d'oliva extra verge dóna als plats. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– de l’1 de novembre al 15 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius.

Els 10 restaurants participants són Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues; La Placeta d’Arbeca; Erigard, Masia les Garrigues, Masia Salat i Hostal Benet de les Borges Blanques; La Garbinada de Granyena de les Garrigues; El Castell de la Floresta, i La Manreana i Miravall de Juneda.

De l’1 de desembre de 2013 al 30 d’abril de 2014 tindrà lloc la V Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona Negra”, en què diferents restaurants de la Baronia de Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana proposen una oferta culinària de plats cuinats amb la tòfona negra fresca de la zona –de gust dolç i aroma forta i penetrant– com a element principal i estrella de la temporada. D’altra banda, aquesta mostra també ofereix l’oportunitat de poder adquirir “Tòfona de la Baronia de Rialb” i de gaudir d’una proposta d’ecoturisme tot visitant els camps de cultiu i descobrir a fons un món misteriós, que només uns pocs coneixen.

D’altra banda, el Pallars Jussà acull els caps de setmana del 5 al 27 d’octubre les XII Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. També inclou xerrades al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos i exposició de bolets al museu.

Finalment, la Val d’Aran va acollir del 23 al 29 de setembre la Mòstra Gastronomica dera Codina Aranesa, en què 10 restaurants del territori van oferir diferents menús amb els plats típics de la vall, tant de cuina tradicional aranesa com d’innovació. Entre els plats que es van poder degustar destaca el bistec tàrtar de poltre. La mostra la van organitzar el Conselh Generau d’Aran i Foment Torisme Val d’Aran.

Fires i festes
A més de les jornades, se celebraran diferents fires i festes en què la gastronomia té un paper important, com ara la Fira de l’Empelt de Peracamps-Llobera, la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, la Fira de Llessui, la Fira del Préssec Ribagorçana a Alfarràs, la Festa de la Poma i els Templers a Barbens i la Festa de la Fruita Dolça de Corbins (5 i 6 d’octubre); la Fira de la Tardor de Sant Llorenç de Morunys (6 d’octubre); la Fira de Tardor del Baridà a Martinet i la Fira de la Cervesa Artesanal i Catalana a Linyola (12 d’octubre); la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, la Festa de la Verema i el Vi a Verdú i la Fira del Rovelló de Coll de Nargó (12 i 13 d’octubre); la Fira del Mostillo a Llimiana (13 d’octubre); la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona (del 18 al 20 d’octubre); la Festa del Vi de Lleida, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell i la Fira de Santa Teresa d’Esterri d’Àneu (19 i 20 d’octubre); la Fira de la Tardor de Tírvia (26 i 27 d’octubre); la Fira de la Girella del Pont de Suert i la Fira del Bolet d’Isona (27 d’octubre); la Fira d’Ous d’Euga de Sant Llorenç de Morunys, la Fira del Codony de Tremp i la Fira de Tots Sants de Vilaller (2 de novembre); la Fira de la Tardor de Sort (2 i 3 de novembre); la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià (10 de novembre); la Fira de Santa Caterina d’Esterri d’Àneu (16 de novembre); la Fira de la Conserva de Bellpuig i la Fira de l’Oli Verd de Maials (16 i 17 de novembre); la Fira de Santa Caterina d’Arbeca (del 22 al 24 de novembre); la Fira de Sant Andreu d’Organyà (23 i 24 de novembre); la Festa de l’Oli de Belianes, la Festa de l’Oli Nou de Castelldans i la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa (1 de desembre); la Fira de la Vall de Tuixent (7 de desembre); la Fira d’Hivern de Conques i la Festa de l’Oli Nou dels Torms (8 de desembre), i la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (15 de desembre).

Més informació:

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.com 

Jornades Gastronòmiques del Solsonès
Tel. 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues

Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona Negra”
Tel. 973 05 60 34
Webs: www.segrerialb.cat / www.tofonabaroniarialb.cat

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Oficina de Turisme del Pallars Jussà

Tel. 973 65 01 87
Web: www.pallarsjussa.cat 

Mòstra Gastronomica dera Codina Aranesa
Tel. 973 64 01 10
Web: www.visitvaldaran.com 

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat